Ibrahimović ukida borbu protiv korupcije: Neko iz MKI je grubo falsifikovao dopis Uprave za kadrove

Ovo odjeljenje Ministarstva kapitalnih investicija podnijelo je 15 prijava tužilaštvu protiv više funkcionera iz bivše vlasti, od kojih se nekoliko odnosi i na članove Bošnjačke stranke čiji je Ibrahimović predsjednik. Predviđeno i ukidanje odjeljenja za unapređenje korporativnog upravljanja

57558 pregleda 88 komentar(a)
Falsifikovano mišljenje Uprave za kadrove: Ibrahimović, Foto: Skupština CG
Falsifikovano mišljenje Uprave za kadrove: Ibrahimović, Foto: Skupština CG

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović predložio je Vladi novi predlog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji kojim namjerava ugasiti dva odjeljenja - za borbu protiv korupcije i za unapređenje korporativnog upravljanja.

MKI je predlog pravilnika poslalo Komisiji za ekonomsku politiku Vlade, a iz priloga, u koje su “Vijesti” imale uvid, se vidi da je neko iz ovog resora grubo falsifikovao dopis Uprave za kadrove, navodeći da je ta instutucija tražila ukidanje ova dva odjeljenja iako to uopšte ne piše u njihovom orginalnom mišljenju.

Da bi odjeljenja bila ukinuta, potrebno je da Vlada usvoji ovaj predloženi pravilnik.

Odjeljenje za borbu protiv korupcije je prošle i ove godine podnijelo 15 prijava tužilaštvu zbog sumnji u nezakonito postupanje i kršenje zakona u prethodnom Ministarstvu saobraćaja i pomorstva kojeg je vodio Osman Nurković, kao i raznim upravama i preduzećima koja su u nadležnosti ovog resora. Prijavama koje istražuje novo specijalno državno tužilaštvo obuhvaćeno je više bivših i sadašnjih funkcionera od Nurkovića do direktora uprava i preduzeća. Ovo odjeljenje je zaustavilo ili izmijenilo više spornih javnih nabavki vrijednih više desetina miliona eura.

U prethodnom periodu resorom saobraćaja i državnim preduzećima iz ove oblasti većinom su upravljali kadrovi Bošnjačke stranke, čiji je sada Ibrahimović predsjednik. Dio prijava ovog odjeljenja odnosi se i na nekoliko visoko rangiranih članova te stranke, pa se postupak Ibrahimovića može smatrati osvetom zbog njihovog prijavljivanja tužilaštvu. Ukidanjem ovog odjeljenja biće spriječeno dalje istraživanje mogućih nezakonitosti bivše uprave i menadžmenta državnih kompanija, a može ometati i postojeće istrage tužilaštva.

Odjeljenje za unapređenje korporativnog upravljanja uvelo je novi sistem kvartalnog izvještavanja o radu i poslovanju 20 firmi iz nadležnosti ovog resora za vrijeme bivšeg ministra Mladena Bojanića. Odjeljenje je posredovalo između ovih preduzeća, a naročit uspjeh postiglo je formiranjem koordinacionog tima željezničkih kompanija, koji je riješio mnoge naslijeđene probleme i narušene odnose između ovih kompanija, te unaprijedio njihov rad.

U obrazloženju samog pravilnika nisu navedeni razlozi ukidanja ova dva odjeljenja, koja su u prethodnom periodu za svoj rad dobijala pohvale ministra Bojanića i sadašnjeg premijera Dritana Abazovića.

Ministarstvo kapitalnih investicija je na predlog pravilnika tražilo mišljenje od minstarstava javne uprave i finansija, kao i od Uprave za kadrove. Međutim, u prilozima poslatim Komisiji za ekonomsku politiku, nalaze se odgovori samo Ministarstva javne uprave i Uprave za kadrove, ali ne i mišljenje Ministarstva finansija. U obrazloženju mišljenja Ministarstva finansija, u koji su uvid imale “Vijesti”, navedeno je ono što im je poslalo Ministarstvo kapitalnih investicija - “Na osnovu sugestija Uprave za kadrove ukinuto je odjeljenje za korupciju (izostao dio “za borbu protiv) i odjeljenje za unapređenje korporativnog upravljanja iz razloga što isti nijesu prepoznati Uredbom o načinu formiranja organizacionih jedinica.”

Međutim, u originalnom dopisu Uprave za kadrove toga nema. Ova Uprava u svom mišljenju ukazuje da je “uslove za vršenje poslova, u dijelu oblasti obrazovanja, potrebno usaglasiti s opisom poslova za konkretno radno mjesto”, kao i da je pravilnik potrebno unaprijediti u dijelu koji se odnosi na kvalitet opisa poslova službenika. Odnosno u njihovom dopisu se uopšte ne pominju ova dva odjeljenja, a ne da sugerišu njihovo ukidanje kako tvrdi MKI.

Povećava se i broj zaposlenih

Novim pravilnikom se ukupan broj radnih mjesta u Ministarstvu kapitalnih investicija povećava na 213. U prethodnoj sistematizaciji bila su upisana 192 radna mjesta, ali više od 50 mjesta nije bilo popunjeno i Ministarstvo je normalno funkcionisalo.

Sada će s popunjavanjem tih radnih mjesta i povećavanjem broja radnih mjesta za još 20-ak, u ovom Ministarstvu raditi oko 70 radnika više nego ranije.

Sistematizacijom se i broj državnih sekretara povećava sa dva na tri.

Bračni par Ibrahimović zaboravio da prijavi svu imovinu

Agencija za sprečavanje korupcije je u januaru ove godine donijela odluku kojom je utvrdila da je javni funkcioner, tada poslanik, Ervin Ibrahimović prekršio Zakon o sprečavanju korupcije jer je dostavio izvještaj o prihodima i imovini za 2020. godine s netačnim i nepotpunim podacima.

Ibrahimović nije prijavio prihod od Opštine Rožaje od 1.800 eura, niti da je vlasnik vozila “mercedes daimler”. Nije prijavio ni da je njegova supruga Nisera Ibrahimović vlasnik vozila “VW golf”.

Agencija je utvrdila i da je njegova supruga, takođe javna funkcionerka u Upravi za inspekcijske poslove, kršila isti Zakon jer nije prijavila svoj prihod od 474 eura, ali ni u svom dijelu izvještaja nije navela suprugov prihod od 1.800 eura i njegov automobil “mercedes daimler”.

Bonus video: