Đurović: Optimističan sam da se makar dio Svetog Stefana otvori ovog ljeta

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević pitao je Đurovića da li je na pomolu dogovor sa investitorima kada je u pitanju Sveti Stefan i da li će to značiti da će biti otvoren za goste u ovoj turističkoj sezoni?

18128 pregleda 23 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 29.06.2022. 14:52h

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, odgovarajući danas na pitanja poslanika u Skupštini, kazao je da je namjera Vlade da se Sveti Stefan hoteli, i pored arbitražnog postupka koji se vodi u Londonu sa Adriatic propertiesa i Amanom, ovog ljeta otvori, ali da je činjenica da zakupac u ovom trenutku nije spreman da otvori hotelske kapacitete dok Vlada ne pruži garancije da se imovinom može upravljati na način na koji to Aman zahtijeva ili dok se ne okonča arbitražni postupak u Londonu.

Poručio je da bi najbolje bilo kad bi se postigao postići dogovor koji bi eventualno rezultirao i povlačanjem arbitražnog postupka.

"Optimističan sam da se hotelski kapaciteti ili makar dio njih mogu otvoriti za goste ove sezone čime bi se građanima i partnerima dao jasan signal da je dogovor na pomolu. U suprotnom ministarstvo i Vlada su spremne da preduzmu i sve druge radnje koje su u javnom interesu i pronađu održivo rješenje za Sveti Stefan", rekao je Đurović.

Kazao je da se prilikom sklapanja ugovora sa Adriatic properties morao sklopiti pametniji ugovor, kako bi se definisali prava i obaveze, i kako ne bi došli do ove situacije.

Smatra da bi bilo pogubno za državu ako izgubi pravni postupak protiv Amana.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević pitao je Đurovića da li je na pomolu dogovor sa investitorima kada je u pitanju Sveti Stefan i da li će to značiti da će biti otvoren za goste u ovoj turističkoj sezoni?

"Bićemo prva državu u regiji koja je na kvalitetan način uvela 5G mrežu"

Đurović je naveo da se stvaraju strateški normativi za uvođenje 5G mreže u Crnoj Gori, te da će to ministarstvo raspisati aukciju za drugu polovinu godine za radio frekvencije za 5G mrežu.

"Mislim da ćemo biti prva državu regiji koja je na kvalitetan način uvela 5G mrežu", naveo je on.

Kazao je da su osnivanjem Fonda za inovaciju, inovaciona i start up zajednica dobile specijalizovanu institutuciju koja će se baviti sprovođenjem inovacionih programa i privlačiti sredstva iz drugih izvora za podršku i razvoj inovacione djelatnosti.

Dodao je i da digitalizacija u Crnoj Gori nije na zadovoljavajućem nivou.

"Osim turizma i energetie razvoj IT industrije je pravac razvoja naše ekonomije".

Poslanik URA-e Miloš Konatar pitao je koje su to mjere kojima će država podržati informaciono tehnološke (IT) kompanije, kao i startup kompanije.

On je kazao da je prošle godine vrijednost ukupnih prihoda od IT industrije u Crnoj Gori bila 147 miliona eura.

"Samo dvije najveće IT kompanije su zajedno generisale skoro 60 miliona eura".

On je te brojke uporedio sa kompanijom Luke Bar, koja je prošle godine imala prihode 12 miliona i Plantažama koje su imale 23 miliona eura.

"Samo dvije kompanije iz IT sektora su generisale skoro duplo više prihoda. IT sektor čini ukupno 18 odsto izvoza Crne Gore", poručio je Konatar.

Konatara je interosovala i šta će Vlada uraditi kako bi se razvili potencijali sjevera Crne Gore.

Ministar je najavio da će Vlada znatno više novca uložiti u ravoj sjevera.

"Imaćemo na Žabljaku od 10. jula do 15. avgusta fantastičnu manifestaciju Wild Beauty Art gdje ćemo promovisati ljepote Crne Gore. Žabljak će u narednom periodu biti kulturna prijestonica Crne Gore", rekao je Đurović.

Popović: Da li ste nelegalni graditelj? Đurović: Iseliću se iz Crne Gore ako je to tačno

Poslanica Demokrata Zdenka Popović kazala je da je na posljednoj sjednici Vlade smanjen minimalni iznos bankarskih garancija u postupku sticanja ekonomskog državljanstva sa 2,5 miliona na fiksnih milion eura.

"Šta je razlog ovakvog liberalnog pristupa i finansijskih benefita koji će olakšati proceduru sticanja crnogorskog državljanstva što će dodatno stimulisati kontraverzne biznismene za ulaganje u Crnu Goru i pored višegodišnjeg protivljenja Evropske komisije", pitala je Popović.

Đurović je kazao da ništa nije liberalizovano sa ovom izmjenom, jer za svakog pojedinaca ostaje uslovi od ranije.

"Izmjene se odnose samo na investitore koji izvode radove, koji prave hotele koji su u programu ekonomskog državljanstva i na taj način omogućavamo da oni brže i bolje završe svoje projekte".

Đurović je ponovio da će program ekonomskog državljanstva biti završen krajem ove godine.

U dopunskom pitanju Popović je pitala ministra da li je nelegalni graditelj.

"Da li ste svoj poslovni objekat koji radite na Zabjelu počeli da radite u skladu sa Zakonom o planiranju izgradnji objekata. Da li ste u početku gradnje dobili dozvolu saglasnosti svih državnih organa? Ako jeste, zašto Vam je Građevinska inspekcija zapečatila objekat i zaustavila gradnju?", upitala je Popović.

Đurović je kazao da ne da bi podnio ostavku, već bi se iselio iz Crne Gore, ako su tačne tvrdnje Popovićke. Poručio je da je sve rađeno po zakonu kada je u pitanju izgradnja objekta kompanije Cerovo.

"Da li mislite da sam ja lud da počinjem da gradim krucijalnu investiciju za kompaniju a da je počinjem bez papira", rekao je Đurović i dodao da objekat nije zapečaćen.

Za preuzimanje Željezare se interesuju i kompanije iz regiona

Poslanik Radničke partije Maksim Vučinić pitao je Đurovića "Šta planira da uradi ako menadžment kompanije Toščelik ostane dosljedan u namjeri da prekine proizvodnju u nikšićkoj Željezari i otpusti 229 radnika"?

Đurović je poručio da će Vlada nastaviti da preduzima mjere i aktivnosti kako bi se našlo zadovoljavjuće rješenje za radnike kompanije.

Kazao je i da je nekoliko uspješnih kompanija iz regiona pokazalo interesovanje za preuzimanje Željezare, te da se nada da će se do septembra pronaći novi vlasnik.

Bonus video: