MEK: Turistička sezona se priprema godinu unaprijed, simptomatično je da bivši ministar želi da prigrabi svaki uspjeh

"Ovom prilikom ističemo da niko ne spori dobre rezultate prethodne sezone, ali osuđujemo loš vokabular i upiranje prstom u druge institucije, predstavnike i kolege koje rade i daju svoj maksimum kako bi zajedno ostvarili što uspješniju sezonu"

6955 pregleda 38 komentar(a)
Goran Đurović ministar ekonomskog razvoja i turizma, Foto: Boris Pejović
Goran Đurović ministar ekonomskog razvoja i turizma, Foto: Boris Pejović

Svako ko se bavi turizmom, a u pitanju je privredna grana koja Crnoj Gori donosi gotovo trećinu bruto društvenog proizvoda, zna da se sezona priprema godinu unaprijed, saopšteno je iz Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma.

Iz ovog vladinog resora su reagovali na navode Pokreta Evropa sad da je Vlada "amaterskim pristupom dovela u pitanje trend oporavka turizma koji je uspostavljen prošle godine"

"Vrlo je simptomatično da bivši ministar svaki put želi da prigrabi svaki uspjeh Ministarstva kao svoj, a istovremeno, na vrlo diskutabilan način, odbija da prihvati odgovornost zbog izostanka rada na pripremi sezone. Ovom prilikom ističemo da niko ne spori dobre rezultate prethodne sezone, ali osuđujemo loš vokabular i upiranje prstom u druge institucije, predstavnike i kolege koje rade i daju svoj maksimum kako bi zajedno ostvarili što uspješniju sezonu", dodaje se u saopštenju.

Ovaj resor u saopštenju "podsjeća da je 43. vlada Crne Gore izabrana 28. aprila 2022. godine".

"I da je zatekla zapušteno stanje u ovoj oblasti uz izostanak planova za pripremu turističke sezone. Dodatno, Nacionalnoj turističkoj organizaciji opredijeljen je minimalni budžet sa kojim nije mogla da se uradi ni skromna regionalna promocija, a kamoli išta ozbiljnije. Dakle, može se samo zaključiti da zapravo nije postojala svijest o značaju promocije naše zemlje sa ciljem privlačenja turista sa novih destinacija", navodi Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma.

Podsjećaju i da je 24. februara 2022. godine agresijom Rusije na Ukrajinu "započela globalna ekonomska kriza koja i dalje traje".

"Tadašnja Vlada Crne Gore, iako znajući kakav uticaj to može imati na našu ekonomiju i turizam, ne može se pohvaliti radom na nekoj čuvenoj 'dobro osmišljenoj' strategiji", ocjenjuje se u saopštenju.

Prepoznajući značaj regionalnih turista, navode iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, uz kratko vrijeme za reagovanje, ministar Goran Đurović već u prvim danima svog mandata posjetio je zemlje regiona iz kojih dolazi najveći broj turista.

"Održao je i brojne sastanke sa najvažnijim činiocima naše turističke privrede sa ciljem da se u što kraćem roku, udruženim snagama prevaziđu i riješe problemi i prepreke", dodaje se u saopštenju.

Iz ovog vladinog resora su se zahvalili svim lokalnim samoupravama, NTO, lokalnim turističkim organizacijama, turističkim privrednicima i poslenicima, Aerodromima Crne Gore, predstavnicima avio kompanija i svim drugim institucijama i kolegama na uloženim naporima da zajedno, kako su naveli, na što bolji način iznesu ovu turističku sezonu.

"A oni koji tvrde da je 'Vlada amaterskim pristupom dovela u pitanje trend oporavka turizma u Crnoj Gori', zapravo najbolje govore o sopstvenom radu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: