Pokrenuta kampanja za sigurnost na pružnim prelazima i putevima

Ibrahimović kazao da je pred zemljama Zapadnog Balkana još puno izazova kako u pogledu rada na daljem usaglašavanju sa evropskim zakonodavstvom u saobraćajnoj politici, tako i u politici jačanja saobraćajne infrastrukture i uspostavljanja visokih evropskih standarda u projektovanju i samoj izgradnji

1120 pregleda 1 komentar(a)
Foto: MKI
Foto: MKI

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI), delegacija Evropske unije (EU) i Transportna zajednica pokrenuli su danas regionalnu kampanju „Tanka je linija“ s ciljem povećanja sigurnosti na pružnim prelazima i putevima na Zapadnom Balkanu.

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj Ervin Ibrahimović kazao je da se Crna Gora sa svojim partnerima iz Transportne zajednice pridružila projektu “Unapređenje bezbijednosti na putno-pružnim prelazima”, koji se sprovodi u dvije faze.

Ibrahomović je naveo da je u prvoj fazi napravljena analiza postojećeg stanja i utvrđuju se preporuke za podizanje bezbijednosti u pogledu osiguranja na putno-pružnim prelazima.

“U drugoj fazi svaka članica Transportne zajednice ima mogućnost da konkuriše za sredstva kod Evropskih fondova za projektovanje, nabavku i instalaciju opreme”, kazao je Ibrahimović, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

On je rekao da je Crna Gora prije nekoliko sedmica uputila zahtjev za finansiranje unapređenja bezbjednosti na pružnim prelazima prema Evropskoj komisiji.

“Iako predstavljaju mali postotak saobraćajnih nesreća, ozbiljnost sudara na željezničkim prijelazima često je velika u poređenju sa drugim nesrećama. 59 odsto rezultira smrtnim slučajevima i teškim povredama”, kazao je Ibrahimović.

On je dodao da je zadovoljan jer danas Crna Gora preuzima predsjedavanje Transportnom zajednicom i što se sa ponosom može istaći da je država kroz cjelokupan period uspostavljanja Transportne zajednice, kao i nakon uspostavljanja Stalnog sekretarijata u Beogradu, bila posvećena ovom procesu na svim nivoima.

“Raduje me takođe što danas imam priliku da podsjetim na još jedan važan segment međunarodne saradnje, koju smo dodatno osnažili dobijanjem statusa zemlje posmatrača u Međunarodnoj organizaciji pomorskih luka ESPO, što je formalizovano na Generalnoj skupštini održanoj prvog jula ove godine u Valensiji”, rekao je on.

Prema riječima Ibrahimovića, pred zemljama Zapadnog Balkana je još puno izazova kako u pogledu rada na daljem usaglašavanju sa evropskim zakonodavstvom u saobraćajnoj politici, tako i u politici jačanja saobraćajne infrastrukture i uspostavljanja visokih evropskih standarda u projektovanju i samoj izgradnji.

Direktor Transportne zajednice Matej Zakonjšek kazao je da udruživanjem snaga, koordinacijom akcija i regionalnim pristupom povećanju javne svijesti, može se smanjiti broj nesreća na željezničkim prelazima prema “nultoj viziji” do 2050. godine.

sastanak putevi
foto: MKI

Predstavnik delegacije EU Yngve Engrstro rekao je da je povod današnjeg susreta od velikog značaja naročito ako se ima u vidu da je zajednički zadatak zemalja regiona rad na unapređenju saobraćajne infrastrukture, paralelno sa radom na jačanju svijesti građana o mogućim posledicama i opasnostima koje nose nepropisna ponašanja.

Ministar infrastrukture i prostornog planiranja Albanije Liburn Aliu kazao je da jačanje saobraćajne infrastrukture kroz zajedničke projekte je jasan signal kojim države šalju poruku međunarodnoj zajednici da sve aktivnosti moraju biti sinhronizovane i usklađene sa evropskim zakonodavstvom.

“Na dobrom smo putu da stvorimo sve preduslove za još intenzivnije jačanje regionalne saradnje”, dodao je on.

Izvršni direktor Luke Bar Ilija Pješčić rekao je da Luka Bar podržava akcioni plan Transportne zajednice, uz očekivanja da to može biti značajna podrška u impementaciji i finansiranju važnih projekata.

On je, kako se navodi, informisao prisutne o aktivnostima koje menadžment i zaposleni sprovode u dijelu unapređenju tehnologije i procesa rada, primarno u nabavku sredstava mehanizacije, ali i o aktivnostima produbljenja dijela lučkog akvatorijuma, važnog projekta koji se realizuje u saradnji sa MKI.

Bonus video: