smatra da predstavljaju važnu kategoriju u ekonomskom i društvenom smislu

Odžić: Oformiti Direkciju za pomorce u Ministarstvu kapitalnih investicija

"Ta Direkcija bi se bavila isključivo rješavanjem problema pomoraca, i usklađivanjem zakona sa međunarodnom regulativom iz ove oblasti, što bi u mnogome olakšalo poboljšanju statusa pomoraca, ali i unaprijedilo zakonske okvire u kojim posluju", pojasnio je član predsjedništva Socijaldemokratske partije

1585 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Socijaldemokratska partija Crne Gore
Foto: Socijaldemokratska partija Crne Gore

U budućem periodu Vlada Crne Gore mora raditi na unapređenju položaja pomoraca u našoj zemlji, kako bi se na što bolji način osmislila razvojna politika u oblasti obuke i sertifikacije pomoraca, kako u unutrašnjoj tako i u međunarodnoj plovidbi, kazao je član predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Petar Odžić.

Odžić je istakao da se unapređenje radnih, socijalnih, zdravstvenih uslova života pomoraca u Crnoj Gori mora izdići na veći nivo, a da predstavnici pomoraca moraju aktivno sudjelovati u izradi zakonskih i podzakonskih akata iz njihove oblasti.

On smatra i da pomorci predstavljaju jako važnu kategoriju u ekonomskom i društvenom smislu za Crnu Goru.

"Nezvaničan broj registrovanih pomoraca u našoj zemlji je iznad 5.000, a procjene su da svake godine u našu privredu direktno „upumpaju“ oko 200 miliona eura. Zbog toga je potrebno napraviti i adekvatan registar pomoraca Crne Gore kako bi država ovaj izuzetno važan ljudski resurs podržala na najbolji mogući način. Složićemo se da je to dovoljan razlog da se ovoj kategoriji stanovništva pristupa sa posebnom pažnjom", saopštio je Odžić.

Za Crnu Goru, kako je kazao, mora biti prioritet usklađivanje našeg zakonodavstva sa potrebama pomoraca, ali i evropskim i međunarodnim konvencijama iz te oblasti.

Zbog toga je potrebno, ističe Odžić, kada se za to stvore uslovi, oformiti Direkciju za pomorce u sklopu direktorata za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu koje je sada u Ministarstvu kapitalnih investicija.

"Ta Direkcija bi se bavila isključivo rješavanjem problema pomoraca, i usklađivanjem zakona sa međunarodnom regulativom iz ove oblasti, što bi u mnogome olakšalo poboljšanju statusa pomoraca, ali i unaprijedilo zakonske okvire u kojim posluju. Ukoliko se u skorom roku krene sa rješavanjem brojnih otvorenih pitanja kad su u pitanju pomorci - biće to najbolja čestitka povodom 25 juna, Međunarodnog Dana pomoraca, uz želju da naredni praznik dočekaju uz puno bolje uslove u matičnoj zemlji", zaključuje se u njegovom saopštenju.