Ulcinjska Solana: Pronalaženje modela po kojem bi se upravljalo

"Na Solani je registrovano 250 vrsta ptica od ukupno 500 koliko ih ima u Evropi, što znači da se na Solani nalazi 50 odsto svih evropskih vrsta"
257 pregleda 1 komentar(a)
Solana Ulcinj, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Solana Ulcinj, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 10.10.2017. 14:32h

Komentari na Nacrt studije zaštite ulcinjske Solane, koji bi trebalo da se dostave u narednom periodu, rezultirali bi pronalaženjem najoptimalnijeg rješenja za uspostavljanje modela upravljanja tim područjem, kako bi se obezbijedila njegova održiva zaštita.

"Glavni cilj projekta jeste analiza stanja i procjena za proglašenje zaštićenog područja na području ulcinjske Solane, a shodno kriterijumima na nacionalnom i međunarodnom nivou", navodi se u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Iz Ministarstva su kazali da je u ponedjeljak održan treći sastanak Upravnog odbora projekta Finalizacija studije zaštite ulcinjske Solane.

Vođa ekspertskog tima angažovanog na projektu, Andrej Sovinc, naveo je da studija potvrđuje da je ulcinjska Solana područje od izuzetne vrijednosti za očuvanje biodiverziteta.

On je dodao da je opstanak staništa i vrsta gotovo u potpunosti zavisan od održavanja vodnog režima, koji se godinama upotrebljavao kod tradicionalne proizvodnje soli.

Sovinc je kazao da je studijom stavljen fokus na utvrđivanje onih vrsta ptica, za koje je Solana od izuzetne vrijednosti.

"Na Solani je registrovano 250 vrsta ptica od ukupno 500 koliko ih ima u Evropi, što znači da se na Solani nalazi 50 odsto svih evropskih vrsta", naveo je Sovinc.

Na sastanku je predstavljena i identifikacija optimalnog modela upravljanja područjem, zbog obezbijeđivanja ekološke i ekonomske vrijednosti područja.

"Za održavanje vrijednosti biodiverziteta tog područja neophodna je sanacija infrastrukture za održavanje vode i dnevno upravljanje vodama na Solani", navodi se u saopštenju.

Bonus video: