Cijene namirnica ne zavise samo od marži

Kazne za neograničavanje marži iznose i do 10.000 eura, a nadziraće ih Tržišna inspekcija

5688 pregleda 1 komentar(a)
Kazne i do 10.000 u slučaju da trgovine  ne ograniče marže, Foto: Shutterstock
Kazne i do 10.000 u slučaju da trgovine ne ograniče marže, Foto: Shutterstock

Cijene namirnica ne zavise samo od trgovačke marže s obzirom na to da su u nabavnu cijenu proizvoda uključeni zavisni troškovi, kao što su troškovi carine, špediterskih usluga i ostali troškovi uvoza utovara i istovara proizvoda, kao i troškovi transporta od stovarišta dobavljača do stovarišta kupca, osiguranja proizvoda u transportu i drugi troškovi nastali u vezi sa nabavkom proizvoda.

To su “Vijestima” kazali iz Unije poslodavaca (UPCG), upitani da prokomentarišu kako će se nedavno usvojena Vladina odluka o ograničavanju marži trgovcima odraziti na cijenu proizvoda. Odluka još nije objavljena u Službenom listu, pa nije ni stupila na snagu.

Kazne za neograničavanje marži iznose i do 10.000 eura, a nadziraće ih Tržišna inspekcija.

”Nabavna cijena i svi zavisni, gore navedeni troškovi su najznačajnije stavke u maloprodajnoj cijeni. Svi smo svjedoci globalnih dešavanja i uznemirenosti zbog mogućih nestašica roba, najviše osnovnih životnih namirnica. Kada je potražnja veća od ponude, neminovno dolazi do povećanja nabavne, a time i maloprodajne cijene. Crna Gora je malo tržište, visoko zavisno od uvoza i globalnih kretanja na tržištu energenata i hrane, i samim tim, nažalost, sa malim mogućnostima značajnijeg uticaja”, kazali su iz UPCG.

Vladinom odlukom je predviđeno je da se marže u veleprodaji ograniče na pet odsto za brašno, šećer, ulje i za so u pakovanju od jednog kilograma, a u maloprodaji na sedam odsto.

Iz UPCG su kazali da je prvobitnim Nacrtom odluke koju je pripremilo Ministartstvo ekonomskog razvoja i turizma iznos maksimalne marže za maloprodaju bio limitiran na pet odsto, a da su poslodavci ukazali da bi to bilo problematično.

”Kompanije koje posjeduju više prodajnih objekata (ili u više gradova u CG), na taj način ne bi imali pokrivene troškove distribicije robe od magacina do svojih objekata, a što u datim uslovima nestabilnih i stalno rastućih cijena goriva, predstavlja značajan trošak. Ukupan iznos marže od pet odsto bi išao na pokriće troškova”, kazali su iz UPCG, iz koje dodaju da je Vlada nakon njihovih sugestija uvažila predlog da se u maloprodaji marže ograniče na viši iznos od pet odsto.

Poručili su da je predložena grupa proizvoda na koje je predviđeno ograničavanje marže prihvatljiva za kompanije koje se bave prometom prehrambene robe.

Iz trgovačkih lanaca nisu željeli da komentarišu da li će se cijena namirnica i za koliko smanjiti. Iz kompanija Mercator-CG su kratko kazali da će oni, kao i do sada, ispoštovati sve zakonske obaveze i primijeniti definisane marže na pomenute proizvode, dok su iz “Franca” marketa kazali da će više informacija imati tek nakon zvanične objave odluke u Službenom listu.

Bonus video: