UPCG: Uskoro će biti razmatrani predlozi za uspostavljanje direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije

"Imajući u vidu da je obim razmjene roba i usluga između ove dvije zemlje daleko najveći, neobjašnjivo je da toliko dugo vremena nije nađen interes nadležnih organa da se privredama Srbije i Crne Gore olakša poslovanje, uspostavi efikasniji i jeftiniji platni promet između građana i preduzeća dvije države i značajno smanje troškovi"

2500 pregleda 1 komentar(a)
Foto: UPCG
Foto: UPCG

Unija poslodavaca (UPCG) podržala je najavu ministra finansija Aleksandra Damjanovića da će uskoro biti razmatrani predlozi za uspostavljanje direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije, a koju prepoznaje kao važan signal za konačno pokretanje procesa eliminisanja dugogodišnje biznis barijere u poslovanju i smanjenja troškova građanima i privredi.

Iz ove organizacije, kojom rukovodi Predrag Mitrović, istaknuto je da su više od 15 godina ukazivali na težinu problema nepostojanja platnog prometa između Srbije i Crne Gore.

"Ključni razlog je, očigledno, bio izostanak spremnosti nadležnih organa da se nađe rješenje, a ne obezbjeđenje nekih tehničkih i normativnih pretpostavki, što je bilo objašnjenje koje se godinama unazad saopštavalo i njime opravdavalo nametanje dodatnih transakcionih troškova privredi. Imajući u vidu da je obim razmjene roba i usluga između ove dvije zemlje daleko najveći, neobjašnjivo je da toliko dugo vremena nije nađen interes nadležnih organa da se privredama Srbije i Crne Gore olakša poslovanje, uspostavi efikasniji i jeftiniji platni promet između građana i preduzeća dvije države i značajno smanje troškovi", saopšteno je juče iz UPCG.

Iz UPCG su ukazali da je bilo pokušaja da se problem riješi, pa su tako centralne banke Crne Gore, Srbije i BiH da bi se smanjili troškovi platnog prometa između tih država, zaključile Sporazum o kliringu međunarodnih plaćanja.

"Svojevremeno su (početkom 2008. godine) iz Narodne banke Srbije i Narodne banke Crne Gore saopštavali da su obezbijeđene sve pretpostavke za učešće banaka iz ove dvije zemlje u sistemu međunarodnog kliringa plaćanja u eurima, ali da je jako mali broj banaka za to pokazao interes, da bi na kraju i one odustale od te namjere. Sa druge strane, iz banaka su svoj stav tada opravdavali "strogim pitanjima likvidnosnih standarda predviđenog rješenja i zbog troškova softverskih izmjena kojima je poslovne banke trebalo da budu izložene". Iz CBCG su tada saopštavali da su obezbijedili svu neophodnu infrastrukturu, kao i da su sve banke upoznate sa tim načinom plaćanja, ali da je uključivanje u regionalni sistem kliringa zasnovano na dobrovoljnoj osnovi i zavisi od autonomne procjene svake banke. Finansijski sektor očigledno tada nije video svoj interes (upravo suprotno-vjerovatno su u rješavanju problema vidjeli smanjenje prihoda u slučaju ostvarenja direktnog platnog prometa) jer, da je isti bio ugrožen, sigurno bi našli način da se problem efikasno i brzo riješi", navodi se u saopštenju.

UPCG je sa svim Vladama CG koje su se smjenjivale u periodu od sticanja nezavisnosti ukazivala na neprihvatljivost postojeće situacije i zahtijevala rješavanje problema. Na sastanku predsjednika UPCGPredraga Mitrovića i predsjednika Unije poslodavaca Srbije (UPS) Miloša Nenezića u Beogradu u decembra 2021. godine, uz učešće privrednika (članova UPCG i UPS) zaključeno je da ova dva reprezentativna udruženja poslodavaca, u dijalogu sa vladama obje države, moraju naći najbolji i najefikasniji odgovor za ovaj apsurdni problem.

"Iako je samo to do sada nedostajalo, došlo je vrijeme da konačno možemo da svjedočimo postojanju dobre volje i namjere da se ova očekivanja i ispune", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: