Ptice su odličan turistički proizvod

Najmanja bokeljska opština, kako su naveli, ima izuzetne potencijale za razvoj ove vrste turizma kroz svoj zaštićeni rezervat prirode Tivatska Solila koje je jedno od veoma važnih staništa za preko 120 različitih vrsta ptica, kao i odmorište koje brojne migratorne vrste prica koriste prilikom svojih sezonskih migracija sa sjevera na jug i obrnut

3080 pregleda 4 komentar(a)
Crnogorski štand na sajmu u Britaniji, Foto: TO Tivat
Crnogorski štand na sajmu u Britaniji, Foto: TO Tivat

Turističke organizacije Bara, Podgorice i Tivta, uz podršku Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Javnog preduzeća za upravljanje Morskim dobrom i u saradnji sa turističkom agencijom “Monticola”, koju je osnovala NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica, predstavili su ponudu Crne Gore kao izuzetne nove birdwatching destinacije na sajmu Global Birdfair koji je održan u u Velikoj Britaniji u periodu od 15. do 17. jula.

”Sajam je najveći događaj te vrste i okuplja izlagače i ljubitelje posmatranja ptica iz svih krajeva svijeta. Veliki broj posjetilaca obišao je štand Crne Gore, gdje su imali prilike da dobiju više informacija o turama koje organizuje agencija Monticola, ponudi Tivatskih Solila, Nacionalnog parka ‘Skadarsko jezero’ i ostalim lokalitetima interesantnim za ovu ciljnu grupu turista, a ornitolog ‘Monticole’ je upoznao posjetioce i sa vrstama ptica koje je moguće posmatrati u Crnoj Gori. U razgovoru sa posjetiocima saznali smo da su neki od njih već bukirali odmor u Crnoj Gori u postsezoni ove godine”, saopšteno je iz Turističke organizacije Tivta.

Turisti koji uživaju u posmatranju i fotografisanju ptica (birdwatchingu) važe za ekološki izuzuetno osviještene i odgovorne ljude, a po pravilu su veće kupovne moći od ostalih, klasičnih masovnih turista. Destinacije koje im imaju što ponuditi u smislu bogatstva i raznolikosti ornitofaune i njenih staništa, ova kategorija turista posjećuje većinom van glavne turističke sezone, na taj način poboljšavajući posjećenost u pred i postsezoni.

”Velika Britanija je najveće tržište za ovu vrstu turizma, a slijede Holandija i Njemačka. U Velikoj Britaniji osnovana je i najstarija organizacija za zaštitu ptica u Evropi, Kraljevsko društvo za zaštitu ptica (RSPB), koja broji preko milion registrovanih članova”- saopštili su iz TO Tivta, napominjući da su ljubitelji posmatranja ptica “obično dobro obrazovani, relativno imućni i veoma zainteresovani za zaštitu prirode”.

Najmanja bokeljska opština, kako su naveli, ima izuzetne potencijale za razvoj ove vrste turizma kroz svoj zaštićeni rezervat prirode Tivatska Solila koje je jedno od veoma važnih staništa za preko 120 različitih vrsta ptica, kao i odmorište koje brojne migratorne vrste prica koriste prilikom svojih sezonskih migracija sa sjevera na jug i obrnuto. Iz TO Tivat su podvukli da će Nacionalna i lokalne turističke organizacije u narednom periodu u saradnji sa agencijom Monticola raditi na daljoj promociji destinacije za ovu vrstu turizma kroz dovođenje specijalizovanih grupa agencija i medija u Crnu Goru.

Bonus video: