Savjetodavni odbor CBCG podržao preporuku da se razmotri mogućnost ulaska u aranžman sa MMF-om

"Istaknuto je da fiskalna održivost može biti ostvarena jedino ukoliko fiskalna konsolidacija bude praćena dubokim strukturnim reformama, uz izbjegavanje populističkih poteza“, navodi se u saopštenju

7615 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Prioritet ekonomske politike treba da budu mjere usmjerene ka suzbijanju inflacije i obezbjeđenju fiskalne održivosti, ocijenili su članovi Savjetodavnog odbora Centralne banke (CBCG) i podržali preporuku da se razmotri mogućnost ulaska Crne Gore u aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Guverner CBCG Radoje Žugić je predstavio članovima Odbora osnovne elemente Preporuka Vladi za ekonomsku politiku za period od ove do 2024. godine, ističući da su one pripremljene na osnovu sagledavanja, analize i ocjene ključnih izazova i rizika sa kojima se suočava crnogorska ekonomija.

"Istaknuto je da fiskalna održivost može biti ostvarena jedino ukoliko fiskalna konsolidacija bude praćena dubokim strukturnim reformama, uz izbjegavanje populističkih poteza“, navodi se u saopštenju.

Članovi Odbora su podržali preporuku da se razmotri mogućnost ulaska Crne Gore u aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

U cilju ublažavanja prepoznatih rizika, CBCG je kreirala šest setova preporuka, i to: preporuke za antiinflatorni paket mjera, preporuke u oblastima fiskalne politike, realnog sektora, zelene ekonomije i statistike, kao i preporuke u ostalim oblastima od značaja za ostvarenje ekonomske politike.

Osim članova Savjetodavnog odbora CBCG - uglednih profesora, bivših guvernera iz regiona i bivših članova Savjeta CBCG, sjednici su prisustvovali i aktuelni članovi Savjeta CBCG.

Članovi Odbora su se saglasili u ocjeni da su globalna dešavanja veoma složena, a budućnost nepredvidiva i neizvjesna. Glavni izvori rizika su povezani sa aktuelnom geopolitičkom situacijom, izraženim inflatornim pritiscima, neizvjesnošću po pitanju daljeg toka pandemije, očekivanim pooštravanjem monetarne politike vodećih centralnih banaka, te nepovoljnim fiskalnim trendovima u Crnoj Gori.

U takvim okolnostima, potrebno je voditi opreznu i ciljano usmjerenu ekonomsku politiku, kako bi se ublažili rizici i očuvali životni standard građana i potencijal rasta privrede.

Nakon sjednice Odbora, održana je sjednica Savjeta CBCG, na kojoj je usvojen Godišnji makroekonomski izvještaj CBCG, u kome je konstatovano da je u prošloj godini ostvaren napredak domaće ekonomije, zahvaljujući prvenstveno rastu u turizmu, industrijskoj proizvodnji, trgovini, građevinarstvu i saobraćaju.

Centralna banka je, tokom prošle godine, donijela šest paketa mjera, a 11 od početka pandemije, za podršku građanima i realnoj ekonomiji, uz očuvanje stabilnosti finansijskog sistema.

"Oporavak ekonomske aktivnosti započet u prošloj godini nastavljen je i tokom prva tri mjeseca ove, kada je, prema preliminarnim podacima Monstata, zabilježen realni rast od 7,2 odsto“, konstatovano je u Makroekonomskom izvještaju CBCG za prvi kvartal.

Rastu su najviše doprinijeli pozitivni trendovi u sektoru turizma, trgovine na malo, šumarstva i saobraćaja. Pad je evidentiran u ukupnoj industrijskoj proizvodnji i građevinarstvu.

"Bankarski sektor je, u posmatranom periodu, karakterisalo očuvanje likvidnosti i stabilnosti, kao i intenzivna kreditna aktivnost, izražena kroz nastavak trenda rasta ukupnih kredita“, rekli su iz CBCG.

Savjet je takođe usvojio izvještaje o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za april i maj, Odluku o statističkim podacima i informacijama koje kreditne institucije dostavljaju vrhovnoj monetarnoj instituciji i Izvještaj o kretanju cijena za prvi kvartal.

Na sjednici Savjeta je, kako se zaključuje, izdata dozvola za rad novom društvu za otkup potraživanja, a razmatrana su i druga pitanja iz nadležnosti ovog tijela.

Bonus video: