Simović: U poljoprivredu će biti uloženo 250 miliona eura

"Na putu Crne Gore u EU i pripremi institucija i poljoprivrednih proizvođača, uspjeli smo da kroz niz projekata unaprijedimo poljoprivrednu proizvodnju i podignemo nivo bezbjednosti hrane u Crnoj Gori“, rekao je Simović
120 pregleda 8 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Gov.me
Milutin Simović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 11.10.2017. 11:23h

U sektor poljoprivrede u Crnoj Gori će u narednom četvorogodišnjem periodu kroz više projekata biti usmjereno oko 250 miliona eura, uz mjere koje se finansiraju iz nacionalnog budžeta i podršku Investiciono-razvojnog fonda (IRF), saopštio je reosrni ministar, Milutin Simović.

On je, otvarajući dvodnevni Forum poljoprivredne politike (APF) zemalja jugoistočne Evrope, kazao da će sredstva biti usmjerena kroz brzi početak IPARD-a, kao i realizaciju već ugovorenog projekta IFAD-a, novog projekta koji Vlada pregovara sa Svjetskom bankom (SB), i brojnih bilatereralnih projekata.

"Svjesni brojnih i zahtjevnih obaveza koje nas očekuju ulaskom u Evropsku uniju (EU), veliku pažnju i energiju usmjeravamo upravo ka obezbijeđenju dodatnih finansijskih sredstava i cilju što bolje pripreme za te obaveze, kako na planu jačanja institucija, tako i na planu pripreme samih proizvođača", rekao je Simović.

Forum koji se održava u Podgorici u organizaciji Ministarstva i Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi (SWG) se od 2001. godine organizuje kao platforma za diskusiju i preporuke o poljoprivrednoj politici i ruralnom razvoju.

Na skupu učestvuje oko 120 predstavnika relevenatnih regionalnih, internacionalnih i domaćih institucija i organizacija, kao i predstavnika EU.

Simović je ocijenio da forum predstavlja dobru priliku za razmjenu mišljenja, analizu postojeće politike, definisanje novih pravaca zajedničkih akcija, ali i otvoren razgovor o trgovinskim barijerama.

On je dodao da poljoprivreda u Crnoj Gori predstavlja značajan sektor u ekonomiji, koji se razvija i unaprijeđuje iz godine u godinu.

"Poseban izazov predstavlja unaprijeđivanje konkurentnosti, kao neophodan uslov opstanka na tržištu u uslovima globalizacije i rastućeg pritiska konkurencije“, smatra Simović.

On je dodao da je prioritet Crne Gore istovremeno i zaštita zdravlja ljudi i prava potrošača, u čemu je naročito bitna stalna komunikacija i adekvatna reakcija na nacionalnom i regionalnom nivou.

"Na putu Crne Gore u EU i pripremi institucija i poljoprivrednih proizvođača, uspjeli smo da kroz niz projekata unaprijedimo poljoprivrednu proizvodnju i podignemo nivo bezbjednosti hrane u Crnoj Gori“, dodao je Simović.

Crna Gora, kako je rekao, kontinuirano prilagođava svoju agrarnu politiku Zajedničkoj evropskoj poljoprivrednoj politici, usaglašavajući zakonodavstvo i dosljedno realizujući akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja od 2014. do 2020. godine.

Simović je saopštio da se očekuje skori početak IPARD programa, odnosno objavljivanje prvog javnog poziva za podršku poljoprivrednim proizvođačima.

"Spremni smo da počnemo sa IPARD-om. U Ministarstvu smo vrijedno i odgovorno radili na ispunjavanju svih preporuka i mislim da danas možemo da kažemo da sa pravom očekujemo dobre vijesti iz Brisela“, kazao je Simović.

On je podsjetio da je kvalitetno sprovođenje Zajedničke poljoprivredne politike zahtijevalo da Crna Gora ojača postojeća i osnuje nova tijela i strukture.

Simović je saopštio da je Direktorat za plaćanje, odnosno buduća Agencija za plaćanje koja će biti spona između crnogorskih poljoprivrednika, nacionalnih i evropskih institucija, kadrovski znatno ojačana i spremna za buduće izazove.

"Idemo korak po korak, gdje svi zajedno napredujemo, kako administracija, tako i naši poljoprivrednici. Mislim da svi zajedno možemo konstatovati da je Crna Gora ostvarila konkretne rezultate na planu izgradnje institucija u okviru Ministarstva, koje će omogućiti da se sredstva EU koriste u skladu sa propisanim standardima“, ocijenio je Simović.

On je ocijenio da je obaveza svih da unaprijeđuju konkurentnost proizvođača i na domaćim i na stranim tržištima, što će doprinijeti zdravoj konkurenciji u korist proizvođača i potrošača.

Generalni sekretar SWG-a, Boban Ilić, kazao je da je potrebno poštovati sve međunardne sporazume.

"Imamo nekoliko novih vlada u regionu, pa nam to daje nadu da će se stvari poboljšati. Budućnost poljoprivrednog sektora čini jedna ukupna politička saradnja između zemalja u regionu gdje za političku krizu i međusobno nepovjerenje nema mjesta“, smatra Ilić.

On je rekao da je značajno postojanje veza i uspješne saradnje u regionu, kako bi se postigli utvrđeni ciljevi, a to je članstvo u EU.

"Treba jačati veze zemalja na bilateralnom i multilateralnom nivou. Saradnja u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja je jedna od najnaprednijih, sa širokom mrežom i partnerskim vezama“, zaključio je Ilić.

Fokus na dvodnevnom skupu će biti na potrebi da se unaprijedi konkurentnost ruralne ekonomije, uzimajući u obzir strukturu poljoprivrednih gazdinstava zapadnog Balkana, kao i postojeće barijere za trgovinu poljoprivrednim proizvodima u regionu.

Bonus video: