Slovenci plaćaju avio-vezu s Crnom Gorom

”Air Montenegro” i ove godine među deset stranih avio-kompanija kojima je Vlada Slovenije odobrila isplatu novčanog podsticaja za održavanje linija

13287 pregleda 5 komentar(a)
Dva do četiri puta nedjeljno lete za Ljubljanu, Foto: Boris Pejović
Dva do četiri puta nedjeljno lete za Ljubljanu, Foto: Boris Pejović

Crnogorska avio-kompanija “Air Montenegro” biće i ove godine među ukupno deset stranih avio-kompanija kojima je Vlada Slovenije, nakon sprovedenog međunarodnog tendera, odobrila isplatu novčanog podsticaja za održavanje redovnih linija sa aerodroma u Ljubljani.

Iako iz Vlade Slovenje nisu precizirali koliko će pojedinačno dobiti prevoznici, zna se da će međusobno podijeliti ukupno 1,83 miliona eura.

Ta sredstva dijeliće se avio-kompanijama na osnovu broja prevezenih putnika, frekvencije održavanja linija i kapaciteta u broju sjedišta koje nude na tim letovima.

Pored “Air Montenegro” koji je slovenačku subvenciju dobio i lani, ove godine će ta sredstva dobiti i “Lufthansa”, “Swiss International Air Lines”, “Brussels Airlines”, “Air Serbia”, “Turkish Airlines”, “Wizz Air”, “LOT Polish Airlines”, “EasyJet” i “Flydubai”.

Slovenačko Ministarstvo ekonomskog razvoja i tehnologije dijeljenjem subvencija stranim avio-kompanijama koje održavaju saobraćaj sa Ljubljanom, pokušava da koliko-toliko nadoknadi veliki pad u obimu avio-saobraćaja i konekcija na ljubljanskom aerodromu “Jože Pučnik”, te osjetno smanjenje aviodostupnosti te države od kada je izgubila svog nacionalnog avioprevoznika, kompaniju “Adria Airways”.

”Air Montenegro” tokom cijele godine, frekvencijama koje variraju od dva do četiri leta nedjeljno, saobraća na linijama između Ljubljanje i Podgorice, odnosno ljeti do Tivta.

Bonus video: