"gorući problem Crne Gore"

Miljanić: Korupcija je jedna od najvećih prepreka za brojne investitore iz partnerskih država

"Nadamo se da ćemo preko Strategije i formiranja Nacionalnog savjeta za borbu prtoiv korupcije uspjeti da dođemo do sistemskog odgovora u borbi protiv korupcije na svim nivoima", rekao je Miljanić

5772 pregleda 3 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Korupcija je jedna od najvećih prepreka za brojne investitore iz partnerskih država od kojih neki godinama uzalud pokušavaju da investiraju kapital, saopštio je ministar bez portfelja Zoran Miljanić.

Iz Miljanićevog kabineta je saopšteno da se Miljanić sastao sa predsjednicom odbora Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham Montenegro) Svetlanom Vuksanović.

"Korupcija je gorući problem Crne Gore i nadamo se da ćemo preko Strategije i formiranja Nacionalnog savjeta za borbu prtoiv korupcije uspjeti da dođemo do sistemskog odgovora u borbi protiv korupcije na svim nivoima", rekao je Miljanić.

U saopštenju se navodi da su teme sastanka bile "izrada Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, uloga privrednika u njenoj izradi i ostalim antikorupcijskim inicijativama 43. Vlade Crne Gore".

Iz Miljanićevog kabineta je saopšteno da je "Vuksanović, još jednom je izrazila zahvalnost ministru Miljaniću na učešću na Regionalnoj konferenciji o suzbijanju nelegalne trgovine, koju su zajednički organizovale AmCham Srbija i AmCham Montenegro u maju odnosno junu".

"Na konferenciji su razmijenjene važne informacije u okviru analize stanja nelegalne trgovine u zemljama regiona, najboljim praksama u sprovođenju i koordinaciji nadzora nad sivom ekonomijom. Tom prilikom, istaknuto je da je borba protiv krijumčarenje robe, uključujući i duvanske proizvode, jedno od deset nacionalnih prioriteta Vlade Crne Gore, te da je suzbijanje nedozvoljene trgovine prepoznato i u nedavno usvojenom strateškom dokumentu - SOCTA (Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala), kojom su targetovane organizovane kriminalne grupe i prijetnje po nacionalnu bezbijednost", piše u saopštenju.

Navodi se i da je "Vuksanović pohvalila učinjeni napredak u prethodnom periodu kada se radi o zaplijeni akcizne robe, i istakla da bi Crna Gora trebalo da prati savjete međunarodnih partnera, te najbolju međunarodnu praksu da se krijumčarena roba koja nema odgovarajuću kontrolu kvaliteta i ne ispunjava zdravstvene standarde uništi u skladu sa ratifikovanim Protokolom o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima".

"Vuksanović je podržala stav ministra Miljanića da donošenje jasne regulative u oblasti suzbijanja korupcije koja je usklađena sa pravnom tekovinom EU, kao i njena dosljedna implementacija, predstavljaju preduslov za poželjan ambijent za privlačenje stranih investitora", zaključuje se u saopštenju.