Milić ponovo predsjednik Sindikata turizma i ugostiteljstva

Prema njegovim rječima, konstatovanao je da je, tokom minule dvije godine, veliki broj radnika u oblasti turizma i ugostiteljstva ostao bez posla, a samim tim, i bez socijalne sigurnosti

3417 pregleda 3 komentar(a)
Milić, Foto: Dragana Šćepanović
Milić, Foto: Dragana Šćepanović

Radomir Milić, dosadašnji predsjednik Sindikata turizma i ugostiteljstva Crne Gore, ponovo je, jednoglasno, izbran na tu funkciju. Na V redovnom Kongresu Sindikata , koji je danas održan u Kolašinu, izabrani su i Nadzorni i Statutarni odbor te organizacije.

Kako je Milić kazao Vijestima, tema današenjeg Kongresa bila je i analiza dosadašnjeg rada Glavnog odbora, ali i predlog budućih aktivnosti.

Prema njegovim rječima, konstatovanao je da je, tokom minule dvije godine, veliki broj radnika u oblasti turizma i ugostiteljstva ostao bez posla, a samim tim, i bez socijalne sigurnosti. To je, kaže, naročito došlo do izražaja u zenitu pandemije korana virusa.

„Na Kongresu smo podsjetili na obim privatizacija u turističkim preduzećima, te da je određeni broj hotela završio na neslavan način, to jest, proglašen je stečaj ili su bankrotirali. To je, takođe, uticalo da određeni broj zaposlenih završi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje (ZZZ). Ohrabrujuće je što januarsko povećanje minimalne zarade djelimično uticalo da se pozicioniramo među uspješnijim privrednim granama, s obzirom da smo u Crnoj Gori, poslije građevinrastva, najaktivnija privredna grana. U tom dijelu smo fokus stavili na sindikalno organizovanje i kolektivni ugovor. Sve sindiklane organizacije, koje su baza ovog Sindikata, treba da imaju kolektivne ugovore. Donošenjem Zakona o radu počeli smo da usklađujemo kolektivne ugovore, pa se nadam da ćemo, do kraja ove godine, imati kolektivne ugovore kod svih poslodavaca“, kazao je Milić.

To će će, tvrdi, garantovati sigurniju zaradu i bolji život za svakog zaposlenog. Milić kaže da je ohrabrujuće i što je ove godine u Sindikatu mnogo više mladih ljudi i žena. Oni su, tvrdi, zastupljeni i u upravljačkim tijelima Sindikata.

Milić se pohvalio dobrom saradnjom sa inspekcijom rada, što je rezultiralo, objašnjava, suzbijanjem rada na crno.

„Prema nekim podacima koje dobijamo od inspekcije rada, rad na crno u blasti turizma i ugostiteljstva manji je za oko 20 odsto, u odnosu na raniji period. Do toga smo došli dobrom saradnjom, na dnevnom nivou, sa inspekcijom rada. Nama se prijavi jedan salčaj rada na crno, pa obavijestimo o tome inspekciju. Toko inspekcijkog nadzora, dešavalo se da u istom preduzeću otkriju još 10-ak, osoba koje rade na crno. Jako sam zadivoljan ažurnošću inspekcija, naročito inspekcije rada koja je na svaki naš poziv adekvatno reagovala“, zaključuje Milić.

Bonus video: