Simović: SDP želi da napravi štetu MA, državi i budžetu CG, ostavljam Konjevića da maše nekim papirima

„Trebalo bi da bude jasno i Konjeviću, i svima njima koji imaju sjećanja na ono što je istorijat formiranja, razvoja i problema koji su bili u toj kompaniji, i da se sjete da su svojim značajnim vremenom boravka u organima upravljanja tom kompanijom bili, i to ne kao pojedinci iz jedne ili druge partije“, kazao je Simović
76 pregleda 9 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Vlada Crne Gore
Milutin Simović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 10.10.2017. 16:10h

Socijademokratska partija (SDP), radi jednokratnog političkog interesa, želi da napravi štetu nacionalnoj aviokompaniji, državi i budžetu Crne Gore, ocijenio je potpredsjednik Vlade Milutin Simović, i pozvao predstavnike te partije da o svemu razgovaraju u institucijama sistema.

Poslanik SDP-a Raško Konjević pozvao je ranije ministra finansija Darka Radunovića da objavi kopije izvještaja o uplati dijela obaveza Montenegro Airlinesa (MA), po osnovu odluke Vlade da iz budžeta toj kompaniji isplati 2,2 miliona eura.

Simović je prilikom današnje radne posjete Zatrijepču, komentarišući izjavu Konjevića, kazao da Vlada na svaki poziv na dijalog dobija neku pojedinačnu konferenciju za štampu ili saopštenje.

„To je bježanje od dijaloga. I ovom prilikom pozivam Konjevića i one koji su u dužem odsustvu da dođu da razgovaramo tamo gdje treba, a to je parlament, gdje možemo otvoriti sve teme uključujući i ovu na kojoj Konjević insistira“, rekao je Simović novinsarima.

Prema njegovim riječima, nema ništa sporno da na tu temu razgovaraju tamo gdje treba razgovarati, u institucijama sistema, „da ne vodimo taj indirektni razgovor preko saopštenja i konferencija za štampu“.

On je ocijenio da je to jedini put gdje se mogu pojasniti sve te stvari, mada, kako je naveo, ne treba previše trošiti energije da se pojašnjava ono što bi trebalo svima da bude jasno.

„Trebalo bi da bude jasno i Konjeviću, i svima njima koji imaju sjećanja na ono što je istorijat formiranja, razvoja i problema koji su bili u toj kompaniji, i da se sjete da su svojim značajnim vremenom boravka u organima upravljanja tom kompanijom bili, i to ne kao pojedinci iz jedne ili druge partije“, kazao je Simović.

Kako je naveo, pet članova predsjedništva SDP-a bilo je u organima upravljanja tih privrednih subjekata koji su organski povezani – MA i Aerodroma Crne Gore.

„Takođe ne treba pojašnjavati da je program restrukturiranja MA usvojen 2012. godine, a potvrđen u februaru ove“, rekao je Simović.

Dakle, kako je naveo, još važi sadržaj tog programa restrukturiranja i finansijski izraz koji je trebalo da obezbijedi njegovu realizaciju, uključujući i dio koji je predmet posljednje odluke Vlade.

„Ovdje se u suštini radi da zbog prostog, jednokratnog, političkog interesa želi se napraviti šteta jednoj kompaniji, i to ne bilo kojoj, nego nacionalnoj aviokompaniji. Ali i više od toga - sa tim idejama želi se napraviti šteta državi i budžetu Crne Gore“, smatra Simović.

On je upitao zašto se želi uvesti stečaj u nacionalnoj aviokompaniji koja će, kako je kazao, samo u ovoj godini, sa 550 hiljada prevezenih putnika, direktno ili indirektno doprinijeti turizmu sa Crne Gore sa oko 165 miliona.

Simović je upitao i zašto se protežira tako loša ideja da Montenegroerlajns nestane, da se preko noći uvede stečaj, što bi proizvelo ogromne štete koje se mjere desetinama miliona eura, i koje bi morale da se pokrivaju iz Budžeta.

„Zašto se želi šteta svojoj državi? Zar neki pojedinačni politički interesi vrijedi svega toga? Ja mislim da ne vrijedi“, istakao je Simović.

On je rekao da ostavlja Konjevića da maše nekim papirima „koje dobija na neki znan način i koji imaju svoj stepen zaštite“.

„Ali ga molim, i njega i sve njih, da ne čine štetu kompanijama pojedinačno i našoj ekonomiji. Dođite da o svemu razgovaramo tamo gdje treba da se vodi dijalog“, zaključio je Simović.

Bonus video: