Joković: Neće biti krize u snabdijevanju hranom

Iznio je podatak prema kojem je Crna Gora prošle godine prihodovala 6,3 miliona eura od šumarstva, a izdvajanja za Uprave za šume su bila oko 5 pet miliona.

22114 pregleda 31 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 05.07.2022. 15:27h

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković kazao je da su jedan od najvećih problema u tom ministarstvu dešavanja u vezi šumartsva, odnosno koncesije koje ističu ove godine.

Iznio je podatak prema kojem je Crna Gora prošle godine prihodovala 6,3 miliona eura od šumarstva, a izdvajanja za Uprave za šume su bila oko 5 pet miliona.

"To je neto prihod 1,3 miliona, a imali smo koncesije koje su trajale po pet godina... Iz Uprave za šume sam dobio informaciju da su ustanovili brojne nepravilnosti, da su podnijete krivične prijave... Moraćemo da izvršimo ozbilju reformu šumarstva", poručio je Joković.

Ponovio je da Crna Gora jedina u regionu prodaje drvo u dubećem stanju.

Smatra i da je najbolje da se formira državno preduzeće "Crna Gora šume", koje bi sjeklo i izvlačilo na puteve drvnu masu i prodavalo je.

Poslanicu Građanskog pokreta URA Suada Zoronjić pitala je šta je Vlada i Ministarstvo poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede učinilo po pitanju dodjele sirovine plavskim drvoprerađivačima radi pokretanja finalne obrade drveta koja je dosadašnjom koncesionom politikom gotovo uništena.

Joković je konkretno na to pitanje odgovorio da će sve prijave ispitati

“Zakucali ste na otvorena vrata. Sve ćemo procesuirati”, rekao je Joković.

Zoronjić je interesovalo i šta ministarstvo radi u vezi sve većih cijena peleta.

Joković je poručio da su cijene peleta svugdje u Evropi skočile, da su tone u Srbiji oko 400 eura, u Austriji oko 500.

"Ja sam razgovarao sa proizvođačima i negdje smo blizu dogovora da cijene budu ispod 300 eura za 20.000 kubika, jer je njihova proizvodna cijena oko 210-220 eura", rekao je Joković.

Radni tim odlučuje o zaplijenjenim cigaretama

Poslanik Demorkata Momo Koprivica pitao je ministra da li podržava stav premijera Dritana Abazovića izrečen u Luci Bar 14. maja da će zaplijenjene cigarete da se prodaju i pare upumpaju u državni budžet?

"Da li se Komisija za ekonomsku politiku bavila ovim pitanjem i je li nešto preduzela po tom planu? Na koji način bi legalizovali i stavili u promet odnosne cigarete, te da li biste bili i za prodaju drugih ilegalnih proizvoda i upumpavanje prihoda u državni budžet", pitao je Koprivica.

U pisanom odgovoru Joković je naveo da je formiran meduresomi radni tim u okviru Ministarstva finansija za pripremu modela za regulisanje statusa duvanskih proizvoda, sa zadatkom da predloži najbolji mogući model za regulisanje statusa duvanskih proizvoda.

"Radni tim intenzivno radi na analizi postojećih zakonskih rješenja i sagledavanju svih opcija, uključujući i izradu zakona, da bi se predložio najbolji model za rješavanje ovog značajnog pitanja, nakon čega će se na Komisiji za ekonomsku politiku razmotriti ponuđena rješenja i donijeti odgovarajuće odluke i preporuke, koje će biti u skladu sa pravnim propisima, a u korist građana Cme Gore", navodi se u odgovoru Jokovića.

U planu formiranje Fonda kako bi se lakše povlačio novac iz IPARD fondova

Joković je kazao da je Crna Gora u obavezi da vrati 759.662 eura je nepovratno izgubila kroz IPARD II program.

"Kako Crna Gora sredstva iz 2017. godine (6 miliona eura evropskih sredstava) nije utrošila u cjelosti (potrošeno je 5.240.337 eura) u obavezi je da vrati 759.662,60 eura i to predstavija iznos sredstava koji je nepovratno izgubljen", rekao je Joković.

Poslanika DPS-a Petra Ivanovića interesovalo je koliko je do sada Crna Gora nepovratno izgubila novca iz programa IPARD, te koliko Joković očekuje da će se izgubiti do kraja 2023. godine i što je konkretno preduzeo da se umanji šteta.

Povezani članci

21. Jun 2022.

Zbog brojnih problema bespovratni novac propada

Joković je kazao da je najveći problem u toj oblasti što poljoprivrednici nemaju novac da završe investicije, jer komercijalne banke neće da procjenjuju imanja na seoskom području.

"Da bi podigli neki kredit moraju da imaju duplo višu hipoteku, a oni nemaju. U ovom trenutku razgovaramo sa Investiciono razvojnim fondom (IRF) i Ministarstvom finansija kako bi napravili Fond da bi lakše povlačili ova sredstva, da ne bi doalzili u situaciju u kojoj se sad nalazimo... Ako bi u nekom investicionom programu neki poljoprivrednik htio da investira 40.000 eura, povrat mu je 28.000 eura iz ovog fonda bi dobio uz određene garancije po vrlo pojednostavljenoj proceduru dobio bi ta sredstva i ona bi se vratila", rekao je Joković.

On je kazao da su u procesu rješavanje identifikacije svog zemljišta u državnom vlasništvu u Crnoj Gori, koje bi zatim bilo dodijeljeno poljoprivrednicima koji se bave primarnom proizvodnjom.

Joković je kazao da je u Srbiji nedavno razgovarao sa tamošnjim ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, koji mu je obećao snabdijevanje hranom, jer je Crna Gora uvozno zavisna od Srbije.

"Moram ohrabriti sve, nikakve krize za prehrambenim proizvodima neće biti. Od svega onoga što smo razgovarali u Beogradu sa Nedimovićem, Crna Gora će dobiti za 12 mjeseci bez ikakvih problema sve svoje potrebne količine životnih namirnica. Ako uđemo u rješavanje pitanja robnih rezervi možemo dobiti dodatnih tri mjeseca rezervi", rekao je Joković.

Bonus video: