Opština Budva od Kneževića traži 375.000 eura

Ukupno 375.000 eura iznosi poreski dug za nekoliko parcela čija je ukupna površina od oko 50 hiljada kvadrata iznad plaže Mogren, na kojima je dijelom “Attika land” stoodstotni vlasnik, a dijelom je suvlasnik

40238 pregleda 8 komentar(a)
Zemljišni kompleks iznad plaže Mogren, Foto: Vuk Lajović
Zemljišni kompleks iznad plaže Mogren, Foto: Vuk Lajović

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva pokrenula je postupak prinudne naplate 375 hiljada eura duga na ime poreza za nepokretnost od podgoričke kompanije “Attika land” odbjeglog biznismena Duška Kneževića.

U rješenje Uprave lokalnih javnih prihoda u koje su “Vijesti” imale uvid navodi se da je riječ o poreskom dugu od 371.217 eura i kamati od 2.895 eura. Piše da je riječ o porezu koji je obračunat za nekoliko parcela čija je ukupna površina od oko 50 hiljada kvadrata, na kojima je dijelom “Attika land” stoodstotni vlasnik, a dijelom je suvlasnik sa Atlas bankom, i kompanijom “Mogren hill”, kćerkom firmom.

U pitanju je zemljišni kompleks iznad plaže Mogren.

Opština je još u oktobru, na osnovu rješenja Uprave lokalnih javnih prihoda, upisala hipoteku na jednu od parcela od oko deset hiljada kvadrata, kada je poreski dug iznosio 264.423 eura.

Kompanije Duška Kneževića godinama u samom vrhu su crne liste poreskih dužnika Opštine Budva, a Opština je i ranijih godina bila prinuđena da upisuje hipoteke kako bi se osigurala da će naplatii poreska potraživanja.

Opština je još 2015. na parcelu “Attika land” upisala hipoteku na ime poreskog potraživanja od nešto više od sedam hiljada eura, da bi godinu kasnije, u aprilu 2016. blokirala zemljišni kompleks na ime duga od 63 hiljada eura za porez na nepokretnost.

Kompletna imovina Kneževića u Budvi, pa i parcela iznad plaže Mogren, u septembru 2019. blokirana je i od Specijalnog tužilaštva, nakon što je Viši sud donio privremenu mjeru zabrane upravljana imovinom kompanija, čiji je biznismen stvarni ili skriveni vlasnik.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) u više procesa označilo je Duška Kneževića kao organizatora kriminalne grupe, koja je malverzacijama oštetila budžet za više stotina miliona eura. SDT vodi istragu protiv Kneževića za pranje novca, organizovanje kriminalne grupe, utaju poreza. Upravo “Attika land” je pominjana u jednoj od afera poznatoj kao “Karbon”, gdje je Knežević osumnjičen da je zajedno sa svojim saradnicima, preko IBM banke utajio 1,9 miliona eura poreza.

Osim hipoteke lokalne uprave, blokadu je još ranije upisala grčka “Pireus banka” na iznos od 24 miliona eura.

Podgorička firma “Attika land”, kako se navodi u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), osnivač je budvanskih kompanija “Mogren hill” i “Mogren garden”. Prema posljednjem izvodu CRPS-a, firmu “Attika land” osnovala je podgorička kompanija “Ridley park”.

Kao osnivači firme “Ridley Park” navode se ofšor kompanije sa Britanskih Djevičanskih Ostrva “Newcom Worldwide limited” i “Cosmos ltd sa Antila” koja se kao akcionar godinama pojavljivala u više kompanija iz portfelja Kneževićevog “Atlas Mont fonda”.

”Attika land”, kao i kompanije čiji je ona osnivač, vlasnici su u podnožju brda Spas i iznad plaže Mogren atraktivnog zemljišnog kompleksa, na kojima je godinama unazad Atlas grupa promovisala realizaciju dva luksuzna projekta - planirana je izgradnja turističkog naselja “Mogren garden”, ukupne površine do 30.000 kvadrata i rezidencijalnog kompleksa “Mogren hill”.

Do toga nikada nije došlo, iako je Atlas grupa pokušavala da pronađe investitora.

Seriju hipoteka Uprava lokalnih javnih prihoda je tokom prošle i ove godine upisala praktično na imovinu svih Kneževićevih firmi u Budvi, koje praktično ne plaćaju porez na nepokretnost.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva prethodno je donosila rješenja o prinudnoj naplati jer ostavljeni rok da se izmire dugovanja nije ispoštovan.

Na spisku poreskih dužnika su firme pored “Attika Land”, “Mogren hill”, “Mogren garden”, su i “Expo invest”, “Expo Budva”, kao i "Rekreturs".

Opština Budva je prije nekoliko mjeseci ponovo posegla za radikalnom,te blokirala veliki zemljišni kompleks u zaleđu plaže Kamenovo od 33 hiljade kvadrata kako bi se osigurala da će kompanija “Rekretaurs” vratiti dug.

Blokiran je ikompleks Jadranskog sajma zbog neplaćenog poreza.

Bonus video: