Vlada usvojila odluku o eksproprijaciji Luštice

Vlasnici traže da oni izdaju zemljište Oraskomu, kao i da im Vlada plati za zakup od 2009. jer je uzimala novac za njihovu imovinu
79 pregleda 1 komentar(a)
Ivan Starčević, Foto: Arhiva Vijesti
Ivan Starčević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.10.2017. 15:46h

Vlada je u četvrtak donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa za ekspropijaciju nepokretnosti radi turističke valorizacije poluostrva Luštica, kojom je odlučila da od mještana Krtola oduzme dvadesetak parcela u katastarskim opštinama Radovići i Milovići.

Riječ je o zemljištu ukupne površine 10.619 kvadrata koje je u vlasništvu staromještanskih porodica Brinić, Jokić, Barbić, Starčević, Klarin, Radinović, Đinović i Milović, a koje se nalazi u obuhvatu budućeg turističkog rizorta Luštica Bay.

Ove parcele se ne nalaze u jednom kompleksu već su „razbacane“ na raznim djelovima Luštice Bay, ali su sve u zelenoj zoni, odnosno na njima nije predviđena gradnja objekata. Radi se o zemlji Krtoljana koju je država već neosnovano bila upisala na sebe jer te parcele mještani nisu obilježili prilikom aerofotosnimanja za izradu novog katastra 1995. godine. Nakon što je Vlada i te parcele 2009. izdala na 90 godina u zakup egipatsko-švajcarskoj kompaniji Orascom, Krtoljani su "presavili tabak", tužili i na sudu dobili državu i upisali se na svoju neobilježenu djedovinu, pri čemu je država morala da plaća ne male sudske troškove.

Vlada sada opet namjerava da im oduzme tu zemlju i plati je iz džepova poreskih obveznika, iako vlasnički status nad tim parcelama nije uopšte sporan sa stanovišta realizacije prijekta Luštica bay jer se na tim parcelama po urbanističkom planu, neće ništa graditi već će one i dalje ostati zelena površina.

"Svakako da neću tek tako dopustiti da država uzme moju zemlju. Zašto ja i ostali mještani-vlasnici tih parcela ne bi došli u poziciju da Orascom nama plaća zakupninu za našu zemlju kada ni mi, a ni ta kompanija na njoj neće ništa graditi, već da taj novac ide državi”, kazao je "Vijestima" jedan od vlasnika pogođenih novom ekspropijacijom Ivan Starčević.

On je dodao da će tužiti Vladu i tražiti da mu nadoknadi izgubljenu dobit, odnosno zakupninu koju je Orascom od 2009. do danas platio za zemlju Starčevića u tom kompleksu, a koju je država neosnovano bila upisala na sebe i uzela taj novac.

Bonus video: