Damjanović: Nema namjere za povećanje postojećih poreskih opterećenja

U saopštenju se navodi da je na sastanku zaključeno da, u cilju povećanja budžetskih prihoda, treba kako snažnija poreska disciplina, tako i širenje poreskog obuhvata

5582 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo finansija
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo finansija

Nema namjere za povećanje postojećih poreskih opterećenja ali ima za intenziviranje saradnje i otvoreniji dijalog između Vlade i poslovne zajednice, poručio je ministar finansija, Aleksandar Damjanović na današnjem sastanku sa predstavnicima Asocijacije menadžera Crne Gore - Budimirom Raičkovićem, predsjednikom, Zoranom Savićem, zamjenikom predsjednika i Radovanom Radulovićem, potpredsjednikom za preduzetništvo.

To je saopšteno iz Ministarstva finansija.

U saopštenju se navodi da je zaključeno da, u cilju povećanja budžetskih prihoda, treba kako snažnija poreska disciplina, tako i širenje poreskog obuhvata.

Raičković je kazao da Ministarstvo finansija vidi ne samo kao važnog partnera sa kojim treba kontinuirani dijalog, već i kao kao korektivnu i pokretačku snagu na putu održivosti i stabilnosti privrede, u globalno posmatrano, složenom trenutku.

"Pored razgovora o sivoj ekonomiji kao evidentnom problemu, pažnja je data i ozbiljnim izazovima sa kojima se država suočava po pitanju ubiranja prihoda od online trgovine, odnosno kupovine na daljinu, kao i prihoda od izdavanja privatnog smještaja i drugih djelatnosti. Ministar je podsjetio na značaj podsticanja svijesti svakog pojedinca da razmišlja i reaguje kao "inspektor" u situacijama kada se suočava sa nepoštovanjem zakonskih mjera, poput neizdavanja fiskalnih računa", piše u saopštenju Ministarstva finansija.

Navodi se da je Raičković izrazio očekivanje da će se Vlada Crne Gore, a posebno Ministarstvo finansija još aktivnije uključiti u proces digitalne transformacije i podržati formiranje "Digitalne koalicije" koju su inicirale Asocijacije menadžera i ostala poslovna udruženja.

"Sagovornici su saglasni da je potrebno kreirati ciljano rasterećenje privrednika kada su u pitanju društveno odgovorne aktivnosti, naročito donacije humanitarnog i edukativnog karaktera", piše u saopštenju Ministarstva finansija.

Zoran Savić, zamjenik predsjednika i Radovan Radulović, potpredsjednik za preduzetništvo Asocijacije ukazali su na probleme sa kojima se privrednici suočavaju u oblastima ugostiteljstva i osiguranja, što je dodatno potvrdilo potrebu da se ubuduće institucionalno još pažljivije osluškuju potrebe privrede.

"Prvi susret ocijenjen je dobrim temeljem početka konkretnije saradnje, a kao sljedeći zajednički korak najavljen je panel koji će biti prilika, da u širem kontekstu i sastavu, poslovna zajednica iznese zapažanja i problematiku sa kojom se u poslovanju suočava. Tom prilikom najavljeno je i potpisivanje Sporazuma o saradnji između Ministarstva finansija i Asocijacije menadžera Crne Gore", zaključuje se u saopštenju Ministarstva finansija.

Bonus video: