Uprava za inspekcijske poslove: Cilj nadzora nije u kažnjavanju već u uvođenju privrednih subjekata u legalne tokove

"Svi inspektori postupaju u skladu sa načelom preventivnosti, ali kada je u pitanju siva ekonomija ne smije se tolerisati neposjedovanje osnovnih uslova za poslovanje"

9134 pregleda 6 komentar(a)
Ulcinj (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Ulcinj (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Uprava za inspekcijske poslove reagovala je na navode ulcinjske Force, koja traži od Vlade i nadležnog ministarstva da Upravi za inspekcijski nadzor naloži da poštuje osnovna načela inspekcijskog nadzora, te ustavne odredbe o zabrani diskriminacije.

U tekstu "U Ulcinju sezona tek počela, a naplatili 300.000 eura kazni", se između ostalog navodi da u Forci smatraju da je pogrešan pristup inspekcija u rješavanju problema u poslovanju.

Iz Uprave za inspekcijske poslove u ragovanju navode da su Planom pripreme ljetnje turističke sezone 2022. predvidjeli pojačani inspekcijski nadzor kojim je obuhvaćeno šest primorskih opština (Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar i Ulcinj) u kojima će tokom 60 dana sezone biti uvećan broj angažovanih inspektora na terenu.

"Pored Uprave za inspekcijske poslove, postoje i drugi organi državne i lokalne uprave koji učestvuju u sezoni i izriču kazne. Tu podrazumijevamo Upravu prihoda i carina, Upravu za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kao i lokalne inspekcije. Inspektori Uprave za inspekcijske poslove se rukovode osnovnim načelima inspekcijskog nadzora a to su načelo preventivnosti i načelo srazmjernosti u svim slučajevima gdje je to moguće. Treba istaći da je uspostavljena odlična saradnja sa lokalnom samoupravom u cilju suzbijanja svih oblika nelegalnog poslovanja kako bi se jedna od najljepših primorskih opština kao i jedna od popularnijih destinacija uredila i boravak turistima učinio što prijatnijim", navodi se u reagovanju.

Dodaju da je od početka sezone bilans naplaćenih kazni od strane Uprave u opštini Ulcinj 93.000 eura.

"Cilj inspekcijskih nadzora nije u kažnjavanju već u uvođenju privrednih subjekata u legalne tokove. Iako se stiče utisak da je navedena suma naplaćenih kazni velika, slično stanje je i u drugim primorskim opštinama srazmjerno broju privrednih subjekata koji posluju na njihovoj teritoriji. Fokus u inspekcijskim nadzorima je na suzbijanju svih vidova nelegalnog poslovanja, bilo da se radi o suzbijanju sive ekonomije, ra du bez odobrenja, neprijavljenim radnicima. Svi inspektori postupaju u skladu sa načelom preventivnosti, ali kada je u pitanju siva ekonomija ne smije se tolerisati neposjedovanje osnovnih uslova za poslovanje. Važno je naglasiti da je stav Uprave jednak za sve opštine, bez izuzetaka, te da će praksa Uprave uvijek biti usmjerena na podsticanje svih privrednih subjekata na poštovanje propisanih zakonskih normi, a ne na izracanju kazni prekršajnim nalozima ili podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: