Lovci da plate 81 hiljadu eura

Viši sud donio presudu za sudske troškove, dok je sebe proglasio nenadležnim u postupku

10556 pregleda 2 komentar(a)
Zbog presude i navodnog bezakonja traže sastanak kod premijera: Viši sud, Foto: Boris Pejovic
Zbog presude i navodnog bezakonja traže sastanak kod premijera: Viši sud, Foto: Boris Pejovic

Nakon šest godina parničnog postupka Viši sud u Podgorici je presudio da grupa od 70 lovaca, koja je tužila nevladino udruženje “Lovačka organizacija za uzgoj, zaštitu i lov divljači Podgorica” zbog navodnih nezakonitosti u funkcionisanju, mora na ime sudskih troškova da plati zbirno 81.525 eura, odnosno 1.164 eura po osobi.

Uz to, Viši sud je u presudi naveo i da je nenadležan u cijelom ovom postupku, što je besmisleno za predstavnika 70 lovaca koji su podnijeli tužbu Dejana Ivanovića.

”Ako su nenadležni da vode postupak, kako su nadležni da donesu presudu da platimo postupak”, rekao je “Vijestima” Ivanović.

”Vijesti” imaju uvid u presudu Višeg suda.

Ivanović tvrdi i da je Osnovni sud ranije iz dva navrata donosio presudu u korist lovaca koji su podnosili tužbu, ali da je Viši sud oba puta presude vraćao na ponovna odlučivanja.

”Osnovni sud je u prvoj presudi proglasio da od 2008. godine pomenuto udruženje radi u nezakonitim uslovima, a i u drugoj presudi od 2012. godine, što ide u prilog našim tvrdnjama. Viši sud je 2016. godine donio presudu da su nadležni u ovom postupku i vratio predmet Osnovnom sudu kako bi se nastavilo suđenje. Sada, šest godina kasnije, isti Viši sud nama nije preinačio presudu i rekao nam da nismo u pravu, nego je sebe proglasio nenadležnim da vodi postupak. Što to ranije nisu uradili? Godinama smo se odazivali na pozive suda da bi nam sada rekli da nismo morali dolaziti u taj sud, nego u neki drugi, ali da moramo platiti 81 hiljadu eura. Gdje je naša greška?”, upitao je Ivanović.

Ivanović poručuje da su od 2015. godine tražili pravo da kao članovi tog društva lovaca biraju i da budu birani, kao i da prisustvuju godišnjim sjednicama, što je definisano i kroz Zakon o NVO.

”To nam je onemogućeno svih ovih godina. Da bi skupština udruženja donosila legalne odluke, mora biti sastavljena od legalno izabranih predstavnika, što nije slučaj i to je sve što smo tražili svih ovih godina. Sjednice udruženja se održavaju uz prisustvo privatnog obezbjeđenja, kako bi se nama zabranio dolazak”, tvrdi Ivanović.

Dodaje i da su poslali na desetine dopisa Upravi za inspekcijske poslove, Inspekciji rada, Ministarstvu poljoprivrede i Upravi prihoda i carina kako bi poništili odluke koje je donosila navodna nelegitimna skupština udruženja lovaca, ali da od strane njih nisu dobijali odgovore, te su stoga pokrenuli postupak pred sudovima.

”U lovstvu vlada bezakonje... U pomenutom udruženju zaposleni su sebe proglasili službenim licima, što ne mogu biti jer se radi o NVO”, rekao je on.

Planiraju protest, pisali i premijeru Dritanu Abazoviću

Ivanović je rekao da će u zakonskim okvirima tražiti odobrenje od Ministarstva unutrašnjih poslova kako bi ispred Višeg suda lovci protestom iskazali nezadovoljstvo.

”Tražićemo reviziju presude kod Vrhovnog suda, a spremni smo da idemo i do Strazbura”, poručio je Ivanović koji je pozvao nadležne u lovstvu na sučeljavanje argumenata.

On je naglasio i da će pare na ime sudskih troškova naplatiti advokat udruženja lovaca, a da ako se dokaže kasnije da su oni u pravu, taj novac će morati da vrati isto udruženje u kojem su oni članovi.

Lovci su se obratili i premijeru Dritanu Abazoviću kako bi mu ukazali na postupanje Uprave za inspekcijske poslove, koju su lovci označili za glavnog krivca, jer njihovi inspektori navodno ne sprovode Zakon o divljači i lovstvu.

Bonus video: