Očajna prodaja sladoleda, slikovit je znak

Pasoši za djecu sa Kosova za brigu Ulcinja

Maloljetnici su u Crnu Goru mogli da uđu i s izvodom iz matične knjige rođenih, ove godine te privilegije nema, navodno po preporuci Evropske komisije... Nijesmo bili obaviješteni, ovo je za nas kao grom iz vedra neba, kaže direktor Turističkog centra Kosova Škeljzen Rizaj

41784 pregleda 23 komentar(a)
Detalj sa Kopakabane, Foto: Samir Adrović
Detalj sa Kopakabane, Foto: Samir Adrović

Očajna prodaja sladoleda na kupalištima na Velikoj plaži, poput čuvene Kopakabane, slikovit je znak da je Ulcinj u špic sezone ušao s golemim problemom.

Malo mališana na jednim od najljepših plaža u regionu, posljedica je poštovanja preporuke Evropske komisije da od ove sezone niko, pa ni djeca, u našu zemlju ne mogu da uđu bez pasoša, kao što je to bio slučaj ranijih godina.

”Do ove godine djeca s Kosova do 18 godina mogla su u Crnu Goru da uđu i s izvodom iz matične knjige rođenih. Sada, tih privilegija nema. To je preporuka EK u cilju suzbijanja trgovine djecom”, kazao je “Vijestima” sagovornik iz Uprave policije.

24.623

registrovana gosta boravila su u Ulcinju prije dva dana, što je gotovo tri odsto više nego lani

Na Kosovu ne kriju razočarenje odlukom vlasti u Crnoj Gori, bez obzira što se radi o “prečoj adresi”.

”Nijesmo bili obaviješteni. Ovo je za nas kao grom iz vedra neba”, kaže za “Vijesti” direktor Turističkog centra Kosova Škeljzen Rizaj.

Ističe da je veliki broj Kosovara i prije Bajramskih praznika krenuo s djecom na odmor za Crnu Goru.

”Vraćeni su s granice jer djeca nijesu imala pasoše. Iako neki od njih imaju svoje kuće i stanove u Ulcinju, morali su zbog djece ostati u Velipoji ili Šinđinu. Kosovari nijesu kao Njemci, Poljaci ili Norvežani da na odmore idu bez djece”, kaže Rizaj.

Podsjeća da su Crna Gora i Kosovo davno zaključili sporazum da od 15. juna do 15. septembra djeca u Crnu Goru mogu da uđu uz izvod iz matične knjige rođenih.

”Sada su moji sunarodnici u velikom problemu jer i za bebe moraju da vade pasoše da bi došli u Ulcinj, a zna se kakve su procedure i koliko traju. No, bojim se da će u problemu biti i Ulcinj i Crna Gora jer će zbog toga sigurno ostati bez jedne trećine turista s Kosova”, tvrdi Rizaj i dodaje da Kosovare na granici s Albanijom niko i ne zaustavlja, a kamoli da im traži bilo kakva dokumenta.

Podsjeća da je Crna Gora i prije dvije godine zatvorila granice za sve koji nijesu imali negativne testove za koronu.

”Znamo kakva je bila sezona. Sada nam se opet zatvaraju granice, ali vaša Vlada izgleda ima većih problema da bi se bavila sezonom, Kosovarima i pasošima za djecu”, ogorčen je Rizaj.

Ističe da Kosovari najradije idu u Ulcinj jer je tu najsigurnije ljetovanje za njihovu djecu.

”Nikad u Ulcinju i Crnoj Gori nijesmo imali nekih većih problema, osim kad ih napravimo sami sebi. Recimo kad Kosovar ukrade telefon Kosovaru, pa onda ovaj prvi bježi od crnogorske policije. Eto, to su naši problemi”, kaže kroz osmijeh.

On je apelovao na Vladu da još jednom razmisli da li je uvođenje pasoša za djecu s Kosova bilo baš sad neophodno.

”U situaciji kada imamo inflaciju, poskupljenja na sve strane i kada je sve više onih koji ne mogu da priušte ljetovanje, treba sad za troje, četvoro ili petoro djece vaditi i pasoše. To su nama dodatni nameti, a i sami znate da su i kod vas sve cijene skočile”, kaže Rizaj.

Po sladoledu se najbolje vidi

I zakupac ‘Kopakabane’ Prelja Škrelja upozorava da je uvođenje pasoša za djecu trenutno najveći problem, iako je sezona na čuvenom kupalištu, kako tvrdi, na nivou prošle.

”Imamo goste iz Bosne, Srbije, Makedonije, Zapadne Evrope i naravno s Kosova, ali ne u broju koji smo očekivali. Razlog je uvođenje pasoša za djecu, zato na kupalištu i nema mnogo mališana, što se najbolje vidi po prodaji sladoleda”, kaže Škrelja.

Direktor Turističke organizacije Ulcinj Gzim Hajdinaga kazao je da je ove godine izražen problem s djecom s Kosova, kojima je za razliku od prethodnih godina sada neophodan pasoš da bi ušli u Crnu Goru.

”Pokušali smo da, kada su u pitanju djeca, na granici ostanemo na ranijem režimu. Nadam se da će građani Kosova razumjeti da su preporuke EK za nas obavezujuće”, rekao je Hajdinaga.

U Ulcinju, prema podacima od prije dva dana Turističke organizacije, zvanično boravi 24.623 gosta, što je za skoro tri odsto više nego lani.

Dominiraju inostrani turisti kojih je 23.842, dok je domaćih 521.

U hotelima trenutno odmaraju 5.823 gosta, ili 24 odsto više nego lani, u kampovima 582 ili 18 odsto više, a u odmaralištima 282 ili pet odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Minus od tri odsto bilježi privatni smještaj u kom boravi 17.576 turista.

Na Velikoj plaži znatno bolje, cijene generalno "nerealne"

Za razliku od Starog grada i Male plaže, na Velikoj plaži situacija je bitno drugačija.

Na Kopakabani, čiji je zakupac Prelja Škrelja, sezona je na nivou prošle, koja je bila neočekivano uspješna. Škrelja kaže da mu se pojedini zakupci žale jer im nema starih gostiju s Kosova zbog problema s pasošima.

"Manje-više i kod ostalih zakupaca na Velikoj plaži situacija je slična. Ono što nam svima ne ide u prilog jeste činjenica da ćemo imati samo još mjesec sezone, ili možda koji dan više", kaže Škrelja, koji je i predsjednik Udruženja zakupaca ulcinjskih kupališta.

Rizaj kaže da u Ulcinju cijene nijesu na realnom nivou.

"Ulcinj još nije elitna destinacija. Trebaju nam prihvatljive cijene, na to sam upozorovao i prije sezone, javno preko lokalne televizije. I sad apelujem na Ulcinjane da cijene smještaja, usluga, hrane ili pića drže na nekom realnom nivou", kaže Rizaj.