Nevrijeme i grad "Plantažama" uništili stotine hektara vinograda i voćnjaka

Skoro u potpunosti je uništen rod u dijelu od oko milion čokota vinskog grožđa, velika šteta pričinjena je vinogradu sa stonim grožđem, kao i u voćnjacima breskvi, kajsija i maslina

34376 pregleda 73 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Nevrijeme i grad koje je u četvrtak zahvatilo šire područje Podgorice i Tuzi, izazvalo je ogromnu štetu na vinogradima i voćnjacima Plantaža. Skoro u potpunosti je uništen rod u dijelu od oko milion čokota vinskog grožđa, velika šteta pričinjena je vinogradu sa stonim grožđem, kao i u voćnjacima breskvi, kajsija i maslina.

Komisija tek treba da utvrdi vrijednost štete, ali je već jasno da je ona višemilionska. Plantaže su danas posjetili državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Budimir Mugoša i direktor direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević, koji su obećali pomoć Vlade.

Direktorica vinogradarsko-voćarske proizvodnje Milena Mugoša kazala je da je nevrijeme pogodilo veliki dio vinograda i voćnjaka Plantaža.

"Naša ukupna površina od 2.300 hektara, podijeljena je u nekih 14 manjih cijelina. Gotovo svi djelovi su pogođeni gradom, u manjem ili većem procentu. Za dio od 290 hektara sa oko 1,2 miliona čokota različitih vinskih sorti mogu da kažem da je šteta napravljena za skoro sto odsto roda. Velike štete su nanešene zasadima stonih vrsta grožđa površine 132 hektara, gdje smo sredinom jula planirali da počnemo sa berbom sorte kardinal i očekivali prinos od dva miliona kilograma grožđa. Štete su ogromne. Ovih dana smo se trudili da pokušamo da pomognemo biljci da se oporavi i da sačuvamo bar dio roda za ovu godinu i narednu, tako da ćemo preciznije informacije o obimu štete moći da sumiramo tek narednih dana", kazala je Mugoša.

Ona je navela da su samo dan prije grada, prilikom zvanične najave početka berbe breskve, sa velikom nadom i entuzijazmom pričali o berbi jer su svi pokazatelji obećavali jednu od uspješnijih proizvodnih godina.

Plantaže grad
foto: Boris Pejović

"Nažalost u deset minuta sve se promijenilo. Trud preko 500 ljudi, mukotrpni rad i ulaganje tokom cijele godine, bukvalno se srušilo. Teško je bilo sve to prihvatiti, ali odlučili smo da ustanemo, stresemo prašinu i krenemo naprijed da se borimo. Iskreno se nadamo da ćemo imati podršku svih i da ćemo izaći iz ovoga samo jači. Da ćemo ponovo zasijati starim sjajem i biti kompanija na ponos Crne Gore", kazala je Mugoša.

Mugoša
Mugošafoto: Boris Pejović

Ona očekuje pomoć države, koja je i većinski vlasnik kompanije.

"Iskreno očekujemo i nadamo se pomoći, jer i u uslovima teškog poslovanja kakvi su bili prethodnih godina i ove godine, svi smo davali zadnje atome snage i bila je maksimalna požrtvovanost svih i stalno zaposlenih i sezonskih radnika, da dođemo do ovog trenutka i da sa ponosom beremo plodove našeg rada. Nažalost, imamo ovoliku štetu i ovaj udar nam je teško pao, posebno sa stonim grožđem gdje smo očekivali prinos od dva miliona kilograma. Naravno sada ćemo se truditi da izvučemo svaki kilogram kvalitetnog grožđa ali vidite i samo kolike su štete i da će biti težak oporavak. Pomoć države, i svih drugih koji nam mogu pomoći, je više nego potrebna", kazala je Mugoša.

Plantaže grad
foto: Boris Pejović

Državni sekretar Budimir Mugoša je nakon obilaska kazao da je teško riječima opisati ono što se desilo.

"Kao čovjek koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, imao sam jednom ovakvu štetu kada mi je pao plastenik, i bilo mi je tada veoma teško, danas ne mogu reći da mi je lakše jer je ovdje mnogo veća šteta. Kada vidim da se neko uspješno bavi proizvodnjem meni je srce puno, jer to su ljudi koji ulažu ogroman rad i ogromno znanje i sredstva, i kada se to sruši za deset minuta to je teško. Nesreća nikada ne ide sama, ekonomska situacija "Plantaža" je bila vrlo komplikovana i ovo je sada došlo kao nešto što je srušilo sve. Naše ministarstvo iz svog budžeta nema mnogo mogućnosti da pomogne, tako da ostaje na Vladi i Skupštini. Ovdje će biti potrebna ulaganja koja čak ni Vlada neće moći da isfinansira ili odobri. Tako da ćemo morati da svi po strani ostavimo sva politička i ostala mimoilaženja i spasiti kompaniju jer je ovo državni interes", kazao je Mugoša.

On je naveo da bi bilo pitanje i da li bi za sanaciju štete bio dovoljan i cijeli agrobudžet Ministarstva, zbog čega bi bilo potrebno da Vlada odobri dodatni novac.

Mugoša
Mugošafoto: Boris Pejović

"Mi ćemo uraditi sve da pomognemo kompaniji, da prezentiramo Vladi, ako bude trebalo i Skupštini, da ih ubjedimo da je ovdje potrebno uložiti velika sredstva. Gotovo rješenje sigurno nema niko jer nije bilo moguće predvidjeti da se nešto ovako može desiti", naveo je Mugoša.

Cimbaljević je kazao da se desila jedna velika elementarna katastrofa velikih razmjera naručito za kompaniju "Plantaže".

"Najgori trenutak kada je ovo moglo da se desi je upravo ovaj trenutak kada najveći broj biljnih kultura trebao da se stavi na tržište. Iskorišćenost ovog roda će biti na minimumu. Ministarstvo će imati razumjevanje i uključićemo sve relevantne subjekte koji bi mogli pomoći da u maksimalno mogućoj mjeri olakšamo situaciju "Plantažama" i ostalim poljoprivrednim proizvođačima", kazao je Cimbaljević.

On je pozvao individualne proizvođače da osiguraju svoje prinose od elementarnih nepogoda navodeći da 50 odsto tih troškova subvencioniše Ministarstvo, kao i da takvu pomoć ne mogu dati "plantažama kao državnoj kompaniji, zbog zakona o kontroli državne pomoći.

Bonus video: