Komisiji za auto-put još 800.000 pred kraj mandata

Iz Vlade su najavili da će građani moći da koriste dionicu od 14. jula i da će prvih sedam dana prolaza biti besplatni

15868 pregleda 23 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Vlada je u petak dodijelila novih 800 hiljada eura Državnoj komisiji za tehnički pregled radova na dionici auto-puta Smokovac - Mateševo, što je bivša Vlada odbila da uradi na osnovu mišljenja tadašnjeg Ministarstva prostornog planiranja i ekologije da je rad ove Komisije već pretplaćen.

Na ovaj način je riješen višemjesečni spor između Vlade i Komisije, bez čije pozitivne ocjene tehničkog pregleda nije moguće ovu dionicu auto-puta otvoriti za saobraćaj. Vlada je svečano otvaranje ove dionice zakazala za 13. jul, što će biti kašnjenje od tri godine, dva mjeseca i tri dana od roka predviđenog osnovnim ugovorom o izgradnji. Izdavanjem konačnog rješenja o tehničkom prijemu ove dionice prestaje i mandat ove Komisije.

Kada je Komisija osnovana u maju 2015. godine sa 24 člana i dva sekretara, bilo je predviđeno da njen rad košta 0,35 odsto od ugovorene cijene projektovanja i izgradnje dionice auto-puta, što na osnovu ugovorene cijene od oko 809 miliona eura iznosi 2.833.520,74 eura.

Prvobitni rok završetka ove dionice od 42 kilometra trebalo je da bude 11. maj 2019. godine, ali je tada produžen za 17 mjeseci, do 30. septembra 2020, bez određivanja krivca i naplate penala zbog kašnjenja. Vlada Duška Markovića je u februaru 2020. godine iznos troška rada Komisije za tehnički prijem povećala sa 2,83 na 3,55 miliona eura, uz obrazloženje da je to potrebno zbog povećanog obima radova i produženja prvobitno dogovorenog roka za završetak radova.

U maju 2021. godine napravljen je novi aneks ugovora kojim je rok za završetak radova pomjeren do 30. novembra 2021. godine.

Krajem prošle godine Komsija je od tadašnje Vlade tražila da joj se odobri još novca, ali je to ona u januaru odbila da uradi. Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je tada predstavilo informaciju u kojoj su naveli da je Komisija od početka rada dobila iz budžeta tri i po miliona eura, kao i da je takva komisija za tehnički pregled slične dionice u Srbiji - Grdeličke klisure završila posao za mnogo manji iznos novca.

”Na osnovu uporedne analize Gradskog zavoda za vještačenje iz Beograda, gdje je prikazan najadekvatniji komparativ za analizu cijena - Grdeličke klisure, dolazi se do cijene koštanja za tehnički pregled oko 10.000 eura po kilometru, dok je u konkretnom slučaju cijena koštanja za tehnički pregled na auto-putu Bar - Boljare prioritetna dionica Smokovac - Uvač - Mateševo 85.000 eura po kilometru”, navedeno je u toj informaciji.

Prema tadašnjim nezvaničnim informacijama “Vijesti” tokom rasprave u januaru o ovom predlogu na Vladi se povela diskusija o radu ove Komisije, a od resornog Ministarstva iznijet je niz primjedbi na trošenje novca, rokove u radu, broj članova, njihov dosadašnji angažman...

Sada je nova Vlada troškove rada ove komisije, za kontrolu dionice od 41 kilometra, povećala na 4,34 miliona eura, što je 105 hiljada eura po kilometru.

Spornom odlukom o osnivanju, koju je potpisao tadašnji predsjednik Vlade Milo Đukanović, određeno je da je rad ove Komisije tajan: “Rad Komisije se smatra poslovnom tajnom i nijedan član Komisije nema ovlašćenja da van Komisije saopštava bilo kakve podatke u vezi s djelokrugom rada Komisije”.

Prilikom obilaska dionice u junu iz Vlade su saopštili da očekuju da izvođač do 5. jula prikupi svu potrebnu dokumentaciju za tehnički pregled i dostavi je najkasnije do 5. jula, čime bi se stvorili neophodni preduslovi za otvaranje 13. jula. Predstavnik izvođača CRBS, tada je kazao da vjeruje da će uz dodatne napore svih činilaca koji učestvuju u njegovoj izgradnji, uspjeti da odrade neophodne radnje kako bi do 5. jula auto-put bio spreman za probni rad, a 13. jula za otvaranje.

Iz Vlade su najavili da će građani moći da koriste dionicu od 14. jula i da će prvih sedam dana prolaza biti besplatni.

Bonus video: