Budva poluprazna na pragu špica ljetnje sezone

Umjesto da se traži krevet više, minule sedmice boravilo je za gotovo petinu manje gostiju nego početkom jula prošle godine. Iz Udruženja ugostitelja kažu da je u stvarnosti za 40 odsto manje gostiju

52444 pregleda 168 komentar(a)
Nema prevelike gužve: Budva, Foto: Vuk Lajović
Nema prevelike gužve: Budva, Foto: Vuk Lajović

Na pragu špica ljetnje sezone, Budva se ne može pohvaliti popunjenošću kreveta u hotelima i privatnom smještaju. I dok se očekivalo da će početak jula obilježiti kolone automobila koje pristižu s gostima na ljetovanje, umjesto da se traži krevet više, u metropoli turizma, ako je suditi po zvaničnim podacima Turističke organizacije Budve, minule sedmice boravilo je za gotovo petinu manje gostiju nego početkom jula prošle godine.

Turistički poslenici u razgovoru za “Vijesti” kao jedan od glavnih problema lošije sezone ističu to što Crna Gora nije uspjela da nadoknadi s drugih tržišta goste iz Ukrajine i Rusije, koji su bili dominantni lani. Manje gostiju iz regiona je i zbog činjenice što su neke destinacije koje su prošle godine bile zatvorene zbog pandemije, sada otvorene, pa gosti iz nekadašnjih jugoslovenskih republika odlaze u komšiluk na ljetovanje.

Prema zvaničnim podacima od Jaza do Buljarice boravi 26.432 gosta, što je za 19 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Lošiju popunjenost u odnosu na minulo ljeto bilježe u hotelima i u privatnom smještaju. Tako, kako se navodi u izvještaju TO Budve, u hotelima odmara 11.130 gostiju ili za 15 odsto manje nego početkom jula prošle godine. U privatnom smještaju je još lošija popunjenost, čak za 23 odsto manje nego lani, pa je u ovom vidu smještaja registrovano 14.478 gostiju. U kampovima odmara 236 gostiju ili za 71 odsto više, u hotelima je 198 gostiju ili za osam odsto više, dok u odmaralištima je 390 gostiju ili za trećinu više u odnosu na prošlu godinu.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Budve Aleksandar Jovanović u razgovoru za “Vijesti” kaže da je u stvarnosti za 40 odsto manje gostiju, posebno u privatnom smještaju.

”Pojedini hoteli su dobro popunjeni, a dobar dio je poluprazan. Razloga za ovakvo stanje je više. Kada je Crna Gora u pitanju, nijesmo uspjeli da nadoknadimo goste iz Ukrajine i Rusije. Loša kampanja prema emitivnim trzištima, slaba povezanost i problemi u avio industriji, budući da smo mi avio destinacija, inflacija u Evropskoj uniji i slabljenje eura, neizvjesna jesen zbog ratnih sukoba, neki su od razloga “, naveo je Jovanović.

Prema njegovim riječima, uticali su i mnogi loklalni problemi.

”Počev od problema buke i divljih deponija, odsutnost strategija, srednjoročnih i dugoročnih planova kada je u pitanju razvoj i promocija destinacije. Zatim otvorenost i dostupnost konkurentskih destinacija na Mediteranu. Znamo da je prošle godine dobar dio bio zatvoren ili su postojala brojna ograničenja”, istakao je Jovanović.

I ugostitelj u Starom gradu, vlasnik popularnog “Mozarta” Luka Vučković, saglasan je da je mnogo lošija situacija nego u odnosu na prošlu godinu.

”Sezona je lošija za 30 odsto u odnosu na 2019. godinu. Dosta problema muči naš grad više decenija. Nijesmo se strateški pozicionirali na turističkoj mapi kakva destinacija želimo da budemo i značajno smo skuplji, po mom mišljenju opravdano, s obzirom na ogromna poskupljenja osnovnih životnih namirnica”, kazao je Vučković.

Budva (ilustracija)
Budva (ilustracija)foto: Shutterstock

Kako naglašava, mora se pod hitno rješiti problem buke na koju se žale turisti.

”Takođe i nedostatak parking prostora mora biti hitno riješen izgradnjom niza garaža u gradu. Dosta problema muči grad koje moramo studiozno da riješimo. Apsolutno smo izgubili goste iz Rusije i Ukrajine i tu nam je glavni problem loše sezone. Ni zakupci kupališta nijesu zadovoljni posjetom. Kako navode, gužve su jedino tokom vikenda, kada dolaze stanovnici iz Podgorice, Nikšića na jednodnevne boravke, dok tokom radnih dana posjeta je značajno manje nego prošle godine”.

”Julska rupa” uslijedila je nakon odlične popunjenosti kapaciteta tokom maja i juna.

Dobrim dijelom takvim rezultatima doprinijela su ratna dešavanja u Ukrajini, kada je u metropolu turizma došlo nekoliko hiljada Ukrajinaca, ali i nekoliko hiljada Rusa koji su uglavnom zakupili stanove i apartmane.

Inače, Nacionalna turistička organizacija saopštila je da u Crnoj Gori boravi oko 95 hiljada turista, što je oko pet odsto više u odnosu na uporedni prošlogodišnji period, dok su ukupni namjenski prihodi veći oko 35 odsto.

Buzdovan: Dosta niža i potrošnja po turisti

U Budvi je dosta manje gostiju i nemamo jasnu definiciju šta je Budva - grad noćnog provoda ili nekog drugog turističkog segmenta. Ne možemo se na pravi način posvetiti razvoju, jer ne znamo ka kojim gostima da idemo, rekao je u “Bojama jutra” predstavnik Udruženja ugostitelja Crne Gore Nikola Buzdovan.

On je kazao da lično nije zadovoljan sezonom i da misli da bi trebalo da bude dosta bolja s obizirom na to koji je datum.

”Imamo manji broj ljudi, manja je gužva, ali vjerujem da je i potrošnja po turisti dosta niža. Izreda čujem da se sjedne u restorane da se dijeli jedno jelo, da nisu porudžbine kao što su bile pređašnjih godina. U ovom momentu ne znamo šta možemo očekivati od predstojećih mjesec dana, kada očekujemo da će biti špic”, rekao je Buzdovan.

Navodi da je bilo neizbježno da se podignu cijene.

”Porasla je cijena osnovnih namirnica, energenata. Ljudi su bili primorani da podignu cijene. Proprocionalni skok cijena je bio opravdan. Ne znam da li će doći do dodatnog rasta u toku sezone, jer je to individualna stvar. Nezahvalno bi bilo da to kažem. Postoje objekti koji dižu cijene u špicu sezone”, dodao je Buzdovan.

Bonus video: