Davidović: Da bi Željezara proradila potreban je novi konti liv i valjaonica, samo tražimo vazduh

"Došli smo da vidimo možemo li ovaj objekat pokrenuti. Pokretali smo ga kada je Željezara imala 7.500 radnika, a Opština 300 ljudi. Danas Željezara ima 250 ljudi, a Opština 700. Vidite li u kakvoj smo tragediji kada sam ovdje prvi put došao", kazao je Davidović radnicima

24611 pregleda 12 komentar(a)
Davidović, Foto: Svetlana Mandić
Davidović, Foto: Svetlana Mandić

Nakon obilaska Željezare Tosčelik, nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović, kazao je da bi Željezara proradila da je potreban novi konti liv i valjaonica, kao i da će njegovi inženjeri doći i napraviti detaljan uvid u kakvom je stanju fabrika koju je zainteresovan da kupi.

"Došli smo da vidimo možemo li ovaj objekat pokrenuti. Pokretali smo ga kada je Željezara imala 7.500 radnika, a Opština 300 ljudi. Danas Željezara ima 250 ljudi, a Opština 700. Vidite li u kakvoj smo tragediji kada sam ovdje prvi put došao", kazao je Davidović radnicima, nakon što je obišao fabriku.

Prvi put je, kako je kazao, "ušao u Željezaru" kao radnik, zatim je tri puta "spasavao" – 2003, 2006 i 2011, i sada bi, kako stvari stoje bio novi vlasnik nekadašnjeg industrijskog giganta Nikšića i Crne Gore.

"Imamo malo više optimizma nego prethodnih dana, ali ne smijemo da zaspimo i da se opustimo. Moramo sljedećih nekoliko dana vrijedno da radimo. Mi ništa ne tražimo mimo naroda. Samo tražimo vazduh, sve ostalo ćemo mi snaći. Energiju smo tražili u obimu koji može da se obezbijedi da bi Željezara normalno funkcionisala. Željezara ne može opstati ovakva kakva jeste. Da bi proradila moramo da investiramo u novi konti liv i novu valjaonicu. Bez građevinske armature Željezara u ovim kapacitetima ne može opstati", kazao je Davidović.

Podsjetio je da je proizvodnja, kada je on upravljao Željezarom, bila između 18 i 22 hiljade tone čelika armature, a da te produkcije sada nema, niti se ta linija može osposobiti.

"Sjutra će doći inženjeri i oni će napraviti detaljan uvid. Od Vlade smo tražili da mi i naši partneri iz inostranstva napravimo dovoljno solarnih kapaciteta da se obezbijedi dovoljno energije za dugi niz godina. Ne možemo mi ni od koga da zavisimo. Moramo biti sami sebi dovoljni", kazao je nikšićki biznismen i dodao da im za izgradnju sopstvenih izvora energije (panela i vjetroelektrane) treba oko 100 miliona eura.

"Mi od Elektroprivrede ništa ne tražimo. Tražimo da kupujemo sjutra kao svi ostali, dok se mi ne osposobimo. Moramo obezbijediti da se revitalizuju sektori saobraćaja i energetike u Željezari i dio koji namjeravamo da proširimo – proizvodnja mreža".

Davidović je kazao da se nada da će u naredna tri dana situacija biti riješena.

Slijede mu sastanci u CEDIS-u i sa ministarkom Anom Novaković Đurović.

Istakao je da mu sastanak sa ministrom Goranom Đurovićem i predsjednikom Odbora direktora EPCG Milutunom Đukanovićem daje nadu, ali da mora da istraje u "objektivnim potrebama".

"Moramo da razriješimo i pitanje snabdijevanja vodom. Vidjećemo ko je prenio vlasništvo nad jezerom Liverovići na nekog drugog. Sledeće pitanje je kamenolom kod Budoša. Tamo je obezbijeđivan kamen za našu krečanu. Treba nam ta koncesija. Ako nadležni donesu odluke ovih dana mi bi u sljedećih desetak dana obezbijedili razgovore sa turskom firmom da bi to završili".

Turska kompanija je kazala da je cijena Željezare 25 miliona, a Davidović je raspoložen da plati 15 miliona eura.

"Pitanje je ko će koga nadmudriti i to malo obrušiti. Moramo spustiti cijenu, jer da je ova oprema deset godina bila na čiviluku oštetila bi se i obezvrijedila najmanje 20-30 odsto. Za deset godina oprema je obezvrijeđena za najmanje 40 odsto", kazao je Davidović i poručio radnicima da se malo "opuste, ali da i dalje budu pripravni".

Predstavnik radnika Milan Kosović kazao je da poslije 45 dana radničke teške borbe imaju nadu i malo više optimizma.

Kosović
Kosovićfoto: Svetlana Mandić

"Očekujemo da se do kraja sedmice izađe konkretno Davidoviću u susret, a njegov zahtjev je da mu se odobri izgradnja obnovljivih izvora energije, pod uslovom da zadovolji zakone Crne Gore. Taj zahtjev je za nas radnike realan i podržavamo ga i smatramo da je taj zahtjev opravdan", kazao je Kosović.

Poručio je da su se radnici uželjeli posla i da jedva čekaju da se ova agonija završi.

Bonus video: