Montenegro Works se gasi

Formiraće se Fiskalni savjet koji će pratiti rizike u državnim firmama,a za unađređenje upravljanja u državnim firmama mijenjaće se i zakon o privrednim društvima

17677 pregleda 27 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Vlada je odlučila da ugasi kompaniju Montenegro Works koja je osnovana prošle godine jer je radila nezakonito i analiza je pokazala da bi kroz poslovanje kao holding trebalo mijenjati nekoliko zakona, da bi to tražilo vrijeme i dodatni novac.

"Premnogo je para za čitanje javno dostupnih izvještaja i za njihovo sortiranje. Realizacijom ove odluke sačuvaćemo 200.000 od osnivačkog kapitala koji nije potrošen, a najviše je otišlo na plate zaposlenih", kazao je ministar finasija Aleksandar Damjanović.

On je rekao da bi ova firma sledeće godine ostala bez novcai da bi se morala finasirati iz budžeta.

"Jednim dugmetom se ne može upravljati sa 40-tak firmi. Od EK se traži da se formira Fiskalni savjet koji će se u svom portfelju baviti i fiskalnim rizicima koji stvaraju firme uz državnom vlasništvu. Za unapređenje rada državnih firmi će se raditi i izmjene zakona o privrednim društvima. Neke firme dobro posluku, neke firme su brendovi koji su fiskalani rizik, menadžemet je procesuiran zbog loših poteza. S informacijom o praćenju fiskalnih rizika firmi o većinskom vlasništvu države stvaramo osnov da do kraja godine dobijemo početnu incijativu za rješenje ovog pitanja" rekao je Damjanović.

Povezani članci

20. Jul 2022.

Predlog KEP: Vlada da ugasi Montenegro Works

Premijer Dritan Abazović je kazao da ova ideja nije mogla da se sprovede i da je cijela priča bila da se potroši 500.000 eura da menadžemt državnih firmi nije na nivou.

"Mnogo je bolje te pare potrošiti na druge aktivnosti, a ne da bi došli do zaključka koji ne zavisi od količnika inteligencije. Pola miliona da dodjemo do zaključka da menadžmet nije dobar u državnim firmama", istakao je Abazović.

Ministar turizma Goran Đurović je kazao da moraju biti svjesni da je stanje u državnim firmama loše.

"Razgovarao sam sa dekanom Ekonomskog fakulteta koji je predložio da se formira komisija da se napravi tim i da prođe obuku kako da čitaju bilanse i da znaju kako firma funkcioniše i da oni imaju znanje da upravljaju tim preduzećem", rekao je Đurović, dok je ministar odrbrane Raško Konjević kazao da se mora povesti računa o imenovanjima, ali da su i "nedavno imenovali ugostitelje i konduktere u odboru".

Konjević je kazao da su za stanje u mnogim državnim kompanijama krive mnoge Vlade i da tu praksu odmah treba stopirati.

"Dosta sam kritikovao bivše minstre Milojka Spajića i Jakova Milatovića ali su neki njihovi potezi u segmentu ekonomije biti dobri", rekao je Konjević.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović je kazao da pozdravlja aktivnosti Ministarstva finansija i da će se njegov resor odgovorno ponijeti prema ovom pitanju.

Bonus video: