Smijenili uspješne, u Crnogorsku plovidbu doveli supruge i aktiviste

Kompaniju će voditi turizmolog i supruga Ranka Krivokapića, profesor matematike i direktor Komunalnog

60191 pregleda 153 komentar(a)
Dosadašnji bord za spašavanje kompanije i istorijske uspjehe kažnjen smjenom: Brod Kotor, Foto: Picasa/ www.shipspotting.com
Dosadašnji bord za spašavanje kompanije i istorijske uspjehe kažnjen smjenom: Brod Kotor, Foto: Picasa/ www.shipspotting.com

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI), kojim rukovodi ministar Ervin Ibrahimović (Bošnjačka stranka), izbjegava da objasni zbog čega je taj resor Vladi premijera Dritana Abazovića (URA) predložio, a ona prihvatila, da smijeni dosadašnji Odbor direktora državne pomorske kompanije Crnogorska plovidba (CP) iz Kotora, iako je menadžment imao veoma dobre rezulate u proteklih godinu dana koliko je rukovodio sa CP.

”Vijestima” iz MKI ni nakon sedam dana nisu odgovorili na pitanje što je ministra Ibrahimovića motovisalo da inicira smjenu dosadašnjeg Odbora direktora CP koji su činili kapetan duge plovidbe Jovo Lazarević kao predsjednik i članovi Vojislav Ilić, Damir Stojanović, Željko Dedijer i Nemanja Petrović, uprkos dobrim rezultatima koje je taj odbor postigao u proteklih godinu dana u smislu finansijske konsolidacije CP, plaćanja rata kredita za kupljene brodove iz sopstvenih sredstava, a ne državnog budžeta, te zaključivanja brodova CP u time charter po mnogo većim dnevnim najamninama od dotadašnjih.

Pod ovim menadžmentom CP, koja je za vrijeme prethodnih njenih DPS-SDP-SD-BS Odbora direktora bila hronični dugogodišnji gubitaš, lani je poslije dužeg vremena, ponovno ostvarila dobit. Kompanija je iz sopstvenih sredstava platila obje ovogodišnje rate u visini od preko 5,2 miliona dolara po osnovu kredita kineskoj Exim banci uzetog za gradnju njenih brodova u Šangaju 2012, iz sopstvenih sredstava je obavila redovni remont, dokovanje i petogodišnju tzv. obnovu klase broda “Kotor” u iznosu od preko 1,1 milion eura, simbolično je povećala zarade posadama svojih brodova, a lani je CP konačno redefinisala odnose s dotadašnjim dugogodišnjim isključivim unajmiteljem njenih brodova - kompanijom “Sea Pioneer” iz Londona i za između dva i po i tri puta povećala najamnine po kojima su “Kotor” i “Dvadeset prvi maj” plovili u time-charteru za tog partnera. Dosadašnji menadžment je po isteku time-chartera za “Kotor” nedavno našao novog, značajno renomiranijeg unajmitelja iz SAD s kojim je sklopljen ugovor o time-charteru “Kotora” na godinu dana po dnevnoj najamnini od 20.100 dolara.

Ibrahimović
Ibrahimovićfoto: Printscreen YouTube

Umjesto ovog Odbora direktora u kome su bili predstavnici što su ih delegirale Demokrate, DF, URA i SNP, među kojima su bili iskusni pomorci i inženjeri brodogradnje, po preporuci ministra Ibrahimovića, Vlada je sada predložila Skupštini akcionara CP da izabere novi Odbor u kojem je jedino SNP zadržala mjesta za svoje predstavnike, a ostali članovi su zamijenjeni kadrovima DPS-a, SDP-a i Albanske koalicije, koji nemaju iskustva u pomorstvu.

Iz MKI nisu odgovorili ni na pitanje “Vijesti” da saopšte konkretno koja partija je predložila tom organu kojeg kandidata za nove članove Odbora direktora CP, niti da nam dostave zvanične biografije tih ljudi. Budući da je jedini vlasnik CP država i da je Vlada imenovala dugogodišnju funkcionerku MKI Snežanu Đurković (DPS) da je zastupa na predstojećoj sjednici Skupštine akcionara kompanije, izvjesno je da će novi Odbor biti imenovan i da će rukovođenje Crnogorskom plovidbom uskoro preuzeti nova predsjednica Odbora direktora dr Tena Božović - supruga počasnog predsjednika SDP-a i aktuelnog ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića.

Božovićeva je po struci doktor nauka menadžmenta u turizmu. Ona nema nikavog iskustva u upravljanju pomorskom kompanijom koja posluje na svjetskom tržištu brodskog prostora, ali će na mjestu predsjednice Odbora direktora CP zamijeniti kapetana duge plovidbe Jova Lazarevića koji za sobom ima preko tri decenije iskustva i rada za renomirane strane brodarske kompanije

Umjesto dvojice iskusnih inženjera nekadašnjeg Jadranskog brodogradilišta Bijela koji su bili u dosadašnjem, u novom Bordu direktora CP sjedjeće jedan srednjoškolski nastavnik matematike (Ahmet Markašević - kadar Demokratske partije iz Ulcinja) i jedan diplomirani ekonomista (Milan Popović - kadar DPS-a iz Kotora). Popović je dvije godine bio direktor Komunalnog preduzeća Kotor, a jedina njegova veza sa pomorstvom je svojevremena medijska izjava kao direktora Komunalnog da “Kotorani hoće da čiste jahte, ali neće da čiste ulice”.

Jedini član dosadašnjeg Odbora direktora CP kojeg je ministar Ibrahinović predložio i za novi Odbor je kadar SNP Nemanja Popović koji je nekada radio u jednoj pomorskoj agenciji u Kotoru, a isto iskustvo u obavljanju agenturnih poslova za jahte ima i Ivana Kečina. Ova diplomirana menadžerka u pomorstvu do sada nije bila primjetnije partijski eksponirana, ali izvori “Vijesti” tvrde da je i ona kadar SNP-a.

Božovićeva po partijskoj liniji bila i zamjenica direktora Luke Kotor

Teni Božović imenovanje na čelo Crnogorske plovidbe neće biti prvo postavljenje u nekom privrednom društvu po političkoj liniji jer je po izričitoj želji svog nevjenčanog supruga Ranka Krivokapića, 2017. Božovićeva dovedena na do tada nepostojeće mjesto zamjenice izvršnog direktora u većinski državnom preduzeću Luka Kotor, a u kome je Ranko Krivokapić vodeći manjinski akcionar.

Izmjena sistematizacije Luke Kotor i zapošljavanje njegove nevjenčane partnerke na mjestu zamjenice izvršnog direktora bio je tada jedan od ključnih uslova kotorske SDP za sklapanje koalicije s Demokratama, DF-om i URA, kojim su te partije nakon izbora 2016. smijenile dotadašnju dugogodišnju lokalnu vlast DPS-a u Kotoru. Iako je dobila sve što je tražila, pa i postavljenje Božovićeve u Luci Kotor, SDP je ipak ubrzo “okrenula ćurak naopako” i krenula da ruši vlast tih partija u Kotoru što je kulminiralo zvaničnim prelaskom jedne od njihovih odbornica na stranu DPS-a i vraćanjem te partije na vlast u Kotoru bez izbora.

Bonus video: