I Burić bi da gradi na Mihinji

Od Burića i kompanije “Normal tours”, čiji je vlasnik, “Vijesti” nijesu dobile odgovor na pitanje šta planiraju na toj lokaciji
581 pregleda 1 komentar(a)
Žarko Burić, Foto: Filip Roganović
Žarko Burić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 01.06.2018. 19:32h

Podgorički biznismen Žarko Burić želi da gradi na brdu Mihinja u Farmacima, a od Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine zatražio je da mu izdaju uvjerenje o statusu zemljišta koje posjeduje na toj lokaciji, odnosno da li je dozvoljena gradnja na njegovim parcelama.

Kako se navodi u dokumentaciji, Burić je vlasnik osam katastarskih parcela u Farmacima, osnov sticanja je nasljedstvo i kupovina, a ukupna površina parcela je 26 890 kvadrata.

Od toga je Burić kupio 1.850 metara kvadratnih pod vinogradima na Mihinji, parcelu od 5.646 i od 5.448 kvadrata pod šumom, a ostalo zemljište je naslijedio.

Od Burića i kompanije “Normal tours”, čiji je vlasnik, “Vijesti” nijesu dobile odgovor na pitanje šta planiraju na toj lokaciji.

Brdo Mihinja u podgoričkim Farmacima je očigledno nova atraktivna lokacija za podgoričke biznismene, jer i kompanija “Čelebić”, vlasnika Tomislava Čelebića, kako su ranije saopštili “Vijestima”, namjerava da na toj lokaciji sagradi selo individualnog stanovanja po ugledu na slična u razvijenim djelovima Evrope.

„Čelebić” je od Vlade u februaru ove godine dobio tri parcele državnog zemljišta od 170 hiljada kvadrata prošlog, registrovane u katastru kao pašnjak, a za njih je ponudio pet poslovnih prostora, tri u vlasništvu te kompanije, a dva firme „Veletex”.

Zemljište na Mihinji je procijenjeno na 990 hiljada, a poslovni prostori vrijedni su 840.000 eura, pa je kvadrat “Čelebića” koštao 5,8 eura.

Kako su saopštili iz “Čelebića”, odlučili su da dokompletiraju dvije urbanističke parcele na brdu Mihinje, a s obzirom na to da je riječ o nepristupačnom i brdovitom terenu, plan je da u ovoj godini rade na izradi infrastrukture na jednom dijelu lokacije.

Nakon uknjižbe imovine, naveli su, započeće razradu mogućih rješenja koja će nakon usvajanja i prezentovati javnosti.

„Ideja je da sagradimo selo individualnog stanovanja po ugledu na slična u razvijenim djelovima Evrope.

Riječ je o razrađenom konceptu stanovanja u maksimalno prirodnom okruženju sa dostupnim sadržajima koji upotpunjuju ovakav stil života (igrališta, šetališta, zelenilo i sl...). Dakle, u pitanju je dugoročni projekat i značajno investiranje u infrastrukturu i objekte”, istakli su iz kompanije.

U zamjenu za parcele, kako su objasnili, ponudili su 660 kvadratnih metara uređenog prostora sa opremom u stambeno-poslovnoj zgradi kod Osnovnog suda i obavezali se da doplate 150 000 eura.

Bonus video: