Ministarstvo finansija ispituje da li je država oštećena za 6,5 miliona

Poslanik DF-a Dejan Đurović nedavno otvorio pitanje u parlamentu da li je državni budžet uskraćen za neplaćenu kapitalnu dobit kada je firma Montport investment LTD u vlasništvu pokojnog biznismena Pitera Manka prodala osnivački ulog u Porto Montenegru državnom fondu Investment Corporation of Dubai (ICD) iz Dubaija 2016. Ministar finansija Aleksandar Damjanović naložio pokretanje inspekcijskog nadzora

69094 pregleda 36 komentar(a)
Promjena vlasništva u junu 2016. godine: Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Promjena vlasništva u junu 2016. godine: Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro

Ministarstvo finansija naložilo je da se pokrene inspekcijski nadzor kako bi se utvrdilo da li je država oštećena za oko 6,5 miliona eura po osnovu neplaćene kapitalne dobiti prilikom prodaje osnivačkog uloga kompanije Adriatik Marinas u tivatskom nautičko-turističkom kompleksu i marini za super jahte Porto Montenegro.

Osnivački ulog je firma Montport investment LTD (registrovana na Malti) u vlasništvu pokojnog biznismena Pitera Manka prodala državnom fondu Investment Corporation of Dubai (ICD) iz Dubaija 2016. godine.

Pitanje da li je država oštećena u ovom poslu je nedavno u parlamentu otvorio poslanik DF-a Dejan Đurović nakon čega je ministar finansija Aleksandar Damjanović naložio pokretanje inspekcijskog nadzora.

Prioritet

”Inspekcijski nadzor je pokrenut da bi se utvrdilo da li je došlo do poreske evazije, a imajući u vidu protok vremena i odredbe Zakona o poreskoj administraciji, ova aktivnost će biti od najvećeg prioriteta. Ne ulazeći u ishod inspekcijskog nadzora i karakter odgovarajućeg rješenja koje će biti doneseno, izuzetno je značajno da upravo strateški projekti s višemilionskim ulaganjima, medijski izuzetno prisutni, daju primjer poštovanja poreskih i drugih propisa. Zato oni moraju biti pod posebnom pažnjom nadležnih organa, jer je u obostranom interesu očuvanje kredibilnosti takvih investicija, ali i institucionalno rješavanje eventualnih problema, odnosno sporova”, kazao je “Vijestima” Damjanović.

Damjanović
Damjanovićfoto: Boris Pejović

Đurović je objasnio da je osnivački ulog Adriatik Marinasa od 89 miliona eura prodat 2016. godine ICD-u iz Dubaija koji je to platio 164 miliona eura, te da je prema tome napravljena kapitalna dobit prodavca od 75 miliona.

”Ugovor o prenosu je sačinjen i trebalo bi da se nalazi u Centralnom registru privrednih subjekata. Postavlja se pitanje da li je oporezovana kapitalna dobit od devet odsto, da li ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s Maltom dozvoljava oporezivanje kapitalne dobiti i ako je tako zašto nije izvršeno oporezivanje od 6,5 miliona. Drugim riječima, to bi značilo da je neko firmi Montport investment LTD omogućio da uskrati državu za 6,5 miliona”, rekao je Đurović juče “Vijestima”.

Različite brojke

Prema njegovim riječima, brodogradilište Arsenal je Manku i partnerima prodat za 3,2 miliona, odnosno, dato u zakup na 90 godina i od tada do danas nema nijedna informacija finansijskog karaktera koja nema barem tri različite veličine.

”Tako je iz ove firme saopšteno da je plaćeno 23 miliona, pa je tenderska komsija saopštila da je cijena 29 miliona, dok je Mank za kanadske medije dao informaciju da je platio 155 miliona. Iz Adriatik Marinasa su javno tvrdili da su u projekat uložili više od 400 miliona, a u finansijskim iskazima kompanije prije prodaje “nekretnina, postrojenja i opreme” prikazano je u iznosu od svega 89 miliona. Vlada je 2014. firmi kanadskog milijardera izdala potvrdu o realizaciji minimalnih investicionih obaveza kojom se potvrđuje da su one iznosile 164 miliona, a u decembru te godine firma je iskazala vrijednost od 89 miliona”, kazao je Đurović.

Prema podacima Uprave prihoda i carina (UPC) po osnovu ugovora zaključenog 12. juna 2016. godine o prodaji 100 odsto udjela kompanije Montport Investment LTD registovane na Malti kao prodavca i “PM Holldings LCC kao kupca nije vršena uplata poreza na kapitalnu dobit. Prodavac nije podnio poresku prijavu za obračun poreza na kapitalnu dobit.

”Poreska prijava koju nerezidentno lice ostvaruje po osnovu kapitalnih dobitaka propisana je Pravilnikom o sadržaju poreske prijave o prihodima koje nerezidentno pravno lice ostvaruje po osnovu kapitalnih dobitaka i izdvajanja u zakup pokretne i nepokretne imovine. Po informaciji koja je dostavljena PJ Kotor od strane Adriatik Marinasa oni smatraju da na osnovu odredbi Zakona o porezu na dobit pravnih lica i ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja zaključenog s Maltom nije postojao osnov za oporezivanje kapitanog dobitka kompanije koja je prodala vlasnički udio jer je ova kompanija bila obveznik na Malti. Smatraju i da porez nije trebalo platiti jer se imovina Adriatik Marinas uglavnom ne sastoji od prava svojina na nepokretnoj imovini već prava korišćenja (zakupa zemljišta i vodene površine koje su u svojini države)”, objašnjeno je iz UPC.

Iz UPC navode da promet stambenih jedinica koje su bile u vlasništvu Adriatik Marinasa podliježe oporezivanju u skladu s odredbama zakona o PDV-u i porezu na promet nepokretnosti u zavisnosti da li se radilo o prvom ili drugom prenosu vlasništva na predmetnoj lokaciji. Objašnjeno je da je nerezidentno pravno lice kao vlasnik udjela u obavezi da podnese poresku prijavu o prihodima koje ostvaruje po osnovu kapitalnih dobitaka što u slučaju Adratik Marinasa nije urađeno.

Ugovori

”Prema podacima PJ Kotor Adriatik Marinas registrovan u junu 2007. i javlja se kao prodavac nepokretnosti u 144 ugovora o kupoprodaji nepokretnosti u periodu od 2010. do 2016. godine. Kao prodavac nepokretnosti nakon 2016. javlja se u šest ugovora 2017. godine, 2018. godine osam ugovora, 2019. jedan ugovor, 2020. šest ugovora i 2021. i 2022. po jedan ugovor”, podaci su UPC.

Mankovoj ofšor kompaniji PM Securities s Barbadosa Vlada je u novembru 2006. za 3,26 miliona eura prodala kompletnu imovinu nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal, kao i zgradu Doma vojske u Tivtu. Uključujući i novac za socijalni program za oko 480 otpuštenih radnika Arsenala i za ekološko čišćenje lokacije, te donaciju Opštini Tivat, ova transakcija ukupno je iznosila oko 23 miliona eura.

Mankovoj crnogorskoj kćerci - kompaniji Adriatik Marinas, iza koje stoji firma Montport Capital registrovana u Danskoj, Vlada je tri puta po 30 godina iznajmila skoro 25 hektara obale na kojoj je 117 godina postojao Arsenal, te 68 hektara akvatorijuma.

Ovaj posao obilježile su brojne kontroverze počev od toga da Vlada u momentu prodaje Arsenala Manku uopšte nije zvanično ni bila vlasnik tog vojnog brodogradilišta. Zatim je kreiran “podsticajni ambijent za razvoj jahtinga” kroz usvajanje niza zakona koji olakšavaju poslovanje Manku u Crnoj Gori.

Takođe su date brojne fiskalne povoljnosti Adriatik Marinasu, a bilo je i nepoštovanja dijela važećih zakona i prostorno planske dokumentacije za Porto Montenegro koja je donošena po željama investitora.

Prema tvrdnjama iz Adriatik Marinasa, od jula 2007, kada je Arsenal prestao da radi, u Porto Montenegro investirano je oko 400 miliona eura, a rezultat toga je najsavremenija marina za mega i super jahte u ovom dijelu svijeta, preko 200 luksuznih stanova za prodaju na tržištu, hotel Ridžent ranga pet zvjezdica...

Đurović
Đurovićfoto: Boris Pejović

Da li je ljubav koštala građane desetine miliona eura

Đurović navodi da ne treba zaboraviti da je prodajom Arsenala Vlada Manku garantovala niz povoljnosti kao što su izdavanje u zakup lokacije na 90 godina, plansko regulisanje područja shodno zahtjevu investitora i proglašenje slobodnom zonom.

”Privatizacioni ugovor o kupovini, prodaji i investicija Arsenala i Doma vojske u Tivtu je jedna od rijetkih na kome je potpis Mila Đukanovića”, kazao je Đurović.

On je podsjetio na izjavu Mankovu za kanadske medije gdje je rekao čuvenu rečenicu “volim ovog čovjeka” misleći na Đukanovića.

”Da li je ova rečenica građane Crne Gore koštala na desetine miliona eura?”, pitao je Đurović.

Bonus video: