Termin "Evropa sad" mijenja "nova poreska politika"

Vlada odobrila 137.000 eura finansijske pomoći za organizaciju devet manifestacija i festivala koji će, kako su kazali, imati višestruke benefite za turizam Crne Gore

9154 pregleda 18 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o pripremi Programa ekonomskih reformi (PER) za Crnu Goru za period od naredne do 2025. godine.

Kako je pojašnjeno, PER je srednjoročni strateški dokument koji Crna Gora priprema u okviru dijaloga o ekonomskom upravljanju sa Evropskom unijom (EU).

Tim dokumentom je, između ostalog, konstatovano da termin „Evropa sad”, treba zamijeniti terminom „nova poreska politika”.

Vlada je odobrila 137 hiljada eura finansijske pomoći za organizaciju devet manifestacija i festivala koji će, kako su kazali iz Vlade, imati višestruke benefite za turizam Crne Gore.

To se navodi u informaciji „Osjeti Crnu Goru – Feel Montenegro”, koja je usvojena na današnjoj sjednici.

Iz Vlade su kazali da će Prvi Međunarodni sajam pršute MESAP 2022. i Ljeto u Kolašinu dobiti po 20 hiljada eura.

Po 15 hiljada eura biće dodijeljeno za organizaciju Dana borovnice, Međunarodnog festivala tamburaških orkestara, Dana dijaspore u Rožajama, Thunder fest-a, Tribute festivala i koncerta gupe Barselona gipsy Kings u Baru.

Za Montenegro Trophy Džip rely izdvojeno je sedam hiljada eura.

Usvojena je Proljećna analiza makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi, kojom je predstavljena realizacija ekonomske i razvojne politike u prošloj i prvom kvartalu ove godine.

“Dat je pregled makroekomskih i fiskalnih kretanja, kao i pregled realizacije sektorskih politika i odgovarajućih strukturnih reformi ostvarenih u prošloj i tokom ove godine, sa predlozima za njihovo unapređenje”, rekli su iz Vlade.

Donijeta je Odluka o dugoročnom energetskom bilansu Crne Gore za period od naredne do 2025. godine.

Energetski bilans sastoji od bilansa električne energije, bilansa uglja, bilansa nafte, naftnih derivata i biogoriva, kao i bilansa prirodnog gasa i bilansa toplotne energije za daljinsko grijanje ili hlađenje i industrijsku upotrebu.

Vlada je usvojila Analizu efikasnosti funkcionisanja sistema izvršenja za prošlu godinu.

Usvojena je Informacija o aktivnostima u oblasti koncesija za istraživanje i proizvodnju čvrstih mineralnih sirovina, kojom se navodi da Ministarstvo kapitalnih investicija ima 49 zaključenih ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju čvrstih mineralnih sirovina.

Vlada je usvojila Informaciju o Sporazumu o sadržaju Programa Dunavskog regiona i potvrdi nacionalnog kofinansiranja za period od prošle do 2027. godine i prihvatila tekst Sporazuma.

Sporazumom su definisane obaveze država učesnica a ukupan budžet Programa je 266.379.941 eura, od čega EU doprinosi sa 213.103.953 EUR.

Izmijenjena je Odluka o imenovanju Državne komisije za tehnički pregled radova na izgradnji autoputa Bar- Boljare, prioritetne dionice Smokovac- Uvač - Mateševo.

Pojašnjava se da Zakonom o Budžetu Crne Gore za prošlu godinu opredijeljen je iznos od 630 hiljada eura za potrebe rada Državne komisije za tehnički pregled autoputa Bar – Boljare, koji nije utrošen.

Kako se dodaje, Zakonom o budžetu za ovu godinu opredijeljen je iznos za potrebe rada Komisije od 160.724 eura, tako da će Komisiji biti uplaćen ukupan iznos od 790.724 eura.

“Imajući u vidu da je osnovnom Odlukom definisan iznos od 3.553.520 eura, ukupan iznos koji je predviđen za ovu svrhu je 4.344.244 eura”, rekli su iz Vlade.

Usvojena je Informacija o potrebi zaključenja Aneksa i Ugovora o koncesiji za realizaciji projekta izgradnje žičare Kotor - Lovćen i prihvaćen tekst Aneksa, čime će se steći obavezni uslovi za početak radova na ovom značajnom projektu.

Vlada je donijela odluke o obrazovanju Savjeta za elektronsku upravu i Savjeta za informacionu bezbjednost.

Usvojena je i Informacija o početku obavljanja koncesione djelatnosti prije početka Investicionog perioda u skladu sa odredbom člana 3. Ugovora o koncesiji za privredno korišćenje brodogradilišne luke na području K.O. Bijela.

Bonus video: