Unaprijeđena efikasnost kadrovske evidencije kod državnih institucija

Od 105 državnih organa njih 99 je donijelo usklađene pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji dok šest nije, poput Ministarstva unutrašnji poslova, Specijalnog državnog tužilaštva, Državne izborne komisije...

6628 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Državna revizorska institucija
Foto: Državna revizorska institucija

U pogledu nove Centralne kadrovske evidencije (CKE) Državna revizorska institucija (DRI) je na osnovu sprovedenog postupka revizije za period prve polovine ove godine utvrdila da je povećana efikasnost u radu državnih organa u odnosu na prethodnu CKE, omogućavanjem digitalizacije procesa za upravljanje ljudskim resursima.

"Dodavanjem modula za kadrovski plan i digitalizacijom procesa u novoj CKE, svim državnim organima je omogućeno da urade kadrovski plan na jednostavan način, tako da se podaci iz sistematizacija sami povlače, a unose samo potrebe za naredni period", navodi se u izvještaju DRI o reviziji efikasnosti i ažurnosti upravljanja.

Od 105 državnih organa njih 99 je donijelo usklađene pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji dok šest nije, poput Ministarstva unutrašnji poslova, Specijalnog državnog tužilaštva, Državne izborne komisije...

Te institucije, uz još 11 organa, nisu donijele ni kadrovski plan potvrđen od Uprave za kadrove. Među njima se nalaze i Kabinet predsjednika Vlade, Ministarstvo ekologije, Služba Skupštine, Upravni sud...

Kako se u izvještaju navodi obračun zarada na osnovu podataka iz CKE realizuje se od februara 2022. godine i obuhvata 102 državna organa, a njih pet je preuzelo podatke za sve službenike, dok osam nije niti za jednog radnika, među kojima je MUP sa 5.266 zaposlenih. Ministarstvo finanija je preuzelo podatke za dva zaposlena od njih 314, Uprava prihoda i carina za njih 12 od ukupno 1.127 koliko ih radi, Ministarstvo vanjskih poslova za jednog od 308, a Zavod za zapošljavanje za četiri radnika od 311.

"Od ukupno 14.908 državnih službenika, za obračun zarada su za 5.060 službenika preuzeti podaci, što je 33,94 odsto ili oko jedne trećine podataka. Unos podataka u Centralnu kadrovsku evidenciju je povećan, posmatrajući ukupan broj državnih organa, međutim, razlog što ažurnost nije u dovoljnoj mjeri uspješna je što manji broj državnih organa s velikim brojem zaposlenih nisu ažurni, a tome doprinose česte promjene organizacije državne uprave koje dovode do problema s usklađivanjem pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u propisanom roku", navodi se u izvještaju.

Iz DRI sugerišu da bi Uprava za kadrove trebalo da, kod Upravne inspekcije Ministarstva javne uprave, inicira pokretanje inspekcijskog nadzora za organe koji nisu ažurni s unosom podataka u CKE.

Bonus video: