Tivatski aerodrom bilježi loše rezultate

Ova vazdušna luka u junu je imala samo 84.018 putnika. Aktuelna situacija djeluje još katastrofalnije kada se ima u vidu podatak da je u junu rekordne 2019. Aerodrom Tivat imao promet od čak 215.119 putnika, što znači da u istom mjesecu ove godine ta vazdušna luka imala 2,5 puta lošiji učinak

16362 pregleda 36 komentar(a)
U junu samo 84.018 putnika:Aerodrom Tivat, Foto: Sinisa lukovic
U junu samo 84.018 putnika:Aerodrom Tivat, Foto: Sinisa lukovic

Aerodrom Tivat je u junu zabilježio slabiji promet nego u istom periodu lani, a ukupan rezultat koji je ta vazdušna luka postigla u prvoj polovini 2022. nije dostigao ni pola od rezultata koji je bio u uporednom periodu do sada rekordne 2019. godine.

To je produkt činjenice da je Tivat ove godine izgubio letrove s tri od svoja najbitnija četiri tržišta - Rusije s kojom se zbog sankcija zvanične Moskve prema Pogorici i obratno avio-saobraćaj ne odvija još od zime 2020. godine, Bjelorusije zbog sankcija međunarodne zajednice režimu u Minsku radi čega letova iz te države nema od 2021. godine, te Ukrajine iz koje su letovi ove godine prekinuti zbog ruske agresije i rata u toj državi.

Koliki je to udarac za poslovanje aerodroma Tivat najbolje pokazuje podatak da je ova vazdušna luka u junu imala samo 84.018 putnika, što je četiri odsto manje nego u junu prošle godine kada je promet iznosio 87.411 putnika. Aktuelna situacija djeluje još katastrofalnije kada se ima u vidu podatak da je u junu rekordne 2019. Aerodrom Tivat imao promet od čak 215.119 putnika, što znači da u istom mjesecu ove godine ta vazdušna luka imala 2,5 puta lošiji učinak.

Napori poslovodstva Aerodroma Crne Gore da dovođenjem drugih kompanija poput Turkish Airlinesa kome su dozvolili da otvori sezonske letove za Tivat pored svakodnevnih redovnih letova koja ta kompanija već ima iz Istanbula za Podgoricu, kao i povećanje broja letova iz zapadne i sjeverne Evrope u odnosu na lani, nisu ni izbliza bili dovoljni da nadoknade gubitak samo ukrajinskog tržišta koje je lani, nakon Srbije, bilo drugo najznačajnije tržište tivatskog aerodroma.

Iz Ukrajine je lani za Tivat letjelo čak pet prevoznika koji su iz te države svakodnevno obavljali i do sedam letova iz ukupno pet ukrajinskih gradova, pa je više nego jasno koliko je ove sezone aerodrom Tivat izgubio zbog rata u toj državi. Na ovom aerodromu je u junu ostvareno ukupno 1.258 operacija polijetanja i slijetanja vazduhoplova, što je za simbolične dvije operacije više nego u istom mjescu lani, ali i za skoro hiljadu operacija manje nego u junu 2019. kada je tivatski aerodrom imao ukupno 2.236 polijetanja i slijetanja.

Za pola ove godine ukupan fizički obim prometa na aerodromu u Tivtu iznosi 194.856 putnika, što je tek 44,8 odsto rezultata iz rekordne 2019. kada je za šest mjeseci opslužio ukupno 434.630 putnika. Za pola 2022. godine aerodrom Tivat je ostvario tek 22,9 posto svog ukupnog prošlogodišnjeg prometa koji je iznosio 667.200 putnika. Po tome kako sada izgledaju stvari, aerodrom Tivat će biti jedini među deset najvećih vazdušnih luka na prostoru bivše Jugoslavije koji će u 2022. zabilježiti pad prometa u odnosu na lani.

Bonus video: