Povoljan poslovni ambijent stvara se kroz blagovremen dijalog

Damjanović je saopštio da je potpisivanje Memoranduma potvrda namjere Ministarstva finansija da unaprijedi i konkretizuje saradnju sa AmCham, kao kredibilnim i važnim partnerom

2022 pregleda 1 komentar(a)
Vukasnović i Damjanović, Foto: Represent
Vukasnović i Damjanović, Foto: Represent

Predsjednica Upravnog odbora Američke privredne komore u Crnoj Groi (AmCham) Svetlana Vuksanović i ministar finansija Aleksandar Damjanović, potpisali su Memorandum o saradnji u okviru programa Komore Rule of Dialogue – Vladavina dijaloga.

Vuksanović i Damjanović su ocijenili da je bolja saradnja između državnih organa i privrede, u cilju stvaranja predvidivog poslovnog ambijenta koji afirmiše jednake uslove za sve učesnike na tržištu, neophodna za uspješnu realizaciju postojećih, ali i privlačenje novih investicija.

Iz AmCham su saopštili da se kroz program Rule of Dialogue – Vladavina dijaloga akcenat stavlja na uspostavljanje koordinisane saradnje, koja će pomoći da se kompleksni problemi riješe na jasan i strukturiran način.

Vuksanović je navela da se u svakodnevnim aktivnostima članice AmCham susrijeću sa brojnim izazovima i da upravo kroz saradnju i kontinuiran dijalog žele da ih identifikuju i pomognu u njihovom rješavanju.

„Smatramo da je posebno važna blagovremena uključenost poslovne zajednice prilikom koncipiranja regulative od značaja za poslovni ambijent, naročito u domenu finansijskog sistema i tehnologija, javnih prihoda i nabavki. Pored toga, nudimo pomoć i iskustvo naših članica prilikom kreiranja politika i mjera usmjerenih na predvidivu i transparentnu poresku i carinsku politiku“, objasnila je Vuksanović.

Ona je dodala da žele da zajedno rade na suzbijanju nelegalne trgovine i stvaranju predvidivog poslovnog ambijenta koji afirmiše jednake uslove za sve učesnike na tržištu.

Damjanović je saopštio da je potpisivanje Memoranduma potvrda namjere Ministarstva da unaprijedi i konkretizuje saradnju sa AmCham, kao kredibilnim i važnim partnerom.

„Uvjeren sam da i dalje možemo da računamo na podršku u ostvarivanju razvojnih politika Ministarstva. Opredjeljenje su nam transparentne, stabilne i održive javne finansije. Jedna od naših glavnih težnji je svođenje stope sive ekonomije na što je moguće manju mjeru, finansiranje važnih infrastrukturnih projekata u saobraćaju i energetici i kreiranje povoljnog ukupnog ambijenta za privlačenje kredibilnih investitora“, kazao je Damjanović.

On je dodao da AmCham može pomoći da se poveća nivo američkih ulaganja, dok Ministartsvo nastoji da ukloni prepreke u poslovanju i kreira povoljniji biznis ambijent, uz poštovanje zakonskih okvira.

„Ministarstvo stremi predvidivom i dosljednom vođenju javnih finansija, a težinu zadataka koji su pred nama dodatno usložnjavaju aktuelna geopolitička dešavanja i prateći izazovi sa kojima se suočavamo na makro i mikro nivou. Stoga, nastavak saradnje sa pouzdanim partnerima svakako dodatno dobija na značaju u razvojnoj ekonomskoj perspektivi, u ovim izazovnim vremenima”, kazao je Damjanović.

Vuksanović je dodala da siva ekonomija ograničava mogućnosti privlačenja kvalitetnih investicija i lišava svako društvo ozbiljnih resursa za napredak.

„Manje sive ekonomije, vjerujem, znači više stranih investicija. U borbi sa sivom ekonomijom mogu pomoći, ne samo mjere državnog aparata, već i nove tehnologije, znanja i ljudski kapital. Sve to okuplja AmCham i spremni smo da u saradnji sa Vladom i resornim ministarstvima radimo na tome da crnogorsko društvo i ekonomija napreduju“, poručila je Vuksanović.

Potpisivanje Memoranduma sa Ministarstvom finansija je nastavak saradnje AmCha-a i crnogorske Vlade započete 6. juna na događaju Otvoreno sa premijerom, kada je potpisan krovni Memorandum o saradnji na programu Rule of Dialogue – Vladavina dijaloga.

AmCham već je posebne Memorandume potpisala sa ministarstvima zdravlja i ekonomskog razvoja i turizma.

U narednom periodu u planu je potpisivanje Memoranduma i sa drugim relevantnim ministarstvima.

Cilj programa Vladavina dijaloga je da doprinese predvidivom i transparentnom poslovnom ambijentu koji je zasnovan na vladavini prava.

„Takvim okruženjem stvara se dobar osnov za privlačenje renomiranih investitora iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i zapadno-evropskih zemalja. Njihovim dolaskom na crnogorsko tržište ne dobija se samo kapital, već i znanje i iskustvo, kao i sistem vrijednosti zasnovan na društveno-odgovornom poslovanju“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: