Orlandić izabran u bord Barske plovidbe, poništeni ugovori o zakupu brodova

Mali akcionari očekuju da će se tužilaštvo napokon pozabaviti kršenjem zakona u Barskoj plovidbi i da će iz prašnjavih fioka izvaditi sve predmete vezane za ovu kompaniju

15246 pregleda 23 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Skupština akcionara Barske plovidbe danas je za člana odbora direktora izabrala Radovana Orlandića (DPS), iako protiv njega postoje tri krivične prijave zbog prethodnog rada u toj kompaniji.

On je izabran kao jedan od četiri zastupnika državnog kapitala, a na predlog ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića. Isto ministarstvo je prošle godine podnijelo prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu o mogućem krivičnom djelu u vezi sa kupovinom dva broda na kredit za potrebe “Barske plovidbe”, čime je kompanija značajno oštećena. Sporna odluka o kupovini brodova donijeta je 2012. na elektronskoj sjednici odbora direktora na predlog Orlandića bez elaborata o tom poslu. Međutim, prema Zakonu o privrednim društvima takva odluka jedino je u nadležnosti Skupštine akcionara.

Druge dvije prijave protiv Orlandića odnose na ugovor o zakupu broda gdje je zakupcu znatno spustio cijene mimo odluke Odbora direktora, kao i zbog sporne nabavke ulja i maziva za brodove gdje je kompanije imala više milionsku štetu.

Prema informacijama "Vijesti" predstavnik državnog Zavoda za zapošljavanje, koji ima 4,2 odsto glasova, nije došao na Skupštini, ali je i bez njega većina tijesna većina usvojila odluke.

Ostala tri kandidata ispred države su Vladimir Božović, Sehera Kalender i Selvedin Tahirović. Za predstavnika manjinskog kapitala u odbor direktora je izabran Aleksandar Jovović.

Skupština nije dala saglasnost na ugovore o zakupu brodova "Bar" i "Budva" koje je izvršni direktor potpisao u decembru prošle i januaru ove godine sa kompanijom "Dampskibsselskabet Norden".

Mali akcionari su na Skupštini saopštili da očekuju da će se tužilaštvo napokon pozabaviti izigravanjem i kršenjem zakona u Barskoj plovidbi i da će iz prašnjavih fioka izvaditi sve predmete vezane za ovu kompaniju.

Na prvoj konstitutivnoj sjednici novog Odbora direktora, za njegovog predsjednika izabran je Vladimir Božović kadar Socijaldemokratske partije (SDP) koji je diplomirani ekonomista i radi u barskom "Vodovodu i kanalizaciji".

Bonus video: