Dešić: Svjedoči se istorijskom trenutku i novoj digitalnoj realnosti na tržištu rada

Izmjenama i dopunama Zakona o radu predviđeno je i uvođenje normi vezanih za uspostavljanje ravnoteže između privatnog i profesionalnog života zaposlenih, u skladu sa pravnom tekovinom Evropske unije, ali i međunarodnim standardima koji se odnose na zaposlene sa porodičnim obavezama, shodno Konvenciji MOR 156

2696 pregleda 0 komentar(a)
Sa radionice, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Sa radionice, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Pandemija koronavirusa je ukazala na nedostatke sistemskog zakona, nakon čega je Ministarstvo rada i socijalnog staranja pristupilo izmjenama i dopunama relativno novog Zakona o radu, u cilju što hitnijeg odgovora na novonastale okolnosti.

To je kazala državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Edina Dešić na radionici, u organizaciji Ministarstva i Međunarodne organizacije rada, o legislativnim izmjenama u kontekstu instituta rada na daljinu, digitalnih nomada i rada na e-platformama.

Dešić je istakla da se svjedoči istorijskom trenutku i novoj digitalnoj realnosti na tržištu rada.

“Kako je pandemija ukazala na nedostatke sistemskog zakona, istakla je da je u tom pravcu, Ministarstvo pristupilo izmjenama i dopunama, relativno novog Zakona o radu, u cilju što hitnijeg odgovora na novonastale okolnosti”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Dešić rekla da je formirana Radna grupa na tripartitnoj osnovi, u cilju pronalaženja najboljih rješenja u oblasti rada na daljinu, rada na platformama i rada digitalnih nomada, kao instituta koji nijesu do sada imali uporište u Zakonu, makar ne eksplicitno.

Ona je naglasila da su sve te forme rada, prema istraživanjima Međunarodne organizacije rada, češće prisutne među populacijom mladih zaposlenih, koji imaju bolje IT vještine i koji su uglavnom nosioci promjena u društvu.

“Stoga u duhu ovog inovativnog entuzijazma važno je da u radu uvijek imamo na umu da u zakonskim okvirima omogućimo rad u skladu za novim zahtjevima tržišta i na taj način obezbijedimo formalizaciju rada svih onih koji trenutno nemaju formalno-pravno riješen svoj radni odnos i da obezbjedimo svim zaposlenima i u novonstalnoj realnosti dostojanstvene uslove rada na adekvatan način”, rekla je Dešić.

Izmjenama i dopunama Zakona o radu predviđeno je i uvođenje normi vezanih za uspostavljanje ravnoteže između privatnog i profesionalnog života zaposlenih, u skladu sa pravnom tekovinom Evropske unije, ali i međunarodnim standardima koji se odnose na zaposlene sa porodičnim obavezama, shodno Konvenciji MOR 156.

“U tom pravcu i Evropska komisija pomno prati ove aktivnosti, jer je implementacija Zakona o radu jedno od zatvarajućih mjerila za Poglavlje 19 - Socijalna politika i zapošljavanje”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: