Damjanović: Budžet se od akciza na gorivo za jahte puni solidnom dinamikom

Ministar finansija je napomenuo da vlasnici jahti za rekreaciju svakako mogu da koriste pogodnost da plaćaju gorivo sa umanjenom akcizom od 50 odsto kao i svi ostali

14330 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 01.07.2022. 16:16h

Vlasnici jahti za rekreaciju, iako ponovo plaćaju akcizu na gorivo, nastavljaju da taj energent i dalje toče u Crnoj Gori, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović i dodao da se budžet po tom osnovu puni solidnom dinamikom.

Damjanović je u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Petra Ivanovića, podsjetio da je Ministarstvo nedavno donijelo izmjene pravilnika kojima se, nakon 15 godina, ponovo vraća obaveza naplate akciza za gorivo za jahte za rekreaciju.

“Ova mjera je donešena vrlo promišljeno i dobro je odmjerena i doprinosi punjenju budžeta i kompenzacijama za ono što budžet gubi zbog smanjenje akciza za ostale građane i privredu”, rekao je Damjanović.

Ivanovića je zanimalo koliko je Ministarstvo finansija prihodovalo sredstava po osnovu novouvedenih akciza na gorivo za jahte do danas i da li je prije donošenja odluke uradena cost-benefit analiza.

Damjanović je odgovorio da su mogli da izvade samo podatke iz 2018. godine, koji su pokazali da je budžet države izgubio najmanje 40 miliona eura zbog nepostojanja akcize na jahte za rekreaciju.

“Ako uporedimo momenat otkada je stupio na snagu pravilnik, od 11. juna do 24. juna je izdato oko 553 hiljade litara goriva, a za isti period u 2019. svega 75,9 hiljada litara. Dakle, sedam puta smo više litara izdali sada, nakon dvije godine, čime smo direktno za samo 13 ili 14 dana, samo iz dvije carinske ispostave prihodovali dodatnih 100 hiljada eura u budžet”, precizirao je Damjanović.

Kada se na to dodaju i količine koje su izdate i u ostale dvije ispostave, može se konstatovati da se dobar dio vlasnika jahti odlučio da i dalje sipa gorivo u Crnoj Gori, bez obzira na uvedenu akcizu.

“Tim su vlasnici jahti pokazali da im nije bio samo cilj da dođu u Crnu Goru da bi natočili gorivo bez akcize, već da malo uživaju u ljepotama. Moramo malo da imamo u vidu realnost. Nije populizam ako kažem da je neophodna solidardnost oni koji imaju i koji mogu i koji više zarađuju, sa ostalim građanima”, poručio je Damjanović.

On je napomenuo da vlasnici jahti za rekreaciju svakako mogu da koriste pogodnost da plaćaju gorivo sa umanjenom akcizom od 50 odsto kao i svi ostali.

Građani da kupuju tamo gdje se izdaju fiskalni računi

Damjanović je poručio danas građanima da kupuju tamo gdje im izdaju fiskalne račune, navodeći da je dovoljno legalnih i fiskalno odgovornih pružalaca usluga da se može kod njih ići.

On je kazao da je mnogo veći problem to što su neki subjekti uveli fiskalizaciju, ali ne izdaju račune.

„Ako ne daju fiskalni račun, nemojte ga platiti. Negdje će se desiti da će se, narodski rečeno, možda pobiti neko od vlasnika sa nekim gostom. Neće to biti lijepo za Crnu Goru i apel da se takve stvari ne dese, ali neka se i to desi ako treba, pa da se svima nama upali lampica da imamo svijest da ne idemo u lokale gdje nam neće izdati fiskalni račun, jer su onda pokrali i nas i državu i napravili nas budalama i idiotima. Nema razloga da se to radi“, kazao je Damjanović u Skupštini odgovarajući na poslanička pitanja.

Poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Miomira M. Mugošu, zanimalo je koliko su povećani poreski prihodi, konkretno porez na dodatu vrijednost (PDV) u prošloj godini, usljed primjene elektronske fiskalizacije i koliko se poreskih obveznika registrovalo na sistem elektronske fiskalizacije.

Damjanović je ocijenio da je fiskalizacija, kao ozbiljan projekat, zaživjela kako treba.

On je rekao da je u sistemu elektronske fiskalizacije, zaključno sa 28. junom, registrovano 29,02 hiljade obveznika.

U sistemu je 43,83 hiljade elektronskih naplatnih uređaja putem kojih se izdaju računi i evidentira promet.

Kada se govori o prihodima budžeta, neto naplata po osnovu PDV-a za prošlu godinu iznosila je 691,95 miliona eura, što je za 162,2 miliona ili 30,6 odsto više u odnosu na 2020, dok je u odnosu na planiranu više za 80,1 milion ili 13,1 odsto.

Damjanović je, govoreći o turističkoj sezoni, kazao da je Uprava prihoda i carina (UPC) pred ozbiljnim zadatkom, navodeći kao primjer da veliki dio prihoda od izdavanja plažnog mobilijara nije oporezovan.

„Apel UPC da zna šta je fokus. Takođe, fokus je i na fiskalizaciji izdavaoca privatnog smjetaja. Tu je ubjedljivo najveći poreski potencijal i uvjeren sam da, ukoliko bi se on do kraja iskoristio, gotovo da ne bi bilo potrebe za nekim dodatnim zaduživanjem Crne Gore za neke hitne stvari“, tvrdi Damjanović.

Bonus video: