"država sa sigurnošću ne zna kojom imovinom raspolaže"

CDT: Crna Gora 20 godina nakon zakonske obaveze nije uspostavila registar državne imovine

"Da bi se efikasno upravljalo državnom imovinom neophodno je uspostaviti jedinstvene, ažurne i tačne evidencije državne imovine"

3610 pregleda 1 komentar(a)
Foto: CDT
Foto: CDT

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) saopštio je da Crna Gora dvadeset godina nakon zakonske obaveze nije uspostavila registar državne imovine.

"Nepoštovanje ove zakonske obaveze dovelo nas je do toga da 2022. godine, naša država sa sigurnošću ne zna kojom imovinom raspolaže. Ukoliko ne znamo čime raspolažemo, onda nije moguće provjeriti ni efikasnost upravljanja, odnosno znati da li se ovom imovinom, ukupno gledano, upravlja na svrsishodan način", piše u saopštenju.

Takođe, kako kažu, nepoštovanjem zakona i nepostojanjem registra, nastavlja se netransparentnost u oblasti gazdovanja državnom imovinom.

"Da li je ova transparentnost proizvod nerada ili nesposobnosti ili potrebe da se prikrije način na koji je do sada upravljano ovom imovinom, ostaje da se vidi", kažu iz CDT-a.

Dalje navode da "ovaj registar treba da pruži informacije o vrijednosti imovine kojom država ili lokalne uprave raspolažu i da vredonosno iskaže tj. utvrdi njenu fer vrijednost da bi se se tačno znalo koji državni organ raspolaže kojom imovinom".

"Ukoliko se ne obezbijedi popis imovine, od strane državnih organa, na odgovarajući način, to za posljedicu ima da izvršeni popis ne obezbjeđuje tačne i potpune podatke za evidenciju imovine. Posljedica neadekvatnog popisa je neraspolaganje tačnom evidencijom pokretnih i nepokretnih stvari, a samim tim i sa vrijednošću državne imovine koju koriste i sa kojom upravljaju državni organi. Ovo dalje za posljedicu ima da i postojeća objedinjena evidencija imovine koju vodi Uprava za katastar i državnu imovinu, za organe koji su dostavili podatke, nije tačna", ocjenjuje CDT.

Smatraju "da bi se efikasno upravljalo državnom imovinom neophodno je uspostaviti jedinstvene, ažurne i tačne evidencije državne imovine".

"Jer samo tako uspostavljene evidencije obezbjeđuju sagledavanje pravog stanja u ovoj oblasti i donošenje adekvatnih odluka od strane nadležnih organa, a kako bi se istom upravljalo na zakonit i efikasan način", dodaje se u saopštenju.

Kako kažu više informacija o ovoj temi može se naći u tekstu koji je u okviru projekta "Akcija" pod nazivom "Evidencija državne imovine - značaj i problemi" pripremio Branislav Radulović.

"Akcija ima za cilj uključivanje pojedinki i pojedinaca, udruženja i NVO-a sa visokim stručnim referencama u dijalog o svim važnim problemima koje opterećuju naše društvo. Na ovaj način stvaramo svojevrsnu bazu znanja o različitim segmentima funkcionisanja države, koju ćemo ponuditi državnim organima kao podršku za stvaranje boljeg i pravednijeg društva", zaključuje se u saopštenju.