I dalje bez datuma za novi Prostorni plan Crne Gore

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović kazala da su pripremili izmjene postojećeg zakona kako bi produžili važenje planskih dokumenata i kako u oktobru ne bi došlo do haosa u toj oblasti

5648 pregleda 5 komentar(a)
Sa današnje sjednice, Foto: Printscreen YouTube
Sa današnje sjednice, Foto: Printscreen YouTube

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković - Đurović kazala je, na današnjem konsultativnom saslušanje na temu:„Stanje u oblasti prostornog planiranja u Crnoj Gori“, da se ukupne politike prostornog planiranja moraju hitno redefinisati.

"Stanje u prostornom planiranju je neodrživo", rekla je ministarstka na sjednici Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostornog planiranje.

Pored nje na sjednici su pozvani i potpredsjednik Vlade za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković kao i ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, ali umjesto njih prisustvuju njihovi saradnici.

Novaković Đurović nije dala precizne rokove kada će biti donesen novi Prostorni plan Crne Gore (PPCG) i novi Zakon o planiranju prostora i izgradnje objekata.

"Ako treba da pređemo preko rokova to ćemo i uraditi zbog kvaliteta".

Ona je kazala da su pripremili izmjene postojećeg zakona kako bi produžili važenje planskih dokumenata i kako u oktobru ne bi došlo do haosa u toj oblasti.

"Izmjene idu na sljedećoj sjednici Vlade", poručila je Novaković-Đurović.

Prethodna Vlada je na predlog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma pomjerila izradu Prostornog plana države do kraja ove godine, iako je prvobitni rok bio 7. mart.

Ana Novaković Đurović
foto: Printscreen YouTube

Ministarka je rekla da će naredne nedjeje otvoriti proces izrade novog zakona.

Što se tiče Plana generalne regulacije (PGR) kazala je da je situacija kompleksna jer je prethodno rukovodstvo ministarstva raskinulo ugovor sa timom koji je trebao da izradi plan.

"Mi sljedeće sedmice imamo sastanak sa tim timom, jer sadašnji ugovor ističe 31. jula i mi u narednim danima treba da nađemo rješenje u vezi sa aneksom ugovora..."

Povezani članci

21. Mart 2022.

Probijen rok za izradu Prostornog plana države

Navela je da će struka voditi glavnu riječ kada je u pitanju oblast prostornog planiranja.

Državni sekretar u ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Damir Davidović poručio je da je ovo jedno od najkompleksnijih pitanja u zemlji, a da će to ministarstvo pružiti svu neophodnu podršku kada je u pitanju izrada planskih dokumenata, posebno kada je u pitanju strategija razvoja turizma.

Dragan Otašević, generalni direktor direktorata za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju u Ministarstvu poljoprivrede naveo je da cilj tog ministarstva da obezbijediti pravilno korišćenje i zaštitu poljoprivrednog zemljišta, kako bi se smanjila konverzija zemljišta iz poljoprivrednog u nepoljoprivredno.

Đurović: U oktobru može doći do planskog kolapsa

Poslanik Demokratskog fronta Dejan Đurović, koji je inicijator saslušanja, kazao je da je PPCG već trebao da bude donijet prije dvije godine.

"Ovim dokumentom se dugoročno planira razvoj svih funkcija i djelatnosti na prostoru države u cilju njenog razvoja i prosperiteta. Ovo je nakon Ustava najvažniji dokument u Crnoj Gori", rekao je Đurović i dodao da ovaj dokument obuhvata saobraćaj, infrastrukturu, migracije stanovništvo...

On je istakao da je za izradu potreban validan popis stanovništva, te da je hitno potrebno donijeti novi Zakon o planiranju i izgradnju objekata, koji je potrebno podijeliti na tri zakona, jer je postojeći rogobatan.

On je podsjetio na hronologiju ovog problema.

Ukazao je na recesiju hrane i energenata, te da se mora raditi na razvoju poljoprivrede.

On je kazao ministarki Novaković Đurović da je došla u trenutku kada je rok za važeći prostorni plan tri-četiri mjeseca, a da u tom periodu mora donijeti mnoge zakone.

"Ako se to ne desi čini mi se da u oktobru dolazi do planskog kolapsa u Crnoj Gori", rekao je Đurović.

On je pitao i kako će se PPCG završiti do kraja godine kao što je rekla rukovoditeljka tima za izradu Svetlana Jovanović.

"Koja je to magija", upitao je Đurović.

Vlada premijera Zdravka Krivokapića je u julu prošle godine odbila predlog bivšeg resornog ministra Ratka Mitrovića da se za rukovodioca tima za izradu Prostornog plana Crne Gore imenuje Mirjana Nikolić i ponovo je imenovala Svetlanu Jovanović koja je bila rješenje bivše Vlade.

Izradu Prostornog plana države i Plana generalne regulacije je započela Vlada Duška Markovića i odredila nosioce za te projekte, ali novo rukovodstvo ministarstva (za vrijeme ministra Mitrovića) nakon sprovedene analize utvrdilo je da se ne poštuju ugovorene obaveze, pa je raskinulo ugovore sa Jovanovićevom i sa Ksenijom Vukmanović koja je bila nosilac za izradu Plana generalne regulacije.

Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje je nakon tog saslušanja donio sedam zaključaka od koji je prvi bio da Vlada najkasnije do aprila ove godine trebalo da dostavi Skupštini novi Prostorni plan Crne Gore.

Odgovarajući na pitanje poslanika Pokreta za promjena Branka Radulovića, Novaković Đurović kazala je da imaju koncept prostornog plana, a da u skladu sa zakonom Vladin Savjet za reviziju treba da da mišljenje na njega.

"Dobili smo koncept, onda ide na mišljenje Savjetu, nako toga ide na širi proces konsultacija i imamo mogućnost da idemo ka ozbiljnijem nacrtu. Ja se slažem sa vama da su ulazni i podaci i strateška dokumenta jako problematična... Mislim da koncept metodološki nije pripremljen na način kako smatram da treba ali isto tako mislim da imamo materijala da ga sistematizujemo, da dođemo do jednog koncepta koji će Savjet odobriti, pa da onda idemo ka Nacrtu... Alernativa je deset koraka u nazad i ja preuzimam odgovornost za ovaj pristup", rekla je ona.

Radulović je kazao da je potrebno formirati novi tim koji će biti sastavljen sa akademskim stručnjacima iz Crne Gore, Srbije i Slovenije, koji će pomognuti sa međunarodnom zajednicom završiti prostorni plan do kraja godine.

"Ja se bojim tih polurješenja kojim ste krenuli da mijenjate tim koji će to sve napraviti drugačije, da mijenjate Savjet, jer Vam svi dadoše ostavke", rekao je Radulović.

Bonus video: