Popa: Ekonomsko upravljanje igra ključnu ulogu u procesu proširenja EU

“Program ekonomskih reformi je glavni instrument za dijalog između EU i Crne Gore o ekonomskom upravljanju", kazala je ambasadorka

1633 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: EU info centar
Sa sastanka, Foto: EU info centar

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ambasadorka Oana Kristina Popa i predstavnici Vlade Crne Gore razgovarali su, na današnjem sastanku u Podgorici, o sprovođenju zajedničkih zaključaka o Ekonomskom političkom dijalogu između EU i Crne Gore za 2022. godinu, koji su usvojeni 24. maja u Briselu.

Ambasadorka Popa, koja je kopredsjedavala sastankom u Evropskoj kući, zajedno sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem, naglasila je da je ekonomsko upravljanje, koje podrazumijeva koordinaciju ekonomskih politika u cilju podsticanja ekonomskog i društvenog napretka u korist građana, igra ključnu ulogu u procesu proširenja.

“Program ekonomskih reformi je glavni instrument za dijalog između EU i Crne Gore o ekonomskom upravljanju. On usmjerava reforme u Crnoj Gori u pravcu ispunjavanja ekonomskih uslova za pristupanje i pripreme za buduće učešće u koordiniranju ekonomskih politika zemalja članica EU,” navela je Popa, kako je saopšteno iz EU info centra.

Ambasadorka je naglasila da Crna Gora treba da iskoristi priliku koja pruža trenutni politički trenutak i napravi odlučujuće korake u pristupnim pregovorima.

Damjanović je, kako je saopšteno, naglasio posvećenost Ministarstva finansija i Vlade usaglašenoj politici, naglašavajući da će odlučni napori biti uloženi, između ostalog, u ostvarenje fiskalne konsolidacije, unaprjeđenje fiskalnog upravljanja, reforme preduzeća u državnom vlasništvu i rješavanje izazova sive ekonomije.

"Učesnici sastanka su se saglasili da nove političke smjernice predstavljaju adekvatan odgovor na ključne fiskalne izazove. Crna Gora takođe treba da sprovede adekvatne strukturne reforme kojima će biti riješene dugoročne slabosti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: