Predstavnici trgovina: Dovoljno namirnica u prodavnicama, nabavka se obavlja neometano

Ministar razgovarao sa predstavnicima najvećih domaćih trgovinskih lanaca u zemlji i Privredne komore, na temu stabilnosti sistema snabdijevanja osnovnim životnim namirnicama

7276 pregleda 11 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MERT
Sa sastanka, Foto: MERT

Država namjerava da preispita ponovno uvođenje robnih rezervi kao načina prevazilaženja poremećaja na tržištu, kazao je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, tokom sastanka sa predstavnicima najvećih domaćih trgovinskih lanaca u zemlji i Privredne komore, a na temu stabilnosti sistema snabdijevanja osnovnim životnim namirnicama.

Đurović je na sastanku istakao opredijeljenost Vlade da sarađuje sa privredom kako bi se građanima, kao i do sada omogućio nesmetan pristup svim životnim namirnicima u vremenima ozbiljnih poremećaja na tržištu uslovljenim dešavanjima u Ukrajini, saopšteno je iz Ministarstva.

Predstavnici trgovinskih lanaca saopštili su da u ovom momentu imaju dovoljne zalihe, kako osnovnih životnih namirnica, tako i svih drugih proizvoda važnih za građane, posebno tokom turističke sezone, kao i da se nabavka većine njih nesmetano obavlja. Ukazali su i na određene probleme i ograničenja uz ideje kako bi se oni mogli riješiti u narednom periodu.

"Zbog značajnog udjela trgovinske razmjene sa Republikom Srbijom, a posebno kvota za izvoz koje je ta država nedavno uvela, predstojeću posjetu premijera Dritana Abazovića Beogradu predstavnici trgovina vide kao važan impuls za ekonomsku saradnju dvije države", dodaje se u saopštenju.

Oni su izrazili spremnost, kako navode iz Ministarstva, da u slučaju značajnih poremećaja na tržištu budu partner Vlade u obezbjeđivanju kontinuiranog snabdijevanja građana, sigurnosti domaćeg sistema, ali i stavljanja u raspologanje dijela sopstvenih kapaciteta, u vidu minimalnih zaliha, kojima bi država mogla da raspolaže po potrebi.

"Dogovoreno je da dvije strane intenziviraju sastanke, prateći u kontinuitetu cijene i dostupnost osnovnih životnih namirnica, a u pripremi je i Memorandum o saradnji kojim bi se ozvaničilo partnerstvo, sa jedne strane Vlade koja brine o građanima i privredi, i trgovačkih kompanija sa druge, kao društveno odgovornog aktera", dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma podsjećaju da je taj resor, u cilju odgovora na aktuelni ekonomski trenutak, raspisao javni poziv za nezavisnog konsultanta koji bi izradio sveobuhvatnu Studiju o opravdanosti ponovnog formiranja državnih robnih rezervi, ukinutih 2008. godine kada je na snagu stupio Zakon o interventnim nabavkama.

Bonus video: