Spora legalizacija objekata u Tivtu

Država nema plan generalne regulacije, opštinama u najvećoj mjeri vezane ruke

3154 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković

Tokom prethodne godine u Sekratarijatu za uređenje prostora Opštine Tivat završeno je ukupno 95 postupaka za legalizaciju bespravno podignutih objekata na području te opštine.

Od toga je u 36 postupaka odobrena legalizacija uz obračun i naplatu komunalija, dok je 40 zahtjeva odbijeno, a 18 njih je obustavljeno. Pored toga, doneseno je i još 66 rješenja o prekidu postupka legalizacije do donošenje plana generalne regulacije Crne Gore, koji već nekoliko godina radi i ne uspijeva ga završiti država. Razlozi za donošenje rješenja o prekinu postupka legalizacije, pored toga, bili su i neriješeni imovinsko pravni-odnosi ili nepostojanje DUP-a.

Tokom prošle godine Sekterarijat za uređenje prostora Opštine Tivat imao je u radu ukupno 2001 zahjtev za legalizaciju bespravnih objekata koji su podneseni u periodu od 2017. do i zaključno sa 2020. godinom. Pored 95 završenih zahtjeva i 66 u kojima su donesena rješenja o prekidu postupka, lani je u još 676 postupaka strankama upućen zahtjev za dopunu predate dokumentacije, odnosno za ispravku podneska.

Iako je prethodni ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović (DPS), za čijeg je mandata izrađen i usvojen aktuelni kontroverzni i višestruko problematični Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, obećavao je da će rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata u Crnoj Gori biti ograničen na dvije godine, voljom tadašnje DPS-SD-manjinske stranke većine u Skupštini, pred izbore u avgustu 2020. usvojene su izmjene ovog zakona kojima je ponovo uvedena mogućnost podnošenja zahtjeva za legalizaciju divljih objekata i to bez vremenskog ograničenja.

”Ovom zakonskom izmjenom je očito kako proces legalizacije bespravnih objekata na teritoriji Opštine Tivat predstavlja jedan kompleksan posao za koji nije izvjesno u kom će periodu biti priveden kraju. Još na tempo rješavanja zahtjeva znatno utiče i duga procedura ovjere i sprovođenja elaborata u katastru nepokretnosti”, objašnjavaju iz Sekretarijata za uređenje prostora efekte ovakvih loših zakonskih rješenja i (ne)rada državnih organa.

Ukupno je inače, u Tivtu u ranijem ograničenom periodu za prijavu i nakon njega što su omogućile naknadne izmjene zakona, podneseno 2.065 zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata. Od toga su 1.649 zahtjevi za legalizaciju na divlje sagrađenih stambenih objekata, 53 za poslovne, 76 za stambeno-poslovne, a 287 zahtjeva se odnosi na pomoćne i ostale objekte. Sekretarijat je lani donio rješenja o legalizaciji 33 stambena i četiri pomoćna objekta.

Bonus video: