Cijeli svijet u ratu sa inflacijom

Ovo je jedini put do pobjede!

40395 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Zlatara Gold
Foto: Zlatara Gold

Svijet se nalazi na korak od velike krize. Inflacija u svijetu obara sve rekorde. Trenutno smo svjedoci istorijskog rasta cijena, a recesija i stagflacija postaju sve realniji scenariji koji čekaju svijet u bliskoj budućnosti.

Pošteđene nisu ni najrazvijenije ekonomije svijeta, pa tako inflacija u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Americi biljleži rekordne vrijednosti u zadnjih šezdeset godina.

U Njemačkoj prema izvještaju nacionalnog zavoda za statistiku ovo je najveći rast cijena od 1949. godine.

Prema podacima Evrostata inflacija u Evropi u mjesecu maju iznosila je 8,8 odsto. Koliko je to veliki rast najbolje ukazuje podatak da je inflacija u prethodnoj godini prema izvještaju istog tijela bila 2,3%.

Iako su tokom 2021. godine mnogi predstavnici centralnih banaka Amerike, Evrope i Engleske uvjeravali građane da inflacije neće biti, danas se sve zemlje suočavaju sa enormnim rastom cijena.

Najveći rast bilježe hrana i energenti.

Rast cijena pokrenula je pandemija Covid 19, kada su države štampale enormne količine novca kako bi spasile svoje privrede. Rat u Ukrajini donio je novu dimenziju neizvesnosti i samo ubrzao rast cijena. Zaoštravanje odnosa između Rusije i zapada rezultiralo je porastom vrijednosti energenata koji su još snažnije pokrenuli inflaciju prema novim rekordima.

Ujedinjeno Kraljevstvo bilježi rekordnu stopu inflacije od 9%, što je rekord u zadnjih 40 godina.

Inflacija u Njemačkoj iznosi 7,9 %.Proizvođačke cijene u Njemačkoj rastu rekordnom brzinom.

To takođe predstavlja najveći rast od 1949. godine. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su na međugodišnjem nivou za 33,6%.

Inflacija je najveći problem i Amerike. 70% anketiranih amerikanaca vide inflaciju kao najveći društveni problem.

Na Vol stritu prisutan je veliki strah od recesija. Povećanje kamatnih stopa od strane FED-a dodatno je povećao strah.

Svijet je godinama bio u strahu od inflacije. Na to ukazuje činjenica da je većina najrazvijenijih zemalja svijeta u prethodnim godinama, značajno uvecalo svoje zlatne rezerve i alocirala ih iz međunarodnih trezora u trezore sopstvenih centralnih banaka . Na taj način dodatno su hedžovale, tj. štitile sopstvenu monetarnu aktivu devizne reserve.

Opšte je poznato da svaka valuta ima određeno pokriće u zlatu. Što je učešće zlatnih rezervi veće, valuta je stabilnija.

Zlato se vjekovima unazad koristi kao pouzdan instrument u borbi protiv inflacije.

Zlato je ograničen resurs. Potražnja za zlatom na svijetskom nivou značajno premašuje ponudu. Na taj način zlato decenijama unazad bilježi kontinuiran rast svoje vrijednosti. Upravo kroz rast svoje vrijednosti zlato štiti novac od inflacije, tj. štiti kupovnu vrijednost novca.

Trenutno imamo situaciju da vrijednost zlata miruje, a inflacija narodnim jezikom rečeno “divlja”.

Takvi slučajevi istorijski su već zabilježeni , kao rezultat toga dešavalo se da vrijednost zlata samo “eksplodira” i značajno premaši stopu inflacije u svega par dana.

Ulaganje u zlato predstavlja dugoročnu zaštitu kapitala. Šta to znači?

Ako kupite zlato danas, a ukaže vam se potreba da isto unovčite za mjesec dana, na taj način možete formirati investicioni gubitak uslovljen negativnom korekcijom vrijednosti zlata na svjetskom tržištu, tj.berzi.

Investiciono zlato predstavlja čisto zlato koje se proizvodi u strogo kontrolisanim industrijskim uslovima. To je zlato čistoće 999,9. Dostupno je za kupovinu u težinama od 1 grama do jednog kilograma u dva službena oblika. U formi zlatnih poluga i zlatnih dukata.

Investiciono zlato karakteriše najviši stepen likvidnosti proizvoda.To podrazumeva da se proizvodi lako unovčavaju u cijelom svijetu. Svaki proizvod posjeduje međunarodni sertifikat u okviru originalnog fabričkog pakovanja, što omogućava laku prepoznatljivost proizvoda.

Investiciono zlato karakteriše minimalna razlika između kupovnih i prodajnih vrijednosti, kao najviši stepen likvidnosti proizvoda. Kod renomiranih svjetskih prodavaca raspon između kupovnih i prodajnih vrijednosti kreće se do 2,5%.

U svijetu se na investiciono zlato ne obračunava pdv na promet investicionog zlata. Neke zemlje iz našeg okruženja: Crna Gora, BiH i Makedonija još uvijek imaju pdv na snazi. Sve je to uticalo da Zlatara Gold postane regionalni centar za kupovinu investicionog zlata.

Zlatara Gold regionalni uvoznik investicionog zlata iz prestižnih švajcarskih kovnica omogućila je da na jednostavan način zaštite Vašu ušteđevinu.

Posjetom internet stranica :

www.zlatnapoluga.rs

www.zlatnapoluga.rs/investiciono-zlato

Možete se upoznati sa načinom kupovine zlata, kao i sa trenutnom dostupnošću proizvoda za kupovinu.

Informacije o cijenama zlata možete saznati posjetom web stranice:

Zlatnapoluga.rs/cena-zlatnih-poluga.

Kao i preuzimanjem bespaltne aplikacije OVDJE.