Princ Nikola Petrović Njegoš predočio inicijativu otvaranja konzervatorijuma za očuvanje crnogorske pčele

Princ Nikola Petrović Njegoš razgovaro sa državnim sekretarom Budimirom Mugošom u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

2250 pregleda 3 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka, Foto: Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede
Sa današnjeg sastanka, Foto: Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede

Sektor pčelarstva u Crnoj Gori ima velike potencijale za razvoj, koje je potrebno dalje jačati kroz razmjenu iskustava i korišćenje savremenih dostignuća i tehnologija.

To je saopšteno nakon sastanka princa Nikole Petrović Njegoša sa državnim sekretarom Budimirom Mugošom u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kako se navodi u saopštenju ovog vladinog resora princ Nikola Petrović Njegoš predočio je zainteresovanost fondacije "Petrović Njegoš" da se u Crnoj Gori formira konzervatorijum za očuvanje genetičkih resursa u pčelarstvu.

On je iskazao, dodaju u saopštenju, spremnost da pruži svu neophodnu ekspertsku i tehničku pomoć u cilju očuvanja i valorizacije proizvoda i unapređenja sektora pčelarstva u Crnoj Gori.

"S obzirom da se na teritoriji Crne Gore gaji medonosna pčela koja pripada kranjskoj rasi pčela Apis mellifera Carnica i u skladu sa Zakonom o stočarstvu mora da bude očuvana genetička raznovrsnost-diverziteta kranjske pčele, Princ Nikola je prezentovao projekat 'Konzervatorijum za očuvanje crnogorske pčele' koji bi bio zajednički implementiran u saradnji sa Fondacijom Princ Albert II od Monaka", navodi se u saopštenju.

Zaključuje se da je dogovoren naredni sastanak sa relevantnim stručnjacima iz oblasti selekcije pčela, kako bi se definisale dalje aktivnosti i doprinijeli daljoj afirmaciji podizanja svijesti o značaju pčela u Crnoj Gori.

Bonus video: