Radosavljević sa bivšom Vladom imao dva ugovora o djelu - osam mjeseci savjeta koštalo 20.000 eura

Jedan ugovor je Radosavljević sklopio sa bivšim premijerom Zdravkom Krivokapićem, a drugi sa bivšim ministrom finansija i socijalnog staranja Milojkom Spajićem

38839 pregleda 50 komentar(a)
Spajić negirao da je Radosavljević tvorac projekta “Evropa sad”: Krivokapić i Spajić, Foto: gov.me zoran djuric
Spajić negirao da je Radosavljević tvorac projekta “Evropa sad”: Krivokapić i Spajić, Foto: gov.me zoran djuric

Profesor na Fakultetu za ekonomiju i finansije u Beogradu Goran Radosavljević sa bivšom Vladom premijera Zdravka Krivokapića imao je sklopljena dva ugovora o djelu za koja mu je isplaćeno 20.000 eura.

Do ovih podataka “Vijesti” su došle na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI).

Jedan ugovor je Radosavljević sklopio sa Krivokapićem, a drugi sa doskorašnjim ministrom finansija i socijalnog staranja Milojkom Spajićem.

Prema podacima iz ugovora, koji je po SPI, dobijen od Generalnog sekretarijata Vlade (GSV), 1. marta 2021. godine Krivokapić je sa Radosavljevićem sklopio ugovor na osnovu koga se Radosavljević obavezao da doskorašnjem premijeru daje stručne savjete u vezi pripreme programskog budžeta Crne Gore za 2021/2022 godinu, a što podrazumijeva - trening za pripremu budžeta, učestvovanje u pravljenju programskog budžeta za 2021/2022, pružanje stručne podrške Ministarstvu finansija i socijalnog staranja za kreiranje programskog budžeta, pružanje stručne podrške i ostalim ministarstvima u dijelu pripreme pojedinačnih budžetskih jedinica, a za potrebe pripreme programskog budžeta počevši od 1. marta 2021. godine na period od pet mjeseci.

U ugovoru se dalje navodi da je Radosavljević obavezan da posao izvršava po uputstvima iz Vlade, a da je naručilac posla obavezan da mu isplati 15.000 eura u neto iznosu.

”U skladu sa uredbom o Kabinetu predsjednika Vlade (član 6) GSV obavlja administrativne, administrativno-tehničke, materijalno-finansijske, računovodstvene i druge poslove koji su u vezi sa ostvarivanjem funkcije predsjednika Vlade i Kabineta predsjednika Vlade. Dakle, isključivo postupa po instrukcijama Kabineta predsjednika Vlade, kada su ovi poslovi u pitanju. U skladu sa uredbom, službi za finansijske poslove GSV je od strane tadašnjeg Kabineta predsjednika Vlade dostavljen na realizaciju ugovora o djelu koji su zaključili Goran Radosavljević kao poslenik i Zdravko Krivokapić kao naručilac posla. Ugovor je zaključen 1. marta 2021. godine na period do pet mjeseci, i njegova vrijednost je 15.000 eura. Shodno navedenom nadležna služba je realizovala Ugovor u skladu sa ugovornim obavezama proizašlim iz postupanja Kabineta predsjednika Vlade”, objašnjeno je “Vijesitma” u GSV-u.

Drugi ugovor koji je Radosavljević sklopio sa Spajićem “Vijesti” su dobile po SPI od Ministarstva finansija. Prema tom ugovoru Radosavljvić se obavezao da za naručioca posla u periodu od 15.10. 2021. zaključno sa 31.12.2021. obavlja poslove koji se odnose na davanje stručnih savjeta u vezi sa pripremom programskog budžeta za 2022. godinu što podrazumijeva pripremu budžeta, učestvovanje u izradi programskog budžeta za 2022. godinu, pružanje stručne podrške Ministarstvu finansija i socijalnog staranja za kreiranje programskog budžeta, i izmjene i dopune zakona i podzakonskih akata koji se tiču fiskalne politike i budžeta, pružanje stručne podrške i ostalim ministarstvima u dijelu pripreme pojedinačnih budžetskih jedinica, a za potrebe pripreme za 2022. godinu.

”Izvršilac posla je obavezan da odmah postupi po eventualnim primjedbama naručioca posla u pogledu nedostatka količine i kvaliteta izvršenog posla. Naručilac se obavezuje da izvršiocu isplati svakomjesečno na ime naknade neto iznos od 2.000 eura”, piše u ugovoru.

Prema izvodima Ministarstva finansija Radosavljeviću je isplaćeno u novembru prošle godine 2.000 eura,a u decembru su mu legle dvije uplate od 2.000 i 1,103 eura.

Radosavljević je, kako je izjavio bivši predsjednik Srbije Boris Tadić za RTS, uoči parlamentarnih izbora u Srbiji koji su bili 3. aprila ove godine, kazao da je njegov partijski saradnik Goran Radosavljević osmislio model “Evropa sad”.

Spajić je tada izjavio da su tvrdnje Tadića neistinite i da je Radosavljević bio jedan period angažovan savjetodavno u vezi sa implementacijom programskog budžeta Crne Gore, odnosno njegovom punom primjenom.

”To je bio opus njegovog rada. Ideja i realizacija i sve ostalo je realizovana primarno od ministarstava finansija i ekonomskog razvoja. Dakle, radi se isključivo o programu Vlade Crne Gore za smanjenje poreskog opterećenja privredi i poboljšanje životnog standarda građana”, naveo je Spajić krajem marta.

Dodao je da program nema nikakve veze sa Radosavljevićem, da ne želi da ulazi u političke borbe u Srbiji, ali da razumije da se u predizbornoj kampanji pominje reformski program, za koji je naveo da je građanima Crne Gore donio povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura i povećanje prosječne plate na 700 eura, uz stabilnost javnih finansija.

Bonus video: