Top Hill plaća zvijezde, Opštini ni centa za zakup zemljišta

Kompanija nije platila zakup opštinskog zemljišta za prethodnu godinu u iznosu od 231.716 eura. Sekretarijat za zaštitu imovine upozorio da je diskoteka počela s radom, upkos činjenici da nisu zaključili aneks ugovora

17716 pregleda 6 komentar(a)
Duguju za zakup zemljišta: Top Hill, Foto: Vuk Lajović
Duguju za zakup zemljišta: Top Hill, Foto: Vuk Lajović

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva upozorio je predsjednika Opštine Marka Carevića da je diskoteka “Top Hill” počela s radom, a da s Opštinom nije zaključila aneks ugovora za ovo ljeto.

Kako je navedeno u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid, a koji potpisuje sekretar Đorđe Zenović, Careviću je predočeno da kompanija “Top Hill” nije platila ni zakup opštinskog zemljišta za prethodnu godinu u iznosu od 231.716 eura.

”Ugovorom o zakupu zemljišta od 22. juna 2012. godine, između opštine Budva i kompanije ‘Top Hill’ kao zakupca, lokalna uprava se obavezala da zakupcu ustupi na korišćenje zemljište na brdu Topliš, a zakupac se obavezao da plaća zakupninu u roku od sedam dana od dana zaključenja aneksa osnovnog ugovora, koji će biti zaključen za svaku godinu zakupa. Kao organ koji se stara o imovini Opštine Budva, ali i štiti njene interese obaraćamo Vam se zahtjevom da iz okvira svojih nadležnosti kao zastupnik Opštine Budva, u pisanoj formi pozovete zakupca kako bi s Opštinom zaključio Aneks IX o zakupu za ovu godinu, posebno iz razloga što je diskoteka ‘Top Hill’ počela s radom, odnosno faktički koristi zemljište Opštine Budva bez osnova”, navodi se u dopisu.

Kompanija “Top Hill” čiji je vlasnik predsjednik Košarkaškog saveza Crne Gore Nikola Peković, a koji se formalano ne vodi u Centralnom registru privrednih subjekata kao osnivač već firma “Domino investment” s Maršalskih ostrva, osim istoimenom otvorenom diskotekom na Toplišu, gazduje i popularnom kotorskom diskotekom “Maximus”.

”Top Hill” uveliko najavljuje gostivanje svjetskih DJ-eva, ali i regionalnih zvijezda za ovo ljeto, pa uveliko idu reklame za nastupe Zdravka Čolića, Svetlane Cece Ražnatović, Severine….

Zenović je u zahtjevu podsjetio Carevića da je Sekretarijat za zaštitu imovine u martu podnio Privrednom sudu tužbu protiv budvanske kompanije “Top Hill” zatraživši naplatu duga od 231 hiljadu eura, na ime duga za zakupninu opštinske zemlje na brdu Topliš za minulu godinu, gdje se nalazi popularna diskoteka “Top Hill”.

”Uprkos zaključenom aneksu ugovora VIII o zakupu za 2021. kompanija ‘Top Hill’ Opštini Budva kao zakupodavcu nije uplatila iznos od 231.716,74 eura. Molimo za hitnost, kako biste Sekretarijatu za zaštitu imovine omogućili, u skladu s nadležnostima, da preduzmemo dalje radnje u cilju zaštite Opštine i imovine, posebno iz razoga jer se radi o prihodima Opštine u visokim iznosima”, navodi se u zahtjevu.

”Top Hill” je godinama unazad prepoznat kao centar zabave. Firma je u junu 2012. na javnoj licitaciji zakupila na tridesetogodišnji zakup zemlju Opštine Budva na brdu Topliš. To je jedan od, kako se hvalila tadašnja opštinska vlast iz redova DPS-a, dobro zaključenih poslova jer se kompanija obavezala da će tokom trodecenijskog zakupa, koji ističe 2042. u opštnsku kasu uplatiti gotovo devet miliona eura, odnosno 300 hiljada eura godišnje. Naime, za zakup 3.900 kvadrata opštinske zemlje na Toplišu, firma je mjesečno trebalo da plaća od 15. juna do 15. septembra 69.817 eura, a za ostali period godine mjesečna zakupnina je 13.963 eura. “Top Hill” je do epidemije korona virusa redovno izmirivao obaveze prema lokalnoj upravi.

Kako je ranije saopšteno “Vijestima” iz “Top Hilla”, od početka poslovanja ova kompanija je doprinijela punjenju kase Opštine Budva kroz plaćanje zakupa zemljišta ukupno 2.235.541 eura.

”Na ime plaćanja komunalne takse za dobijanje rješenja za rad privremenog objekta Opštini Budva je uplaćeno 295.603 eura, članskog doprinosa u lokalnoj turističkoj organizaciji 20.807 eura, plaćanje lokalne takse za akustiku 37.410 eura, prireze na porez dohotka u iznosu od 88.567 i administrativne takse za razna rješenja i potvrde u iznosu od 2.067 eura. I naravno nezaobilazan je snažni multiplikativni efekat na lokalnu zajednicu, kroz zapošljavanje oko 150 radnika, korist, preko nas, za lokalne izdavaoce smještaja, isporučioce hrane i pića i brojnih ostalih usluga, a od čijega se oporezivanja u krajnjem finansira i Opština”, ranije je saopšteno “Vijestima” iz kompanije “Top Hill”.

Akva park tri godine nije platio zakupninu

Zenović je podsjetio Carevića da je isti slučaj i s kompanijom “Aquaterra solution” koja je na brdu Topliš na opštinskoj zemlji izgradila Akva park, te da nije prethodne tri godine zaključila anekse ugovora, a time i izmirila zakupe.

Zenović
Zenovićfoto: Privatna arhiva

”Koristim priliku da Vas još jednom podsjetim na naš dopis od 20. juna, kojim smo zahtijevali da uputite pismeni poziv ‘Aquaterra solution’ radi zaključenja aneksa ugovora o zakupu lokacije na kojoj se nalazi Akva park, a radi prekida eventualnog roka zastarjelosti potraživanja koje iznose tri godine. Do danas nismo zvanično obaviješteni šta ste uradili”, napisao je Zenović.

Privredni sud usvojio je tužbeni zahtjev Sekretarijata za zaštitu imovine i obavezao “Aquaterra solution” da isplati 215 hiljada eura na ime duga za zakupninu, koji je ostao još od ljeta 2019. Kompanija nije izmirala zakup ni za 2020, ni za 2021, te nije zaključila aneks ugovora za ovu godinu zbog čega je Sekretarijat za zaštitu imovine pri stavu da treba raskinuti ugovor i Opština preuzeti ovu vodenu atrakciju.

Bonus video: