Krapović: Turcima ne važi prijava gradnje

Bivši gradonačelnik Budve i poslanik Demokrata zatražio je od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma informacije da li je kompanija predala novu prijavu i šta je taj vladin resor o tome odlučio

11022 pregleda 11 komentar(a)
Krapović, Foto: Boris Pejović
Krapović, Foto: Boris Pejović

Bivši gradonačelnik Budve i poslanik Demokrata Dragan Krapović zatražio je od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da mu dostavi informacije o prijavi gradnje turske kompanije “Mia investment” na parceli ispred Jadranskog sajma.

On je dopis, u koji su “Vijesti” imale uvid, adresirao na, kako ju je nazvao, “nelegitimnu” ministarku ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Anu Novaković-Đurović i od nje zatražio informaciju da li je kompanija predala novu prijavu gradnje i šta je resorno ministarstvo o tome odlučivalo.

”Molim da mi dostavite informaciju o statusu prijave gradnje objekta na parceli u okviru DUP ‘Budva centar’. Budući da ste od Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva obaviješteni da je uz podnijetu prijavu gradnje dostavljeno Rješenje o davanju saglasnosti glavnog državnog arhitekte, koje je poništeno Rješenjem Upravnog suda, da li je nadležni građevinski inspektor konstatovao zapisnički da predata prijava gradnje ne ispunjava uslove propisane članom 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata”, napisao je Krapović.

Budvanska kompanija “Mia investment” prije mjesec je postavila građevinsku tablu na parceli i time najavila da gradi prvu od dvije kule na parceli ispred hala Jadranskog sajma. To je “Vijestima” potvrđeno u toj kompaniji. Riječ je o petnaestospratnom hotelu, koji će, kako piše na tabli, biti završen 2025. godine.

Parcela na kojoj su Turci najavili početak gradnje
Parcela na kojoj su Turci najavili početak gradnjefoto: Vuk Lajović

Projektom koji je u martu ove godine aminovao direktorat Glavnog državnog arhitekte grade se dvije kule od po 15 i 16 spratova, a projekat je vrijedan 70 miliona eura. Riječ je o hotelsko-apartmanskom kompleksu s pet zvjezdica “Mia Budva” - objekat sa postamentom i dvije kule, ukupno 358 smještajnih jedinica u vidu hotelskih soba, studio apartmana i apartmana s ukupnim brojem gostiju 858.

Na taj način, turski biznismeni definitivno kreću u investiciju koju su najavljivali još od 2018. godine, kada su zaključili ugovor o zajedničkoj gradnji s firmom “Safiro beach”, na koju je i dalje uknjižena atraktivna parcela od 8.500 kvadrata na samo 20 metara od mora, inače jedina neizgrađena lokacija koja je preostala uz Slovensku plažu na potezu od Zavale do “Avale”,

koje na prostoru ispred Jaranskog sajma na Slovenskoj plaži namjerava da gradi turska kompanija “Mia investment”.

”Mia investment” je godinama unazad vodila bitku oko dobijanja saglasnosti od Glavnog državnog arhiteke na projekat, koju je osporavala Opština Budva odnosno njen Sekretarijat za zaštitu imovine. Glavni državni arhitekta prije par mjeseci dao je ipak zeleno svjetlo na idejno rješenje “Mia Budva”, čime je praktično donio istovjetnu odluku od prije dvije godine, kada je resornim ministarstvom koordinirao tadašnji premijer Duško Marković.

Građevinska tabla koju je postavila “Mia investment”
Građevinska tabla koju je postavila “Mia investment”foto: Vuk Lajović

Kompanija koja okuplja turske biznismene dobila je 25. decembra 2019. od Ministarstva saglasnost na idejno rješenje budućeg hotela “Mia Budva” s apartmanima za tržište, kojim je nakon ostavke ministra Pavla Radulovića, tada koordinirao lično premijer. Markovićev resor je prethodno poništio rješenje tadašnje glavne gradske arhitektice Budve Ane Samardžić, koja je odbila da aminuje gradnju, smatrajući da svojim izgledom budući kompleks odudara od mediteranskog izgleda.

Upravni sud usvojio je žalbu Opštine Budva i oborio saglasnost i vratio Direktoratu na ponovno odlučivanje. Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva je krajem aprila podnio tužbu Upravnom sudu osporivši rješenje. I dok se čeka odluka suda, tabla koja najavljuje gradnju osvanula je na gradilištu.

Pišu krivičnu zbog zelenog svjetla za gradnju kula

Nakon što je tabla osvanula na budućem gradilištu, Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva najavio je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv svih onih koji su uključeni u davanje dozvole turskoj kompaniji.

”Uprkos tome što smo u aprilu podnijeli tužbu Upravnom sudu radi poništaja rješenja državnog arhiteke i što taj spor nije okončan i uprkos tome što smo upozorili građevinsku inspekciju da mora odbiti prijavu gradnje, inspekcija je objavila prijavu gradnje. Ovo sada otvara pitanje krivične odgovornosti svih u lancu, od ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, preko državnog arhitekte, pa sve do građevinskih inspektora”, nedavno je rečeno “Vijestima” u tom Sekretarijatu.

Kako su upozorili, ukoliko državna uprava ne reaguje i spriječi haos koji će moguće nastati, bićemo prinuđeni i na druga pravna sredstva jer je Opština onemogućena da privede namjeni svoje zemljište na kome je planirana gradnja kongresnog centra.

Bonus video: