ministar finansija srbije u razgovoru sa crnogorskim kolegom poručio

Mali: Očekujem da robna razmjena Srbije i Crne Gore u ovoj godini bude veća od milijardu eura

Mali je istakao da se samo zajedničkim naporima mogu riješiti brojni izazovi koje je prouzrokovala svjetska ekonomska kriza

5104 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC
Sa sastanka, Foto: BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas, u razgovoru sa ministrom finansija Crne Gore Aleksandrom Damjanovićem, kako očekuje da ukupna robna razmjena dvije zemlje u ovoj godini bude veća od milijardu eura.

Mali je, na sastanku u Palati Srbija, istakao da je tokom prošle godine ukupna robna razmjena između dvije zemlje iznosila 900 miliona eura, te da je porasla za 19,7 odsto u odnosu na 2020. godinu, objavilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Mali i Damjanović razgovarali su danas u Beogradu o ekonomskoj saradnji dvije zemlje, mogućnostima za njeno dalje unapređenje, o projektima od zajedničkog interesa, kao i o izazovima pred kojima se nalaze svjetske ekonomije.

Ministri su razgovarali i o infrastrukturnim projektima koji su značajni za obje zemlje, poput izgradnje auto-puta kroz Srbiju do granice sa Crnom Gorom, i o rekonstrukciji pruge Beograd–Bar.

Mali i Damjanović su razgovarali o izazovima sa kojima se ceo svijet suočava, usljed situacije u Ukrajini, a posebna pažnja na sastanku je stavljena na snabdjevenost tržišta dvije zemlje osnovnim životnim namirnicama i na nabavku energenata.

Mali je istakao da se samo zajedničkim naporima mogu riješiti brojni izazovi koje je prouzrokovala svjetska ekonomska kriza.

Naglasio je i važnost inicijative Otvoreni Balkan, koja je za Srbiju od velikog značaja i koja će je povezati sa drugim članicama te inicijative, u jednu, gotovo jedinstvenu privrednu zonu, što treba da doprinese rastu cijelog regiona.

Mali je govorio o novom modelu elektronskih faktura koji se primjenjuje u Srbiji, s obzirom da bi ta iskustva mogla da budu od koristi Crnoj Gori.

Sagovornici su razmijenili iskustva o sistemu e-fiskalizacije, na koji su prešle obje zemlje, a Mali je najavio i uvođenje sistema e-otpremnica 2023. godine, na koji će se nadovezati platni promet između pravnih lica i sistem e-fiskalizacije.

Ministri finansija Siniša Mali i Aleksandar Damjanović dio su zvaničnih delegacija Srbije i Crne Gore, koje su se danas sastale u Beogradu.