Skijališta tokom sezone prihodovala skoro milion eura

Sjever posjetilo 18.000 turista, što je rast od 58 odsto

6339 pregleda 2 komentar(a)
Na sjeveru boravilo tri puta manje gostiju u odnosu na jug: Skijalište “Kolašin 1600”, Foto: Dragana Šćepanović
Na sjeveru boravilo tri puta manje gostiju u odnosu na jug: Skijalište “Kolašin 1600”, Foto: Dragana Šćepanović

Skijališta “Kolašin 1450”, “Kolašin 1600” i “Savin kuk” na Žabljaku prihodovali su zbirno prethodne turističke sezone 915 hiljada eura, od čega su dva kolašinska skijališta od prodaje ski-pasova i karata za panoramsko razgledanje zaradili 564 hiljade, što je 70 odsto više u odnosu na prethodnu sezonu, koju su obilježile restriktivne mjere u borbi protiv koronavirusa.

Na Savinom kuku broj skijaša se uvećao za 48 odsto, a prihodi su porasli 76 odsto, odnosno iznosili su 351 hiljadu.

”Uprkos limitirajućim okolnostima, u vidu mjera koje su propisale zdravstvene vlasti za suzbijanje i sprečavanje kovida 19, tokom zimske turističke sezone, bilježi se dobra posjećenost na skijalištima, mahom domaćih gostiju, ali i gostiju iz okruženja, pogotovo tokom vikenda. Povoljne vremenske prilike išle su u prilog i ugostiteljima u sjevernom regionu Crne Gore, a takođe pristupačne cijene i ponuda u hotelima doprinijeli su solidnim rezultatima i posjećenosti”, navodi se u Informaciji o rezultatima zimske turističke sezone, koja je usvojena na sjednici Vlade 16. maja, a koju je pripremilo Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma.

Prethodne sezone u funkciji su bili još skijališta “Vučje” u Nikšiću i “Turjak” u Rožajama, ali oni nisu dostavili podatke o broju posjetilaca.

Od boravišne takse Nacionalna turistička organizacija (NTO) je zaradila 138 hiljada eura, od turističke takse 103 hiljade, dok su prihodi od članskog doprinosa iznosili 160 hiljada. Dakle, ukupni namjenski prihodi NTO od početka 2022. godine naplaćeni tokom zimske sezone iznose 402.555 eura, što je rast od 29,27 odsto.

Prema podacima iz usvojenog dokumenta, Crnu Goru je tokom posljednje zimske turističke sezone posjetilo 107 hiljada turista, od čega su 79 hiljada bili strani turista a ostalo domaći. To je za čak 130,9 odsto više u odnosu na sezonu 2020/21, dok je ovaj rezultat skoro na istom nivou kao rekordne sezone 2019/20.

Podaci se odnose na decembar 2021. godine i prva tri mjeseca ove godine, a uključen je samo kolektivni smještaj, s obzirom na to da se podaci o individualnom smještaju pribavljaju na godišnjem nivou.

U istom periodu realizovano je 282.101 noćenja što je za 141,5 odsto više u odnosu na prethodnu sezonu i što je na nivou od prije dvije godine.

Za četiri mjeseca zimske turističke sezone najviše gostiju je bilo iz Srbije i Albanije, nešto više od po 14 hiljada, onda iz Njemačke 6.834, Rusije 4.685, Bosne i Hercegovine 4.656...

U periodu zimske sezone na crnogorskim aerodromima promet putnika je bio veći za 160 odsto u odnosu na uporedni period i iznosio je 234 hiljada. Od toga na podgoričkom aerodromu 192 hiljada, a na tivatskom 42 hiljade.

Podaci pokazuje da i ako se radi o zimskoj turističkoj sezoni, najmanje turista je boravilo na sjeveru - tek 18.413, dok je na jugu bilo tri puta više gostiju. Kada je u pitanju sjever, najviše gostiju je posjetilo Kolašin, oko 10 hiljada.

”Južni region bilježi porast broja turista čak za 194 odsto, dok je ostvareno 216,6 odsto više noćenja. Pored toga, centralni region bilježi rast broja turista za 100 odsto, a noćenja za 90,99 odsto. U sjevernom regionu ostvaren je rast broja turista za 58,16 odsto a noćenja 61,44 odsto”.

Od definisanih 385 aktivnosti, realizovano je 281, njih 49 nije, a za 55 nisu dobijeni izvještaji o stepenu realizacije.

”U pravcu nastavka trenda rasta posjeta, broja noćenja i prihoda od zimske turističke sezone, potrebno je sprovoditi dalje aktivnosti koje imaju za cilj stvaranja: diverzifikacije turističke ponude, poboljšanja promocije Crne Gore na značajnim emitivnim tržištima, unapređenje postojeće skijaške infrastrukture čime bi se stvorili bolji uslovi za odvijanje zimskog turizma, u skladu sa standardima renomiranih turističkih skijaških centara i unapređenje kvaliteta ponude sjevernog regiona, kroz ulaganje u nove smještajne kapacitete i poboljšanje kvaliteta postojećih”, zaključuje se u dokumentu.

Bonus video: