Budva traži blokadu imovine Olivere Ilinčić

Uprava lokalnih javnih prihoda donijela rješenje o prinudnoj naplati 151.000 eura na ime poreza na nepokretnost

26233 pregleda 4 komentar(a)
Zemljišni kompleks u naselju Velja ploča, Foto: Vuk Lajović
Zemljišni kompleks u naselju Velja ploča, Foto: Vuk Lajović

Uprava loklanih javni prihoda Opštine Budva donijela je rješenje kojim se nalaže budvanskom katastru da upiše hipoteku na zemljišni kompleks od 35.000 kvadrata na periferiji Budve, vlasništvo kompanije “Good location properties” koja se povezuje sa srpskom državljankom Oliverom Ilinčić, nekadašnjom savjetnicom predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića.

Kako piše u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid, Uprava lokalnih javnih prihoda donijela je rješenje o prinudnoj naplati 151.000 eura na ime poreza ne nepokretnost.

Uprava lokalnih javnih prihoda još prošle godine je po službenoj dužnosti pokrenula postupak prinudne naplate 293.000 eura poreskog duga od kompanije “Good location properties”, kao i 188.000 eura od kompanije “Fifthe avenue investments limited”.

Upravo te dvije kompanije, čiji se osnivači nalaze na Floridi i u Velikoj Britaniji, koje kontroliše Ilinčićeva, godinama su unazad veliki poreski dužnici.

Opština je još ranije stavila šapu na imovinu budvanske firme “Good location properties”, koja na periferiji grada, na lokalitetu Velja ploča, u vlasništvu ima zemljišni kompleks od 35.000 kvadrata.

Tu firmu je osnovala istoimena kompanija sa Floride, dok je izvršna direktorka Tamara Radišević.

Mediji su ranije ovu firmu povezivali sa Oliverom Ilinčić, jer se pred sudom vodio milionski vrijedan sudski spor sa lokalnim partnerima, koji su zajedno od staromještana trgovali kompleks od 55.000 kvadrata.

Nakon razlaza i sudskog poravnanja, “Good locations” je pripalo 35 hiljada kvadrata. Ranijih godina u više navrata je na parceli od tri i po hektara bila upisivana hipoteka Opštine, a i dalje stoji privremena mjera koju je Viši sud na zahtjev tužilaštva stavio na zemljišni kompleks.

Zbog neplaćenog poreza od 187.000 eura, Opština je lani stavila hipoteku na dvije atraktivne parcele na samoj Bečićkoj plaži, koje su u vlasništvu firme “Fifth avenu”, koju je osnovala firma “Fifth avenu investments limited” iz Velike Britanije. Riječ je o dvije atraktivne parcele uz samo šetalište uz Bečićku plažu, jedne kod Svetog Tome površine 1.729 kvadrata i druge, stotinak metara udaljenoj, ka Rafailovićima, uz nekadašnji hotel “Naftagas” od 2.585 kvadrata.

Firmi je blokirana i jednospratna poslovna zgrada od 700 kvadrata u centru naselja Sveti Stefan, u kojoj je nekada bio restoran “Golubinj”.

Upisujući hipoteke Opština se osigurava da će od poreskih dužnika, čiji je spisak pozamašan, naplatiti milionska potraživanja.

Istražitelji SDT-a su prije osam godina kada su uhapšeni opštinski funkcioneri, te otvorena istraga u osam korupcionaških afera i uhapšen i procesuiran Marović, blokirali imovinu tada četiri povezane firme koje je kontrolisala Olivera Ilinčić, a koje su u vlasništvu od Lučica do Budve imale oko 50.000 kvadrata zemlje.

Bonus video: